(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen donderdag lager. De S&P 500 daalt 0,4 procent met nog een paar uur handel te gaan. De Dow Jones index verliest ook 0,4 procent en de Nasdaq gaat 0,8 procent lager.

Het optimisme dat woensdag nog heerste door de hoop op een coronavaccin, wordt donderdag tenietgedaan door de vrees voor een traag herstel van de wereldeconomie en oplopende geopolitieke spanningen. 

“Het belangrijkste punt zijn nu de zorgen over een nieuwe besmettingsgolf en de potentiële impact op het economisch herstel”, aldus econoom Andrew Hunter van Capital Economics. 

Verder lopen de spanningen tussen China en de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk weer op. 

De regering Trump overweegt een reisverbod voor leden van de Chinese Communistische Partij, zo meldden diverse Amerikaanse media. China legde zelf al eerder reisrestricties op aan Amerikaanse beleidsmakers.

Marktanalist David Madden van CMC Markets wees ook op andere berichten, waaruit blijkt dat de relatie tussen China en de Verenigde Staten, maar ook het Verenigd Koninkrijk, verder afbrokkelt. Zo besloot het Verenigd Koninkrijk eerder al om Huawei niet toe te laten tot zijn 5G-netwerk en ontnam de Amerikaanse president Donald Trump Hongkong zijn speciale status, waardoor onder meer gunstige importtarieven verdwijnen.

“Beleggers zullen de situatie in de gaten willen houden, al lijkt het erop dat Trump niet in een al te groot conflict met China terecht wil komen, omdat hij nog een verkiezing te winnen heeft in november”, aldus Madden. “Hij staat er namelijk niet gunstig voor.” 

Op de macro-economisch vlak is er donderdag vooral aandacht voor de detailhandelsverkopen en wekelijkse steunaanvragen. 

De verkopen in de Amerikaanse detailhandel zijn in juni met 7,5 procent gestegen op maandbasis. Op jaarbasis was er sprake van een stijging van 1,1 procent. In mei stegen de verkopen op maandbasis nog met 18,2 procent. Hunter van Capital Economics waarschuwde dat dit “oud nieuws” is. Beleggers zijn vooral geïnteresseerd in de cijfers voor juli, nu de coronamaatregelen weer worden aangescherpt.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS bedroeg afgelopen week 1,3 miljoen. Dit waren er iets meer dan verwacht want economen hadden op 1,25 miljoen nieuwe aanvragen gemikt. Wel is er sprake van een kleine afname van het aantal nieuwe aanvragen vergeleken met een week eerder.

Gemengde cijfers, oordeelde marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. De cijfers, zeker die van de detailhandelsverkopen, wijzen er volgens hem op dat “de [opwaartse] trend aan het stagneren is”. 

De bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia is in juli iets minder sterk gegroeid. De Philadelphia Fed index daalde van 27,5 in juni naar 24,1 juli. Dit was wel beter dan de door economen verwachte indexstand van 20,0. 

Verder verbeterde het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers in juli tot 78, het hoogste niveau sinds maart.

Olie noteert donderdag in het rood. Een augustus-future West Texas Intermediate werd 0,8 procent goedkoper op 40,85 dollar. 

De euro/dollar noteert op 1,1402.

Bedrijfsnieuws

Beleggers krijgen donderdag een reeks bedrijfsresultaten voorgeschoteld, waaronder die van Bank of America, Morgan Stanley en Johnson & Johnson. Nabeurs volgt Netflix. 

Bank of America heeft in het afgelopen kwartaal een lagere winst behaald, maar presteerde toch beter dan verwacht. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 0,37 dollar. Vooraf door FactSet geraadpleegde analisten rekenden op een nettowinst van 0,28 dollar per aandeel. Het aandeel gaat desondanks 2,4 procent lager.

Johnson & Johnson behaalde in het tweede kwartaal een hogere omzet maar de winst nam af, hoewel minder hard dan gevreesd. Het levensmiddelenconcern besloot verder om de verwachtingen voor het hele jaar opwaarts bij te stellen. De aangepaste winst per aandeel in 2020 moet nu uitkomen tussen de 7,75 en 7,95 dollar. In april rekende JNJ nog op 7,50 tot 7,90 dollar. Analisten voorspellen 7,75 dollar. Het aandeel verliest nipt 0,2 procent.

Morgan Stanley boekte in het tweede kwartaal een forse winststijging, waar een daling was voorzien, dankzij een aanzienlijke groei van de inkomsten. De nettowinst van 3,2 miljard dollar komt neer op 1,96 dollar per aandeel, of 2,04 dollar na aanpassing voor bijzondere posten. Dat is ruim boven de gemiddelde analistenverwachting van 1,12 dollar per aandeel. Het aandeel stijgt dan ook 2,4 procent in waarde.

Abbott Laboratories presteerde in het tweede kwartaal beter dan verwacht. Enerzijds profiteerden de diagnostiekactiviteiten van Abbott van de corona-uitbraak, maar bij de tak voor medische apparatuur zorgde die uitbraak juist voor vertragingen. Het aandeel daalt 1,5 procent in waarde.

Twitter-accounts van diverse Amerikaanse topbestuurders, beroemdheden en beleidsmakers zijn woensdagavond gehackt door een Bitcoin-bende. In de Twitter-berichten werd opgeroepen om geld over te maken naar een bitcoinrekening. Pas enkele uren later wist Twitter de gehackte accounts weer te herstellen. CEO Jack Dorsey van Twitter bevestigde met tweets de hack. “Een zware dag voor ons bij Twitter.” Het aandeel verliest 1,1 procent.

Alcoa heeft een kleiner dan verwacht kwartaalverlies en meevallende omzetcijfers in het tweede kwartaal laten zien. Aangepast voor bijzondere posten was het verlies slechts 4 miljoen dollar, of 1 dollarcent per aandeel. Analisten rekenden op een aangepast nettoverlies van 0,38 dollar per aandeel. De omzet daalde van 2,17 miljard naar 2,15 miljard dollar. Hier was 2,11 miljard dollar voorzien. Het aandeel wint 5,8 procent.

American Airlines waarschuwde dat 25.000 werknemers hun baan dreigen te verliezen, als de federale steun op 1 oktober stopt. Het aandeel daalt 6,5 procent.

Moderna ging woensdag 8,5 procent hoger, na publicatie van hoopgevende onderzoeksresultaten voor een mogelijk coronavaccin. Donderdag komt daar ruim 2 procent bij.

Online veilingreus eBay roept vrijdag zijn bestuur bijeen om een koper te kiezen voor zijn advertentietak. Dit meldde persbureau Reuters donderdag op basis van ingewijden. De tak, waar ook het Nederlandse Marktplaats toebehoort, is tot 10 miljard dollar waard. Volgens de bronnen zijn er nog drie partijen over; het in Amsterdam genoteerde Prosus, een consortium van Blackstone Group, Permira en Hellman & Friedman, en de in Oslo gebaseerde online marktplaats Adevinta. Het aandeel stijgt 0,5 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties