(ABM FN-Dow Jones) Amerikaanse aandelenmarkten koersten vrijdag af op een lager slot, terwijl de slechtste handelssessie werd doorgemaakt sinds de Brexit-stemming. Met de verliezen op vrijdag begint Wall Street de maand slecht met een verlies over de eerste week.

Een daling in de olieprijs raakte energie-aandelen en uitspraken van functionarissen van de Federal Reserve zetten druk op het sentiment.

De toonaangevende S&P 500 index daalde een halfuur voor de slotbel 2,0 procent naar 2.138,16 punten, de Dow Jones index verloor 1,7 procent tot 18.171,28 punten en de Nasdaq leverde 2,1 procent in tot 5.150,05 punten. 

De voorzitter van de Federal Reserve van Boston, Eric Rosengren, die dit jaar stemrecht heeft in het beleidsbepalende comite van de Federal Reserve, sprak uit dat de Amerikaanse centrale bank over kan gaan tot het geleidelijk verhogen van de rentetarieven, als de risico’s waar de economie zich mee geconfronteerd ziet stabiliseren. Dit riep vrees op over het tot een einde komen van het versoepelende monetaire beleid. 

Het commentaar van Rosengren dreef de dollar sterk hoger, terwijl de yield op de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie terugsprong naar niveaus die gezien werden voor de stemming in het Verenigd Koninkrijk op 23 juni over het lidmaatschap aan de Europese Unie, en waarop markten wereldwijd kelderden.

Vrijdag noteerde de dollar 0,4 procent hoger op de dollar index, en 0,3 procent tegenover de euro. De euro noteerde op 1,12. De yield op de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie steeg 4,7 procent naar 1,67 procent. De yield loopt op, als de prijs daalt, ofwel er minder vraag is naar de als veilig beschouwde belegging.

De prijs van olie heeft vrijdag aan terrein verloren, maar op weekbasis was er sprake van een stijging van ruim 3 procent. De oktober future daalde vrijdag op de New York Mercantile Index 3,7 procent, ofwel, 1,74 dollar, en eindigde op 45,88 dollar per vat.

Op weekbasis bedroeg de prijsstijging 3,2 procent, gestuwd door een forse stijging op donderdag. Donderdag steeg de prijs voor een vat ruwe olie met bijna 5 procent nadat uit het Amerikaanse olievoorradenrapport bleek dat de voorraden vorige week flink zijn gedaald.

Analisten zeiden vrijdag dat de Amerikaanse olievoorraden waarschijnlijk weer oplopen als de activiteiten in de Golf van Mexico weer terugkeren naar normale niveaus, na een onverwachte daling in de nasleep van een storm die de productie en transportactiviteiten onderbrak in de afgelopen week.

Stijgers en Dalers

Verizon Communications, Boeing Co., en Caterpillar Inc. drukten op de Dow Jones index, met verliezen rond de drie procent.

Telecomaandelen en nutsbedrijven drukten op de S&P 500 index.

Energie-aandelen verloren in lijn met de daling van de olieprijs. Diamond Offshore Drilling Inc leidde de verliezen met een koersval van 9,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.