De Amerikaanse futures wezen een half uur voor de openingszoemer op een licht hogere opening voor Wall Street. De futures voor de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq stegen rond de klok van drie uur ongeveer 0,2 procent.

“Daarmee lijken de indexen voort te bouwen op de stijging van vrijdag”, aldus marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets.

Vrijdag werden in New York nieuwe records neergezet na een sterk Amerikaans banenrapport. Marktkenners verwachten dat dit maandag nog nawerkt, zeker gezien de verder lege macro-economische kalender.

“Er kwamen in juli liefst 255.000 banen bij, terwijl de markt op “slechts” 180.000 had gerekend. Dit geeft aan dat de arbeidsmarkt na de stilstand in mei de laatste twee maanden (juni was ook al goed) sterk aan het groeien is. Wat dat betreft gaat het weer de goede kant uit in de VS”, schreven analisten van Rabobank in een rapport, met daarbij de kanttekening dat de Federal Reserve ondanks de sterke cijfers waarschijnlijk “niet al te veel haast” zal hebben met een renteverhoging. De marktvorsers rekenen daarop op één renteverhoging dit jaar, namelijk in december. 

Volgens analist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group lijken beleggers minder moeite te hebben met het idee van een renteverhoging. Wanneer de Amerikaanse economie blijft verbeteren, dan kan de markt zijn zegen geven voor een renteverhoging met 25 basispunten tegen het eind van het jaar. Maar, zo zei de marktvorser, de grootste uitdaging voor de Fed is het feit dat andere grote centrale banken de monetaire beleidsteugels juist laten vieren, terwijl de Amerikaanse centrale bank dus het tegenovergestelde lijkt te gaan doen.

Olie werd maandag duurder, vanwege de hernieuwde speculatie over een mogelijke productiebevriezing onder de leden van de OPEC. Daarnaast liet het oliekartel zelf weten tijdens de tweede helft van het jaar hogere olieprijzen te voorzien.

Rond de klok van drie uur noteerde de septemberfuture voor een vat ruwe olie aan de Nymex 1,8 procent hoger op 42,57 dollar, terwijl voor Brent 1,6 procent meer werd betaald op 44,97 dollar.

Voor elke euro kregen beleggers een half uur voor de openingsbel 1,11086 dollar.

Stijgers en dalers

Delta Air Lines stond vanmiddag in de elektronische handel in Amerika flink onder druk, vanwege een computerstoring waardoor er wereldwijd vliegtuigen aan de grond bleven. Het aandeel daalde 1,3 procent.

Bedrijven als Tyson Foods en Allergan kwamen met kwartaalcijfers. Allergan boekte in het tweede kwartaal een sterker verlies, onder meer vanwege eenmalige lasten gerelateerd aan desinvesteringen. De aangepaste winst van de Botox maker was wel iets beter dan verwacht, met 3,35 dollar per aandeel, waar 3,33 dollar was voorzien door geraadpleegde analisten. De omzet steeg fractioneel in het tweede kwartaal naar circa 3,7 miljard dollar. Analisten rekenden op een omzet van nagenoeg 4 miljard dollar. Het aandeel daalde 0,3 procent.

Tyson Foods heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een hogere winst geboekt, maar de omzet daalde. Mede als gevolg van gedaalde prijzen voor rund-, varkens- en kippenvlees daalde de kwartaalomzet met 6,6 procent naar 9,4 miljard dollar. De outlook voor heel het boekjaar werd wel opwaarts bijgesteld naar 4,47 tot 4,57 dollar, waardoor het aandeel steeg 3,2 procent.

Sectorgenoot Dean Foods kwam vanmiddag met cijfers die de markt tegenvielen. In het tweede kwartaal steeg de nettowinst weliswaar van 27 miljoen naar 33 miljoen dollar, maar de aangepaste winst per aandeel van 0,38 dollar was onder de 0,40 dollar die geraadpleegde analisten hadden voorzien, De omzet daalde van 2 miljard naar 1,85 miljard dollar. Het aandeel verloor in de elektronische handel in Amerika 3,7 procent. 

Mattress Firm was de blikvanger van de dag met een koerswinst van ongeveer 115 procent. Dat is tevens de premie op de slotkoers van vrijdag en daarmee vrijwel gelijk aan het bod dat het Zuid-Afrikaanse Steinhoff deed op de matrassenproducent. 

Ook TIAA en EverBank konden op aandacht rekenen. Maandag werd bekend dat financieel dienstverlener TIAA uit New York kredietverstrekker EverBank uit Florida overneemt voor 2,5 miljard dollar. Het aandeel EverBank steeg 3,2 procent.

Wal-Mart kondigt mogelijk maandag nog de 3 miljard dollar bedragende overname van de online retailer Jet.com aan, zo meldde Bloomberg tijdens het weekend. Het aandeel Wal-Mart steeg een half procent.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 0,9 procent tot 2,182.86 punten. Dat is het hoogste punt ooit. Ook de Nasdaq steeg met 1,1 procent naar een recordniveau van 5,221.12 punten. De Dow Jones-index klom 1,0 procent tot 18.543,53 punten.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.