(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag licht hoger gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,3 procent tot 3.966,85 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 31.656,42 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 11.785,13 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten startten de handelsdag in het rood, waarbij het beleggerssentiment onder druk kwam te staan door nieuwe lockdowns in China en aanhoudende zorgen over de inflatie en het vooruitzicht van een agressievere Federal Reserve. Tegen het einde van de handelsdag herstelde de beurs zich echter.

“Augustus was zwaar en de nieuwe maand biedt weinig hoop voor de stieren”, zei marktanalist Neil Wilson van Markets.com. “Het wordt steeds duidelijker dat centrale banken de inflatierisico’s harder aanpakken en bereid zijn [de markt] pijn te doen om de inflatie naar beneden te brengen”, voegde hij toe.

“Een belangrijke factor die het sentiment vanmorgen beïnvloedde, was een nieuwe lockdown in de Chinese stad Chengdu, waardoor het de grootste stad is die sinds Shanghai eerder dit jaar is afgesloten”, zei marktanalist Henry Allen van Deutsche Bank.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week is gedaald. Het aantal nieuwe aanvragen daalde met 5.000 tot 232.000. Economen rekenden op 245.000 nieuwe aanvragen.

De arbeidskosten in de Verenigde Staten zijn in het tweede kwartaal iets minder hard gestegen dan eerder gemeld, terwijl de productiviteit ook iets minder sterk terugliep. De arbeidskosten stegen met 10.2 procent op kwartaalbasis, terwijl de productiviteit daalde met 4,1 procent.

Een tweetal inkoopmanagersindices voor de industrie schetsten een verdeeld beeld. ISM sprak van een stabiele groei in augustus met een ongewijzigd indexniveau van 52,8, terwijl volgens data van S&P Global de groei in de VS vertraagde. De inkoopmanagersindex daalde van 52,2 in juli naar 51,5 afgelopen maand, wat het laagste niveau is in ruim twee jaar.

Tot slot werd bekend dat de bouwuitgaven in de VS in juli conform de verwachting op maandbasis zijn gedaald met 0,4 procent. Op jaarbasis stegen de bouwuitgaven in juli met 8,5 procent. 

De euro/dollar noteerde op 0,9946. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 0,9981 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0057 op de borden. 

De octoberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag 3,3 procent, ofwel 2,94 dollar, lager op 86,61 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak staat vrijdag in de VS het Amerikaans banenrapport geagendeerd, gevolgd door de fabrieksorders in juli.    

Bedrijfsnieuws

Nvidia daalde donderdag circa 8,9 procent nadat de specialist in grafische chips bekendmaakte dat de Amerikaanse regering de verkoop van datacenters door Nvidia in China wil beperken. 

Sectorgenoot AMD verwacht geen aanzienlijke impact op zijn activiteiten. Het aandeel verloor ruim 4,0 procent.

Campbell Soup opende vanmiddag de boeken. De cijfers over het vierde kwartaal van Campbell waren conform de verwachting. De boodschap dat de verhoogde inflatie vermoedelijk zal leiden tot “kostenbesparende initiatieven” viel minder goed en dus daalde het aandeel meer dan 2,0 procent.

Weibo heeft in het tweede kwartaal van 2022 flink minder omzet geboekt en zag daardoor de winst ook stevig dalen, met name als gevolg van de coronacrisis in China. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Chinese blogbedrijf. Het aandeel noteerde ongeveer 5,3 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.