(ABM FN-Dow Jones)  De Amerikaanse aandelen markten koersten dinsdag in het laatste handelsuur lager, terwijl beleggers nadachten over nadere uitspraken van centrale bankiers van de Federal Reserve, die benadrukten dat de Fed de rente liever eerder dan later wil verhogen.

Vice-voorzitter Stanley Fischer van de Fed zei dinsdag op televisiekanaal Bloomberg TV dat het onmogelijk te zeggen was of het bij een enkele renteverhoging zou blijven, wanneer de rente de eerstvolgende keer wordt verhoogd.

Vorige week vrijdag zeiden Fischer en Fed-voorzitter Janet Yellen al dat het moment om de rente verder te verhogen dichterbij komt. 

Beleggers hadden ook aandacht voor de aandelen van Apple, nadat Europese mededingingsautoriteiten de Ierse regering opdroegen om alsnog 13 miljard euro aan belastingen te innen bij de steenrijke producent van iPhones en iPads. Het aandeel zakte 0,9 procent.

De Dow Jones-index daalde een half uur voor het sluiten van de markt 0,35 procent tot 18.439 punten. Banken Goldman Sachs en JP Morgan Chase wonnen terrein, terwijl vliegtuigfabrikant Boeing bij de dalers zat met een verlies van 1,5 procent.

De S&P500 noteerde 0,3 procent lager. Alleen de financiële sector stond op winst. Banken en verzekeraars hebben voordeel van een hogere rente, is de gedachte.

De op technologie gerichte Nasdaq 100-index verloor 0,3 procent. 

De dalende trend versterkte nadat de olieprijs wegzakte in tijdens de ochtendhandel in New York om beneden 47 dollar per vat te sluiten.

“We staat wat lager omdat de olieprijs begon te dalen en dat trok de markt een beetje omlaag bij gebrek aan andere impulsen”, zei handelaar Mike Antonelli van Robert W. Baird. 

De handelsvolumes waren laag dinsdag, evenals de volatiliteit. Lage volumes zijn niet ongebruikelijk voorafgaand aan de Amerikaanse feestdag Labor Day, omdat veel handelaren dan vakantie nemen.

De economische agenda was dinsdag opnieuw beperkt. Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten bleek te zijn verbeterd, meldde Conference Board, tot een indexcijfer van 101,1, waar analisten hadden gerekend op 97,0. 

De Case-Shiller Index voor huizenprijzen liet een prijsstijging van 5,1 procent op jaarbasis in juni, in de 20 grootste stadsregio’s in de Verenigde Staten, wat nauwelijks lager was dan de verwachte 5,2 procent.

De olieprijs sloot lager. De oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,3 procent lager op 46,35 dollar.

Een half uur voor het slot op Wall Street noteerde de euro 0,4 procent lager tegenover de dollar op 1,139. 

Stijgers en dalers

G-III Apparel, eigenaar van kledingmerken Calvin Klein en Tommy Hilfiger, verlaagde zijn winst- en omzetverwachtingen en verloor 20 procent.

Ook het aandeel Abercrombie & Fitch verloor 20,5 procent nadat het kledingmerk een omzetdaling en een tegenvallende vooruitblik publiceerde.

Luchtvaarder United Continental Holdings steeg 8 procent, nadat het bedrijf maandagavond meldde dat het Scott Kirby als nieuwe president heeft benoemd. 

Hershey verloor 11 procent nadat Mondelez maandag zijn pogingen staakte om de chocoladefabrikant over te nemen. Mondelez koerste 3,7 procent hoger.

Aandelen Agrium en Potash Corp of Saskatchewan wonnen respectievelijk 7,5 procent en 11 procent, na een bericht dat de Canadese kunstmestbedrijven willen fuseren. Ook Mosaic won 8 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.