(ABM FN-Dow Jones) Wall Street noteerde vrijdag overwegend lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 verloor 0,2 procent en de Dow Jones leverde 0,5 procent in. De Nasdaq index steeg 0,2 procent.

De Amerikaanse aandelenmarkten bewegen de laatste dagen volatiel. De week begon optimistisch door positieve geluiden over de werkzaamheid van het potentiële coronavaccin van Moderna maar het snel stijgende aantal besmettingen baart beleggers zorgen. In de Verenigde Staten trekken staten aan de noodrem met nieuwe beperkende maatregelen om de virusuitbraak andermaal in te dammen. 

Daarnaast is er nog geen zicht op nieuwe stimuleringsmaatregelen vanuit Washington. Minister van financiën Steven Mnuchin verraste de markten donderdagavond laat door een aantal leenprogramma’s van de Federal Reserve waar de overheid garant voor staat, eind dit jaar stop te zetten. Het gaat om zo’n 455 miljard dollar aan ongebruikt kapitaal. 

In een brief aan voorzitter Powell zei Mnuchin dat de programma’s “duidelijk hun doelstellingen hebben bereikt”.

De centrale bank gaf aan teleurgesteld te zijn over de beslissing. “De Federal Reserve geeft er de voorkeur aan dat de volledige reeks noodvoorzieningen hun belangrijke rol blijven vervullen als achtervang voor de nog steeds gespannen en kwetsbare economie”, zei de Fed in een verklaring.

“Voor kleinere bedrijven is dit een zware klap”, zei strateeg Sebastien Galy van Nordea Asset Management. “Het voegt [extra] onzekerheid toe tijdens de lockdown”, benadrukte hij.

Mnuchin gaf vrijdag aan dat hij gaat praten met een aantal topfunctionarissen van de Republikeinse partij over doelgerichte stimulus die wellicht kan worden gefinancierd met de noodsteun die nu vrijkomt door het stopzetten van de Fed-programma’s.

Mogelijk worden er ook weer onderhandelingen opgestart met de Democraten, aldus Mnuchin.

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,1857. Olie noteerde tot 0,7 procent hoger.

Bedrijfsnieuws
 
McAfee wist in het derde kwartaal de rode cijfers te vermijden, terwijl de omzet iets hoger uitviel dan verwacht. De Amerikaanse computerbeveiliger noteerde 3,2 procent lager.

Farmaconcern Pfizer heeft met diens Duitse partner BioNTech bij de Amerikaanse Food and Drug Administration een verzoek ingediend voor een noodvergunning voor het coronavaccin dat de twee hebben ontwikkeld. Pfizer steeg 1,8 procent, terwijl BioNTech 9,4 procent won.

Gilead Sciences daalde 1,0 procent. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie zou blijken dat virusremmer remdesivir als coronabehandeling nauwelijks effectief is.

Foot Locker ging bijna 5 procent lager, nadat de Amerikaanse sportkleding- en schoenenketen over het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet rapporteerde, ondanks de coronacrisis.

Tyson Foods schorst managers in een vleesverwerkingsfabriek in Iowa na beschuldigingen dat sommigen van hen weddenschappen hadden gesloten over het aantal werknemers dat besmet zou raken met het coronavirus. Het aandeel daalde 2,5 procent.

Cineworld Group, het moederbedrijf van Regal Cinemas in de VS, voert gesprekken over een reddingspakket om de sluiting van zijn bioscopen vanwege lockdownmaatregelen te kunnen overleven. de Amerikaanse notering van het aandeel Cineworld won vrijdag liefst 35 procent.

Videogamebedrijf Roblox heeft een aanvraag ingediend voor een beursgang. Door de coronacrisis is de vraag naar online gamen juist hard gestegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.