(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen dinsdag licht lager. De S&P 500 daalt 0,1 procent met nog een paar uur handel te gaan en de Dow Jones index verliest 0,4 procent. De Nasdaq gaat 0,3 procent lager.

Beleggers verwerken dinsdag een reeks aan bedrijfscijfers. “Bedrijven zijn zelf minder optimistisch over de vooruitzichten dan beleggers”, volgens marktstrateeg Fahad Kamal van Société Générale. “De markten lijken te rekenen op een terugkeer naar normaal aan het eind van het jaar”, een verwachting die volgens Kamal wordt ingegeven door de hoop op een Covid-19 vaccin. De aandelenmarkten zullen de pijn zeker voelen wanneer er voor het eind van 2020 geen wijdverspreid vaccin is, voorspelt de marktvorser.

Ondertussen lijkt het aantal coronabesmettingen in de VS te stabiliseren en rekent de markt op een spoedige nieuwe ronde aan steunmaatregelen in de Verenigde Staten. In de meest recente versie van het plan van de Republikeinen wordt de aanvullende bijstand van momenteel 600 dollar per week voor werkloze Amerikanen verlaagd naar 200 dollar per week in augustus en september.

“De focus zal deze week vrijwel alleen maar op de onderhandelingen tussen de Republikeinen en Democraten liggen”, denkt Wei Li, hoofd iShares EMEA investment strategy bij BlackRock. “Het is een zeer krap tijdspad om met iets te komen.”

Eind deze week loopt de speciale bijstandsregeling voor werkloze Amerikanen af en volgens Rabobank is het absoluut noodzakelijk dat er een nieuwe regeling komt, zeker nu steeds meer coronamaatregelen toch weer opnieuw ingevoerd moeten worden.

Ondertussen is vermogensbeheerder Amundi nog altijd enthousiast over Amerikaanse aandelen. “De S&P 500-index biedt aantrekkelijke kansen voor aandelenbeleggers. Historisch gezien presteert de aandelenbeurs na crises goed. Bovendien vormt S&P 500 een verzameling van ’s werelds beste en meest winstgevende bedrijven die niet lijden onder coronacrisis.”

Op macrovlak is het dinsdag in de VS rustig. Het consumentenvertrouwen zoals onderzoeksbureau Conference Board dat meet daalde van 98,3 in juni naar 92,6 in juli. 

De deelindicator voor de economische verwachtingen voor het komende halfjaar verslechterde daarbij op maandbasis van 106,1 naar 91,5 terwijl de index voor de huidige situatie juist verbeterde van 86,7 naar 94,2.

“Vooruitkijkend zijn consumenten minder optimistisch geworden over de korte termijn vooruitzichten van de economie, hun financiële vooruitzichten en de arbeidsmarkt” aldus Lynn Franco, Senior Director of Economic Indicators bij Conference Board.

WTI-olie wordt dinsdag ruim een procent goedkoper, terwijl goud verder stijgt. Goldman Sachs denkt dat goud de komende 12 maanden naar 2.300 dollar per ounce kan. De euro/dollar handelt dinsdagvond op 1,1737. 

De koersontwikkeling van de euro/dollar in de komende dagen zal vooral afhangen van hoe verruimingsgezind de Federal Reserve woensdagavond klinkt bij het rentebesluit.

Economen van Morgan Stanley hebben evenwel geen hoge verwachtingen van dat rentebesluit. Nu het financiële systeem weer voldoende liquiditeit heeft en ook de marktverwachtingen voor het monetaire beleid op de middellange termijn niet echt afwijken van de realiteit, “is dat voor beleidsmakers meer reden om niets te wijzigen”, aldus de bank.

De Fed meldde dinsdag wel dat het een aantal kredietprogramma’s om de economische impact van de coronacrisis aan te pakken, verlengt tot eind dit jaar.

Bedrijfsnieuws

McDonald’s heeft in het tweede kwartaal flink last gehad van de coronacrisis. De kwartaalomzet van de fastfoodketen daalde met 30 procent naar 3,76 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel kelderde met 68 procent op jaarbasis tot 0,66 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden op 0,74 dollar per aandeel gemikt. Het aandeel verliest dinsdag 2,5 procent aan waarde.

3M wist in het tweede kwartaal een dubbelcijferige omzetdaling op te vangen. De omzet van de maker van onder meer Post-It daalde met 12,2 procent naar 7,2 miljard dollar. De nettowinst steeg fractioneel naar net geen 1,3 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 1,78 dollar. Dat was iets lager dan de 1,81 dollar per aandeel waarop analisten volgens FactSet hadden gerekend. Het aandeel verliest 4,4 procent.

Pfizer heeft in het tweede kwartaal fors minder omzet behaald, maar wist wel de analistenverwachtingen te kloppen en verhoogde de outlook voor het hele boekjaar iets. De farmaceut mikt nu op een aangepaste winst per aandeel tussen de 2,85 en 2,95 dollar. Eerder was dit nog 2,82 tot 2,92 dollar per aandeel. Pfizer gaat 4,1 procent hoger.

Het Nederlandse NXP heeft in het tweede kwartaal verlies geleden. Dit bleek vannacht uit de cijfers van het in Amerika genoteerde chipbedrijf. Het verlies kwam uit op 214 miljoen dollar, ofwel 0,77 dollar per aandeel. Een jaar eerder verdiende NXP nog 41 miljoen euro. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden gerekend op een verlies van 0,95 dollar per aandeel. De omzet van NXP daalde dan ook van 2,2 miljard naar 1,8 miljard dollar. Dat was keurig in lijn met de 1,7 tot 1,9 miljard dollar die de chipfabrikant zelf had verwacht. Het aandeel noteert 3,4 procent lager.

Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal flink last gehad van de coronacrisis en boekte daardoor verlies. De omzet halveerde dan ook bijna van ruim 1,6 miljard naar 865 miljoen dollar. Het aandeel verliest 4,5 procent.

Sherwin-Williams heeft in het tweede kwartaal meer winst geboekt, ondanks een omzetdaling van ruim 5 procent, en besloot de winstverwachting voor het hele jaar flink opwaarts bij te stellen. De verffabrikant rekent nu op een winst per aandeel tussen de 19,21 en 20,71 dollar. Eerder ging de verfgigant nog uit van slechts 16,46 tot 18,46 dollar per aandeel. In 2019 verdiende het bedrijf 16,49 dollar per aandeel. Sherwin-Williams noteert 1,3 procent hoger.

Nabeurs is er aandacht voor onder meer Starbucks, eBay en AMD.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.