(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag pakweg 1 1/2 uur voor de slotbel lager.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,1 procent tot 2.902,72 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 26.119,24 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent lager op 8.008,82 punten.

Optimisme over het handelsvraagstuk domineerde in eerste instantie op de Amerikaanse aandelenmarkten vrijdag, na de uitnodiging van Washington aan het adres van Beijing om later deze maand de handelsbesprekingen te hervatten.

Daarnaast volgde de markt met argusogen de ontwikkelingen rond orkaan Florence. De categorie 1 orkaan bereikte begin vrijdag Noord- en Zuid-Carolina. Op basis van schattingen van CoreLogic zou de orkaan voor 3 tot 5 miljard dollar aan schade kunnen veroorzaken.

De markt zag de winsten echter vervliegen, na berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump desondanks toch wil doorgaan met het opleggen van extra handelstarieven op 200 miljard dollar aan Chinese exportgoederen.

De daling volgde tevens na berichten dat de oud-campagneleider van Trump, Paul Manafort, schuldig zal pleiten in twee strafrechtelijke aanklachten en mee zal werken aan een onderzoek naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in augustus op maandbasis met 0,1 procent zijn gestegen. Op jaarbasis steeg de retailomzet met 6,6 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in september gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 96,2 in augustus naar 100,8 deze maand.

De prijzen voor geïmporteerde goederen in de Verenigde Staten zijn in augustus op maandbasis gedaald met 0,6 procent, terwijl de exportprijzen met 0,1 procent daalden.

De industriële productie is in augustus met 0,4 procent gestegen.

De bedrijfsvoorraden stegen op maandbasis met 0,6 procent. Op jaarbasis stegen de voorraden met 4,3 procent.

Olie noteerde vrijdag tot 0,2 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1628. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1669 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1690 op de borden.

Maandag staat in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak slechts de inkoopmanagersindex van New York van september geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Aan Marihuana-gerelateerde aandelen stonden onder druk na een rapport dat de Amerikaanse overheid mogelijk aan degenen die in de sector investeren of werken of de gebruikers ervan een levenslang inreisverbod zullen opleggen. Tilray verloor 12,6 procent. Cronos Group herstelde echter van eerdere verliezen en noteerde 0,6 procent hoger.

NiSource daalde 10,7 procent, na nieuwsberichten dat klanten van één van de nutsbedrijven van het concern, Columbia Gas of Massachusetts, werd verzocht om te evacueren na gasgerelateerde explosies.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.