(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag ruim een half uur voor de slotbel lager. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,2 procent tot 2.503,98 punten, de Dow Jones index gaf ruim 0,1 procent prijs tot 22.382,40 punten en de Nasdaq noteerde 0,4 procent lager op 6.430,77 punten.

De markten verteerden donderdag het rentebesluit van de Federal Reserve van een dag eerder en konden zich verder richten op enkele belangrijke, voornamelijk positieve macro-economische data. Daarbij sprong vooral de verrassende daling van het aantal eerste uitkeringsaanvragen in het oog.

Uit cijfers van de Conference Board bleek dat de index van Amerikaanse leidende economische indicatoren in augustus sterker is toegenomen dan een maand geleden. De index steeg in augustus met 0,4 procent op maandbasis, tegen een stijging van 0,3 procent in juli en 0,6 procent in juni. “De verbetering in augustus is consistent met de aanhoudende groei van de economie in de Verenigde Staten in de tweede helft van het jaar, die misschien zelfs nog iets sterker wordt”, zei directeur Ataman Ozyildirim van het onderzoeksbureau. “Terwijl de economische impact van de recente orkanen nog niet volledig in de indicatoren wordt weergegeven, suggereren de onderliggende trends dat de huidige solide groei op korte termijn zal voortzetten.”

Het aantal eerste aanvragen voor een uitkering in de Verenigde Staten is verrassend gedaald met 23.000 aanvragen tot een totaal van 259.000. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op 310.000 eerste steunaanvragen. Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 9 september kwam uit op 1,98 miljoen stuks, een stijging van 44.000 ten opzichte van een week eerder.

“De cijfers over de aanvraag van werkloosheidsuitkeringen kwamen beter uit dan de voorspelling en dat is een bewijs van de kracht van de arbeidsmarkt in de VS”, aldus hoofdmarktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. “Maar het getal is nog steeds slechter dan de laatste analyses en wij verwachten dat de schades van de orkanen de economische cijfers voorlopig zullen blijven drukken”, zo voegde hij toe.

De bedrijvigheid in de industrie in de regio rond het Amerikaanse Philadelphia zal harder groeien, bleek uit een stijging van de zogenoemde Philly Fed Index in september. De Philly Fed index steeg van 18,9 in augustus naar 23,8 deze maand. Vooraf was rekening gehouden met een daling van de index naar een stand van 17,1.

“De Philly Fed index was bemoedigend, maar niet opwindend”, meende Aslam.

De mondiale staalproductie is in augustus op jaarbasis wederom flink gestegen, bleek donderdag uit cijfers van brancheorganisatie World Steel Association. In totaal maakten de 67 staal producerende landen in de afgelopen maand 143,6 miljoen ton staal, een stijging van 6,3 procent op jaarbasis. In China, wereldwijd met afstand de grootste fabrikant van staal, steeg de productie afgelopen maand op jaarbasis met 8,7 procent tot 74,6 miljoen ton. De Verenigde Staten produceerden in augustus 7,1 miljoen ton staal, 6,3 procent meer dan een jaar eerder.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,14 dollar ofwel 0,3 procent lager op 50,55 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,932. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1916 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1888 op de borden.

Voor vrijdag staat de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindex voor september op de Amerikaanse macro-agenda.

Bedrijfsnieuws

Calgon Carbon noteerde liefst 61,7 procent hoger, na het nieuws dat de producent van lucht- en waterzuiveringsproducten wordt overgenomen door het Japanse Kuraray voor 1,1 miljard dollar.

Alphabet-dochter Google heeft een deel van de smartphone tak van het Taiwanese HTC gekocht voor een bedrag van 1,1 miljard dollar in contanten. Dit maakte het technologiebedrijf woensdagavond bekend. Alphabet noteerde kort voor de slotbel 0,4 procent hoger.

Het aandeel Apple daalde nog eens 1,4 procent, nadat het concern woensdag ook al terrein verloor in reactie op het nieuws dat het hichtech concern technische problemen ondervond bij de verbinding met zendmasten voor de nieuwe Apple Watch. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.