(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is maandag terughoudend aan de week begonnen. De S&P 500 steeg 0,2 procent tot 4.422,30 punten, terwijl de Dow Jones-index eveneens 0,2 procent won op 35.144,31 punten. Techbeurs Nasdaq maakte een pas op de plaats op 14.840,71 punten.

De Amerikaanse beurzen deden het maandag rustig aan, nadat er eind vorige week opnieuw recordstanden in de boeken werden gezet. Vooral enkele Chinese technamen met een notering in New York daalden hard, met koersverliezen tot 8 procent voor Alibaba, Tencent en JD.com.

Chinese toezichthouders lieten zich gelden en willen hervormingen doorvoeren voor techbedrijven en onderwijsbedrijven. De Chinese machthebbers willen dat de bedrijven een non-profit model accepteren. Ook een beursnotering buiten China is niet langer toegestaan. 

“De timing van het nieuws is opvallend, want veel van de grote aanbieders van privé- en bijlessen hebben in de afgelopen kwartalen miljarden opgehaald op de financiële markten, waaronder die van New York. Zowel Chinese als internationale beleggers dachten te investeren in de toekomst van het Chinese onderwijs, maar hadden mogelijk weinig oog voor het politieke risico dat bij dergelijke beleggingen wordt gelopen”, aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Verder kijken beleggers vooral uit naar een nieuwe stroom bedrijfscijfers, vooral die van techbedrijven. De verwachtingen zijn hooggespannen, na onder meer enkele positief ontvangen rapportages van technologieaandelen afgelopen week. Zo stegen Twitter en Snap donderdag respectievelijk 3 procent en zelfs 24 procent, nadat de winsten in het tweede kwartaal de verwachtingen ruimschoots hadden overtroffen.

“De resultaten van Snap en Twitter zijn een weerspiegeling van het feit dat de uitgaven voor digitale advertenties zeer scherp zijn hersteld [na de corona-terugval]”, merkte vermogensbeheerder Nick Frelinghuysen van Chilton Trust op. Frelinghuysen beschouwt dit als een goede voorbode voor de cijfers van onder meer Google en Facebook.

De aandelen van Google en Facebook knalden afgelopen week in anticipatie op sterke cijfers al omhoog en verpulverden hun recordstanden. Dinsdag en woensdag overleggen deze bedrijven cijfers, net als Apple en Microsoft. Donderdag complementeert Amazon de ‘Big Five’.

Ook is er woensdagavond nog een rentebesluit van de Federal Reserve. Veranderingen in het monetaire beleid worden niet verwacht, maar marktkenners hopen wel op meer duidelijkheid over het moment waarop de Amerikaanse centrale bank de geldkraan begint dicht te draaien.

De euro/dollar handelde maandagavond op 1,1800.

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag licht lager gesloten. Een september-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 0,2 procent, ofwel 0,16 dollar, lager op 71,91 dollar op de New York Mercantile Exchange. Beleggers wegen de vooruitzichten voor de olievraag af tegen een verdere verspreiding van de deltavariant van het coronavirus. Bovendien treedt China hard op tegen importeurs van olie. 

Bitcoin en andere cryptomunten hadden de wind in de rug.

Amazon.com gaat mogelijk crypto’s als betaalmiddel accepteren. De internetreus heeft volgens persbureau Bloomberg vorige week een vacature voor een productmanager digitale valuta geplaatst.

“De stieren zijn terug”, concludeerde analist Naeem Aslam van AvaTrade.

Bedrijfsnieuws

Vrijdag gingen in de VS al aandelen van Chinese bedrijven die actief zijn in online educatie hard onderuit, soms zelfs meer dan 90 procent, na geruchten dat Beijing de maatregelen voor deze bedrijven sterk wil aanscherpen. Maandag verloren aandelen als New Oriental Education, TAL Education en Gaotu Education opnieuw tot bijna vijftig procent. 

Lockheed Martin heeft in het tweede kwartaal een hogere omzet en winst behaald, maar de winst bleef toch achter bij de verwachtingen. Wel verhoogde de Amerikaanse defensiespecialist de outlook voor heel 2021. Het aandeel daalde met meer dan drie procent.

Speelgoedmaker Hasbro kwam voorbeurs reeds met kwartaalcijfers die beter waren dan in het tweede kwartaal 2020, en ook beter dan verwacht. Het aandeel schoot circa twaalf procent omhoog.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties