(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen donderdag af op een vlakke opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel vrijwel onveranderd

Dow-component Boeing eindigde woensdag op een hoger Wall Street licht in het groen. Het aandeel lag eerder deze week zwaar onder vuur, na het neerstorten afgelopen weekend van een Boeing 737 MAX in Ethiopië. In reactie sloot een flink aantal landen het luchtruim voor dit type toestel. Het aandeel heeft bijna 11 procent verloren.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft geen haast om een deal te sluiten met China, zo zei Trump woensdagavond tegen verslaggevers.

Trump zal alleen een deal ondertekenen die voldoet aan zijn eisen, zei hij tegen journalisten na een vergadering met adviseurs in het Witte Huis. Hiermee sloeg de president een andere toon aan, na zijn eerdere enthousiasme over de voortgang van de handelsbesprekingen op Twitter.

“China wil erg graag een deal maken”, zei Trump. De Chinese president Xi Jinping weet volgens Trump dat hij zal weglopen als China zwakke concessies doet, net zoals hij afgelopen maand deed bij zijn top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

Vorige maand noemde Trump een deal nog binnen handbereik en speculeerde hij over een top in maart met Xi in zijn Mar-a-Lago-hotelcomplex in Florida.

Amerikaanse functionarissen spreken inmiddels over een datum in april, meldde The Wall Street Journal woensdagavond. Xi zou een bezoek aan Mar-a-Lago kunnen vastplakken aan een trip naar Europa rond 21 maart. Zo zou hij kritiek van het thuisfront vermijden dat hij speciaal naar de VS afreist om concessies te doen aan de Amerikanen.

Als dat tijdspad te kort blijkt, dan is er een kans wanneer Trump eind mei naar Japan reist, waar een bezoek aan China aan kan worden vastgeplakt. Chinese officials hebben Trump eerder uitgenodigd voor een top met Xi op het Chinese eiland Hainan.

Trump wees die uitnodiging af. Het land dat de top organiseert zou een voordeel kunnen hebben door op het laatste moment eisen neer te leggen, zeggen adviseurs van Trump.

Afgelopen nacht bleek dat de Chinese industriële productie in januari en februari minder hard is gegroeid dan in december. Bovendien groeiden de Chinese detailhandelsverkopen de afgelopen maanden in een stabiel tempo.

In het Verenigd Koninkrijk staat donderdag andermaal een Brexit-stemming in het Lagerhuis op de agenda. Deze keer gaat het over de vraag of de deadline voor de Brexit, die eind maand afloopt, moet worden verschoven. Gisteren werd een ‘no-deal’ van tafel geveegd.

“De partij van premier Theresa May is momenteel in staat van verwarring. De Brexit is een lachertje geworden. De Britse wetgevers lopen rond als een kip zonder kop. Ze hebben geen idee waar ze nu naartoe moeten gaan”, zei analist Naeem Aslam van Think Markets UK.

Amerikaanse macro

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg vorige week met 6.000 naar 229.000. De verwachting van economen lag op 224.000 aanvragen. Verdere stegen de Amerikaanse importprijzen vorige maand op maandbasis met 0,6 procent, na een toename met 0,1 procent in januari. Vooraf geraadpleegde economen rekenden voor februari op een stijging van 0,4 procent. Ook de exportprijzen zaten in de lift.

Later op de middag staan de verkopen van nieuwbouwwoningen over januari op de agenda. In de prognose wordt een plus voorzien van 0,2 procent naar een geannualiseerde 622.000 woningen. In december vorig jaar bedroeg de stijging nog 3,7 procent.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin legt vandaag verantwoording af bij het het Huis van Afgevaardigden en de Senaat voor de begroting voor 2020.

De euro/dollar noteerde op 1,1307. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1288 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1304 op de borden.

De olieprijs noteerde licht in de plus, na een onverwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden op woensdag.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel General Electric steeg in de elektronische handel 1,5 procent, hoewel het conglomeraat in een update een tegenvallende outlook voor de aangepaste winst presenteerde. General Electric verwacht voor 2019 een aangepaste winst per aandeel in een bandbreedte van 0,50 dollar tot 0,60 dollar. Analisten, gepolst door FastSet, rekenden daarentegen op een aangepaste winst van 0,70 dollar.

In de elektronische handel voorbeurs noteerde Boeing 0,6 procent lager.

Dollar General verloor voorbeurs 5,5 procent. De koopjeswinkel rapporteerde een lager dan verwachte winst over het vierde kwartaal. Ook de afgegeven verwachtingen voor de omzet en winst vielen analisten tegen.

Wells Fargo won voorbeurs 0,5 procent. Topman Timothy Sloan blijkt over het afgelopen jaar een salaris van 18,4 miljoen dollar te hebben ontvangen, een stijging van 5 procent ten opzichte van 2017, ondanks de schandalen die de bank sinds enkele jaren teisteren. In een zeldzame verklaring distantieerde de Federal Reserve zich woensdagavond van de salarisstijging van Sloan.

Broadcom, Oracle en Adobe presenteren vanavond nabeurs kwartaalcijfers.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot woensdag 0,7 procent hoger op 2.810,92 punten. De Dow Jones-index steeg 0,6 procent tot 25.702,89 en de Nasdaq won 0,7 procent tot 7.643,41.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties