(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag pakweg anderhalf uur voor de slotbel licht hoger, ondanks de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,1 procent tot 3.237,49 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 28.660,14 punten en de Nasdaq noteerde 0,4 procent hoger op 9.052,71 punten.
 
De Amerikaanse beurzen gingen maandag bij opening fors omlaag en de zogenaamde ‘veilige havens’ zetten hun opwaartse trend voor de tweede opeenvolgende sessie voort, terwijl beleggers zich concentreerden op de escalerende spanningen in het Midden-Oosten, in de nasleep van de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani op Iraakse bodem.

Gedurende het verloop van de handelsdag herstelden de beurzen echter grotendeels van de eerdere verliezen.

De vraag naar riskante activa wordt desondanks getemperd omdat beleggers de implicaties afwegen van de dood van de Iraanse generaal en het effect ervan op de geopolitiek in het olierijke Midden-Oosten.

Gedurende het weekeinde dreigde de Amerikaanse president Donald Trump met sancties tegen Irak. Hij eiste tevens compensatie van Irak voor de aanwezigheid van Amerikaanse strijdkrachten in het land. Bagdad zei dat het overweegt het vertrek van het Amerikaanse leger uit het land te eisen na de moord op Soleimani. Trump zei de aanval op 52 Iraanse locaties te overwegen als Iran met een tegenaanval komt.

“Het grootste probleem voor de aandelenmarkten is dat de huidige escalatie het [tot voor kort] over het algemeen positieve sentiment totaal ondermijnt”, zei marktanalist Stephen Innes van AxiTrader. “En nu moeten beleggers rekening houden met een onverwachte negatieve risico-omslag en noodplannen maken voor een Amerikaanse oorlog met Iran”, voegde hij toe.

Dat gezegd hebbende menen marktvolgers dat de daling van risicovolle activa niet zo sterk was als sommigen verwachten, gezien de dreigende escalatie. Een reden daarvoor zou kunnen zijn dat oorlog op de lange termijn niet noodzakelijk slecht is geweest voor beurzen, speculeerde de analist van AxiTrader. 

Daarentegen was er positief nieuws van het handelsfront. Een Chinese delegatie zal op 13 januari afreizen naar Washington, zo meldde de South China Morning Post zondag op basis van een bron. Doel van de delegatie is om op 15 januari het eerste onderdeel van een handelsakkoord met de Amerikanen te ondertekenen. Volgens de bron van de Chinese krant zal de delegatie op 16 januari weer huiswaarts keren.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de economische activiteit in de VS in december sterker is gegroeid dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex kwam uit op 52,8 ten opzichte van 51,6 in november. 

De euro/dollar noteerde op 1,1191. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1190 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1158 op de borden. 

Olie noteerde maandag tot 0,3 procent hoger.

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen handelsbalansdata van november, gevolgd door een inkoopmanagersindex voor de dienstensector van december en de Amerikaanse fabrieksorders in november.

Bedrijfsnieuws

Boeing overweegt om meer geld te lenen om zijn kaspositie te versterken, die dreigt af te kalven doordat het nieuwe 737 MAX-toestel op last van de toezichthouders aan de grond gekluisterd is. Dat zeggen personen die bekend zijn met de situatie tegen The Wall Street Journal. Het aandeel steeg 0,6 procent.

Bronnen meldden dat Xerox de financiering rond heeft voor zijn overnamebod op HP van naar het schijnt 33 miljard dollar. Citigroup, Mizuho en Bank of America zouden afgesproken hebben Xerox te ondersteunen door het bedrijf 24 miljard dollar te lenen. HP steeg 0,8 procent.

The Wall Street Journal meldde dat Bed Bath & Beyond een een deal getekend zou hebben om ongeveer de helft van zijn onroerend goed te verkopen aan een private-equity bedrijf en deze vervolgens terug te leasen. De opbrengsten van de transactie zouden in de buurt van de 250 miljoen dollar liggen. Het aandeel won 2,7 procent.

Goldman Sachs en Morgan Stanley noteerde achtereenvolgens 0,5 procent hoger en 0,6 procent lager, nadat Sky News zaterdag meldde dat de Bank of England een onderzoek is gestart naar de rapportagepraktijken van de twee banken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.