(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,4 procent tot 2.919,37 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 26.562,05 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 7.993,25.

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China drukte maandag opnieuw op het sentiment. Met name de techsector kwam onder druk te staan, na de implementatie maandag van de Amerikaanse handelstarieven van 10 procent op 200 miljard aan Chinese goederen, hoewel de sector zich in de loop van de handelsdag herstelde.

Beleggers waren maandag scherp gefocust op de laatste ontwikkelingen rond het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en andere grote economieën, waaronder met name China. Terwijl Wall Street herhaaldelijk de dreiging van toenemende spanningen naast zich neerlegde en zich richtte op sterke economische data en bedrijfsfundamenten, blijft er bezorgdheid bestaan over het feit dat de situatie kan escaleren in een volwaardige handelsoorlog, die een ernstiger impact zou kunnen hebben op de wereldwijde vraag en groei.

Op maandag vuurden Chinese functionarissen terug naar Trump en beschuldigden Washington van “handelspesterijen” en het kosten wat het kost doordrukken van zijn “America First-agenda” ten koste van de internationale betrekkingen.

Daarnaast kijken beleggers naar de Federal Reserve. Dinsdag start het beleidscomité van de centrale bank aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Algemeen wordt verwacht dat de Federal Reserve woensdag een renteverhoging zal aankondigen. Het besluit wordt gevolgd door een persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell, waarbij de markt zijn opmerkingen nauwlettend zullen volgen in de hoop inzicht te krijgen in de visie van de centrale bank over de toestand van de economie, de impact van de handelsoorlog of een mogelijke verandering in het beleid van de centrale bank.

“Een kleine ‘pullback’ na de recente records was te verwachten. Bovendien is er de bredere vraag waar we economisch naartoe gaan”, zei marktanalist Bruce McCain van Key Private Bank. “Men vreest dat hogere rentetarieven de groei van de economie onder druk kan zetten. Dat roept de vraag op hoe lang het herstel zal aanhouden en hoe hard de winsten vanaf nu zullen groeien”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Chicago Fed National Activity Index in augustus een pas op de plaats heeft gemaakt. De index noteerde vorige maand opnieuw op 0,18.

Een novemberfuture voor een vat ruwe olie steeg maandag 1,8 procent, ofwel 1,30 dollar, tot 72,08 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1753. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1806 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1749 op de borden.

Op macro-economisch vlak staat dinsdag in de Verenigde Staten slechts het consumentenvertrouwen in september geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

De techsector stond maandag onder druk, vanwege de escalerende handelsoorlog, maar herstelde gedurende het verloop van de handelsdag. Microsoft steeg 0,5 procent, de moedermaatschappij van Google, Alphabet, won 0,6 procent en Amazon.com noteerde 0,9 procent hoger.

Micron Technology steeg 1,1 procent, nadat Needham het koersdoel voor het aandeel verlaagde naar 80 van 100 dollar.

Exxon Mobil en Chevron stegen achtereenvolgens 1,7 procent en 1,2 procent hoger, vanwege de hogere olieprijs.

Comcast verloor 6,1 procent in de handel voorbeurs, nadat het bedrijf de biedingsstrijd om het Britse Sky won, ten koste van rivaal 21st Century Fox, met een bod van 38,8 miljard dollar. Het aandeel van het Britse betaaltelevisiebedrijf Sky steeg in Londen 8,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.