Wall Street koerst vrijdag af op een vlakke opening, voorafgaand aan de toespraak van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen in Jackson Hole, die door beleggers nauwlettend gevolgd zal worden voor indicaties wanneer de eerstvolgende renteverhoging plaatsvindt. 

Een halfuur voor opening noteerden de futures voor de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq vlak tot 0,1 procent in het rood. 

De handelsdag wordt vrijdag gedomineerd door Jackson Hole, het symposium van centraal bankiers en economen dat donderdag van start ging en waar de voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen vrijdag om 5 uur Nederlandse tijd een toespraak geeft. Al vrijwel de hele week zijn de markten in de ban van de bijeenkomst en de toespraak van Yellen. 

Op macro-economisch vlak gaat vrijdag de aandacht uit naar de economische groeicijfers over het tweede kwartaal, de inkoopmanagersindex voor de dienstensector, en het consumentenvertrouwen zoals gepeild door de Universiteit van Michigan. 

Reeds voorbeurs werd bekend dat de economie van de Verenigde Staten in het tweede kwartaal conform verwachting licht is gegroeid, bleek vrijdag na de publicatie van een een tweede raming van de Amerikaanse overheid. 

De grootste economie ter wereld groeide in het tweede kwartaal van 2016 met 1,1 procent op jaarbasis. Bij een eerdere raming werd nog uitgegaan van een groei van 1,2 procent. Economen geraadpleegd door MarketWatch rekenden ook op een groei van het bruto binnenlands product van 1,1 procent. 

De olieprijs herstelde. De oktoberfuture voor een vat ruwe olie noteerde vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,3 dollar hoger op 47,14 dollar. Donderdag sloot de olieprijs hoger, na berichten van Bloomberg dat de Iraanse minister van Olie volgende maand aanwezig zal zijn bij de informele bijeenkomst van de OPEC aan de zijlijn van een energieconferentie in Algerije waar naar verwachting een productiebevriezing wordt besproken. 

Goldman Sachs waarschuwde vrijdag dat de oliemarkt niet snel zal herstellen, of de Opec nou een productiebevriezing overeenkomt of niet. 

De dollar noteerde vrijwel vlak ten opzichte van de euro, met de euro op 1,1299 dollar.

Stijgers en Dalers

Aandelen Herbalife verliezen 5,5 procent, nadat miljardair Carl Icahn recent gesprekken heeft gevoerd over een verkoop van zijn belang aan een groep waaronder Herbalife’s aartsvijand Bill Ackman. Ackman bevestigde op CNBC dat hij benaderd was door Icahn, die zijn belang zou willen afstoten. Achman herhaalde echter niet enthousiast te zijn over het fonds. Het 18 procent belang van Icahn is zo’n 1 miljard dollar waard.

Anheuser-Busch InBev waarschuwde vrijdag dat zijn mega fusie met SABMiller in de komende jaren tot het schrappen van duizenden banen kan leiden. Het aandeel steeg 1,2 procent in de handel voorbeurs.

VS Slotstanden

Wall Street is donderdag lager gesloten. De Dow Jones index sloot 0,2 procent lager op 18.448,41, terwijl de S&P 500 0,1 procent afstond tot 2.172,47 en de Nasdaq 0,1 procent daalde tot 5.212,20. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.