(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een vlakke opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel vlak.

Hoewel de spanningen in het Midden-Oosten voortduren, sloot Wall Street maandag hoger, nadat marktvolgers concludeerden dat de ontwikkelingen in de regio niet ernstig genoeg zijn om de Amerikaanse economiei te laten ontsporen en de rally op de aandelenmarkten tot stilstand te brengen.

Ondertussen blijven de VS en Iran elkaar bedreigingen over en weer sturen. In de Iraanse hoofdstad Teheran gingen maandag duizenden rouwenden de straat op scanderend om wraak op de VS voor de dood van generaal Qassem Soleimani.

Het Pentagon zei meer B-52-bommenwerpers en meer troepen naar de regio te sturen, terwijl Mark Esper, de Amerikaanse minister van defensie, zei niet van plan te zijn om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Irak, ondanks de publicatie van een conceptbrief waarin dit werd gesuggereerd.

Teheran zei 13 manieren te onderzoeken om wraak te nemen op de VS. Ali Shamkhani, het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad van Iran, zei dat zelfs als tot de zwakste van deze scenario’s wordt besloten “de uitvoering ervan een historische nachtmerrie voor de Amerikanen kan zijn”. Javad Zarif, de minister van Buitenlandse Zaken van Iran, zei dat de VS wordt aangepakt “op een tijdstip en plaats van keuze van Iran”.

“Als we het oplaaiende sentiment en het lawaai van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen negeren en verder geweld en escalatie uitblijft, is de realiteit weinig veranderd”, concludeerde marktanalist David Madden van CMC Markets. “We weten dat Iran en de VS elkaar niet zo aardig vinden en het is onwaarschijnlijk dat dit spoedig zal veranderen. In die context is het onwaarschijnlijk, tenzij er een totale oorlog uitbreekt, dat verdere ontwikkelingen nog niet zijn ingeprijsd”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans in november is gedaald. Het tekort daalde van 46,9 miljard dollar in oktober naar 43,1 miljard dollar in november. Ook het tekort met China daalde, doordat de export naar China steeg, maar de import uit het Aziatische land juist daalde.

Later op de dag volgt een inkoopmanagersindex voor de dienstensector van december berekend door ISM, gevolgd door de Amerikaanse fabrieksorders in november.

De euro/dollar noteerde op 1,1169. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1190 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1193 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 0,7 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Tesla heeft maandag in China de eerste in China geproduceerde Model 3 afgeleverd bij de klant. Het aandeel noteerde voorbeurs 1,5 procent hoger.

Microchip Technology heeft sinds oktober veel nieuwe orders binnen gekregen, zo bleek maandagavond. “Het decemberkwartaal was de bodem van deze cyclus”, denkt CEO Steve Sanghi. De orderinstroom is volgens Microchip ook een opsteker voor het maartkwartaal. Het orderboek voor dat kwartaal is inmiddels hoger dan voor het voorgaande kwartaal het geval was. Het aandeel lijkt 4,3 procent hoger te openen.

Intel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,5 procent lager, nadat de chipfabrikant nieuwe processors tijdens de Consumer Electronics Show presenteerde.

Boeing noteerde voorbeurs 0,2 procent lager. De vliegtuigbouwer kondigde aan 3.000 werknemers die normaliter aan de bouw van de 737 MAX werken over te plaatsen. Omdat de 737 niet mag vliegen van toezichthouders, is de productie momenteel opgeschort. Daarnaast kondigde de vliegtuigbouwer plannen voor vrijwillige ontslagen aan.

Facebook verbiedt video’s die zijn gemanipuleerd met behulp van geavanceerde software, in een poging desinformatie te bestrijden. Het aandeel noteerde voorbeurs vlak.

Goldman Sachs lijkt tot een procent hoger te openen. Een reorganisatie van zijn divisies moet beter inzicht geven in de werkelijke prestaties van de bank. Bij de komende kwartaalcijfers zullen de wijzingen voor het eerst zichtbaar zijn. 

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,4 procent hoger op 3.246,28 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 28.703,38 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 9.071,46 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties