(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten maandag licht hoger nadat president Donald Trump en zijn regering bezorgdheid susten over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, maar de winst liep aan het einde van de dag flink terug.
De S&P500 index sloot 0,5 procent hoger op 2.615 punten, de Dow Jones-index steeg met 0,3 procent tot 23.999 punten en de Nasdaq steeg 0,6 procent tot 6.953 punten.
De grote aandelenindices zijn al geruime tijd wisselvallig, door nervositeit over een mogelijke handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Vrijdag gingen Wall Street nog onderuit.
Maandag werden beleggers weer optimistischer na hints dat president Donald Trump de onenigheid met China mogelijk met wat zachtere hand wil aanpakken. De president zei te hopen dat China zijn handelsbarrières zal wegnemen, omdat dit de juiste stap zou zijn.
Minder vriendelijk was een tweet waarin de president de Amerikaanse invoerheffing van 2,5 procent voor Chinese auto’s afzette tegen de 25 procent die moet wordt betaald om een Amerikaanse auto in te voeren in China.
De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin zei tegen televisiezender CNBC dat hij niet verwacht dat er een handelsoorlog komt.
“Beleggers leren momenteel hoe Trump te werk gaat in onderhandelingen. Hij nam een eerste stelling in, probeerde te zorgen dat de andere kant iets toegeeft, maar de recente retoriek tegen China was gereserveerder en vriendelijker, en daarom staan we nu hoger”, zei analist Sam Stovall van CFRA. “Beleggers blijven echter terecht bezorgd dat deze handelsoorlog kan omslaan in een echt handelsconflict, dat de economische groei zou vertragen en de inflatie versnellen.”
Sommige beleggers keken vooruit naar een toespraak dinsdag van de Chinese president Xi Jinping bij het zogeheten “Aziatische Davos”, het Boao Forum, waar hij markthervormingen kan aankondigen om de spanningen tussen de twee landen te verminderen.
De Chinese minister van buitenlandse zaken Geng Shuang noemde de spanningen in de handelsbetrekkingen de schuld van de Verenigde Staten en zei dat zijn land onder de huidige omstandigheden niet kan onderhandelen.
Beleggers keken ook met een half oog naar Syrië, na berichten dat een luchtmachtbasis bij de stad Homs was geraakt door raketten. De VS ontkennen betrokkenheid bij de aanval. Trump waarschuwde wel door middel van Tweets dat Syrië en zijn bondgenoten Rusland en Iran een “grote prijs” zouden betalen voor een vermoedelijke aanval met chemische wapens op burgers nabij Damascus, waarbij 49 mensen het leven lieten.
Op weer een ander geopolitiek front heeft Noord-Korea tegen de VS gezegd dat de leider Kim Jong Un bereid is om te praten over nucleaire ontwapening. Dit zou de weg vrijmaken voor gesprekken tussen Trump en de Noord-Koreaanse dictator.
De olieprijs steeg met ruim 2 procent tot 63,37 dollar voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange, herstellend van de daling van afgelopen vrijdag.
De euro/dollar stond op 1,2321.

Bedrijfsnieuws

De technologiesector hield een deel van de eerdere winst vast. Microsoft won 0,6 procent, Google’s moederbedrijf Alphabet werd 1 procent meer waard en Apple kon 1 procent bijschrijven.
Ook Facebook eindigde hoger. Topman Mark Zuckerberg, die zich woensdag zal verantwoorden voor het Amerikaanse Congres voor het gebruik van gebruikersgegevens door het Britse Cambridge Analytica voor politieke beïnvloeding, zal dan onder andere zeggen dat het beschermen van de Facebook-gemeenschap belangrijker is dan het maximaliseren van de winst. Het aandeel won 0,5 procent.
AveXis steeg 82 procent nadat Novartis een overnamebod aankondigde van 8,7 miljard dollar.
General Motors steeg 0,3 procent na een koopadvies van Morgan Stanley. De zakenbank was positief over de pickuptrucks van de autofabrikant.
Merck won 5,2 procent. De farmaceut kon melden dat een behandeling voor kanker werkzaam bleek in een klinische studie.
AbbVie won 0.8 procent. Het bedrijf meldde positieve resultaten van een studie naar reumatoide artritis.
Banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase droegen bij aan de winst, met stijgingen van respectievelijk 0,9 procent en 1,2 procent. Later deze week publiceren financiële fondsen zoals BlackRock, Wells Fargo, Blackrock en JP Morgan hun resultaten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.