(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een licht lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel 0,1 procent in het rood. 

De daling volgt na een handelsdag waarbij alle drie de benchmarks licht lager sloten, vanwege een verhoging van de geopolitieke spanningen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de druk richting China opvoerde om op te treden tegen de nucleaire dreiging uit Noord-Korea. Washington zei unilateraal op te treden als Beijing niets doet.

Verder beschuldigde het Witte Huis Rusland van nalatigheid bij het controleren op de aanwezigheid van chemische wapens in Syrië. Trump meldde daarbij echter niet aan te sturen op een grondoorlog in Syrië. Daarnaast is de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson in Moskou voor besprekingen. Tillerson zal er waarschijnlijk bij Moskou op aandringen om de steun aan de Syrische president Bashar al-Assad in te trekken.

“Geopolitieke problemen veroorzaken over het algemeen slechts een korte reactie op de markt, met als enige zorg de vraag of het de moeite loont daar als belegger iets mee te doen”, aldus analist Richard Perry van Hantec Markets. “De stijging van de VIX-volatility index naar het hoogste niveau sinds november reflecteert de bezorgdheid onder beleggers”, voegde hij toe.

Marktanalist Naeem Aslam wees op de donkere wolk die nog steeds boven de markt hangt vanwege de recente geopolitieke onzekerheden, waarbij de aandacht is verschoven naar de potentiële dreiging die voortkomt uit de oplopende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. De spanning escaleerde verder nadat Noord-Korea dreigde met een nucleaire aanval tegen de Verenigde Staten. “Beleggers zitten is een veiligheidsmodus”, aldus Aslam. “Daarnaast is er veel onzekerheid over de Franse presidentsverkiezingen”, voegde hij toe.

Toch was in Europa was gedurende de tweede helft van de handelsdag sprake van een positief sentiment, met een winst van 0,3 procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index, waarbij de Europese aandelenmarkten herstelden van eerdere verliezen, vanwege zorgen over de geopolitieke ontwikkelingen.

De Aziatische beurzen noteerden woensdagochtend lager. De Japanse Nikkei 225 daalde ruim een procent tot 18.552,61 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor 0,5 procent tot 3.273,83 punten.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 53,60 dollar, terwijl een juni-future Brent ook 0,4 procent duurder werd op 56,48 dollar.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0600. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar ook op 1,0600 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0612 op de borden.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat in maart de importprijzen in de Verenigde Staten met 0,2 procent daalden, terwijl de exportprijzen juist met 0,2 procent stegen.

De Amerikaanse Energy Information Administration rapporteert later vanmiddag zijn wekelijkse olievoorradenrapport.

Bedrijfsnieuws

BlackBerry ontvangt 815 miljoen dollar van Qualcomm, aangezien de onderneming jarenlang te veel betaalde voor het gebruik van licenties. Het aandeel steeg in de elektronische handel voorbeurs 17,3 procent.

PepsiCo steeg 0,6 procent, nadat Susquehanna het advies voor het fonds verhoogde van neutraal naar positief, waarbij analist Pablo Zuanic aangaf dat Kraft Heinz mogelijk samen met AB InBev een bod op Pepsi zal doen nu het bod van Kraft Heinz op Unilever door het Brits-Nederlandse concern is afgewezen.

Delta Air Lines heeft in het eerste kwartaal van 2017 een lagere winst op en iets gedaalde omzet geboekt, vooral als gevolg van hogere brandstofkosten, maar voorziet hogere marges in het lopende kwartaal. Dit maakte de Amerikaanse joint venture partner van Air France-KLM woensdag voorbeurs bekend. In de elektronische handel voorbeurs noteerde het aandeel Delta Air Lines 2,9 procent hoger. 

United Continental Holding noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,6 procent lager, waarmee de luchtvaarder de neerwaartse trend voortzet, na de commotie over het met geweld verwijderen van een passagier van één van zijn vluchten.

Whole Foods Market steeg 2,2 procent, nadat Bloomberg meldde dat Amazon.com vorig jaar heeft overwogen de supermarktketen over te nemen. Amazon.com steeg 0,2 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,1 procent lager op 2.353,78 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 20.651,30 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,2 procent tot 5.866,77 punten.

Door: ABM Financial News.

[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties