(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen vrijdag lager. De S&P 500 index verlies 1,7 procent met nog een paar uur handel te gaan. De Dow Jones index daalt 2,2 procent en de Nasdaq gaat 1,6 procent lager.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen loopt steeds harder op in de Verenigde Staten, en dat drukt het sentiment. Donderdag werd een recordaantal besmettingen geregistreerd 

“De markt voelt zich bedreigd door alles wat het economisch herstel in gevaar brengt”, aldus markstrateeg Quincy Krosby van Prudential Financial

Texas en Florida zien zich gedwongen om de versoepeling van de coronamaatregelen terug te draaien, terwijl andere Amerikaanse staten en ook grote bedrijven nieuwe maatregelen invoeren om de uitbraak onder controle te krijgen. 

“Op dit moment staat de markt min of meer in de wacht”, voegde econoom Rhys Herbert van Lloyds Banking Group toe. “Beleggers zoeken naar signalen over wat de volgende fase zal zijn: zullen we tekenen van herstel zien of dreigen we weg te zakken.”

Verder was er aandacht voor de stresstesten van de Federal Reserve. Donderdag laat meldde de Fed dat de grootste Amerikaanse banken kapitaalkrachtig genoeg zijn om de coronacrisis te doorstaan, maar een aanhoudende krimp zadelt ze mogelijk op met honderden miljarden aan verliezen op slechte leningen, waarschuwde de centrale bank.

Op macro-economisch vlak werd vanmiddag bekend dat de persoonlijke inkomens in de VS in mei zijn gedaald met 4,2 procent, terwijl de uitgaven met 8,2 procent stegen. Daarbij viel de daling van de inkomens nog mee. Economen vreesden voor een afname met 7,0 procent.
 
De PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als graadmeter voor de inflatie gebruikt, daalde op maandbasis met 0,1 procent in mei. Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 1,0 procent in mei.

Verder bleek het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, in juni toch iets minder hard gestegen dan eerder voorspeld.

Een vat WTI-olie wordt vrijdag 0,7 procent goedkoper. De euro/dollar handelt op 1,1233.

Bedrijfsnieuws
 
Nike kan rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het Amerikaanse sportkleding en schoenenmerk donderdag laat meldde dat het in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar in de rode cijfers is gedoken omdat ongeveer 90 procent van de winkels wereldwijd tijdelijk de deuren sloot vanwege de coronamaatregelen. Het aandeel daalt 6,5 procent.

Financials staan onder druk, na het besluit van de Fed om de inkoop van eigen aandelen uit te stellen en het dividend te beperken om zo voldoende kapitaal achter de hand te hebben om eventuele verliezen te kunnen opvangen. Aandelen van grote Amerikaanse banken worden 5 tot 7 procent minder waard.

Amazon.com neemt voor meer dan 1 miljard dollar de zelfrijdende auto-start-up Zoox over. De online retailreus staat 0,2 procent lager.

Facebook probeert zijn belangrijkste adverteerders ervan te overtuigen de uitgaven aan het sociale netwerk niet te pauzeren, te midden van een boycot onder een handvol marketeers vanwege de beschuldiging dat de social mediareus te weinig doet aan het voorkomen van haatzaaien en de verspreiding van desinformatie. Het aandeel daalt 7 procent.

Ford Motor presenteerde een nieuwe versie van zijn belangrijkste voertuig, de F-150. De autofabrikant mikt erop dat kopers van de populaire pick-up truck zowel technologie als comfort en spierkracht willen. Het aandeel daalt 2,6 procent.

Aandelen Gap worden 25 procent meer waard nadat een samenwerking met Kanye West werd aangekondigd.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties