(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten koersten woensdag licht lager, nadat de Federal Reserve zijn rente zoals verwacht met een kwart procentpunt verhoogde, en aangaf dat een meerderheid van de beleidsmakers nog twee renteverhogingen dit jaar nodig acht.

De S&P500-index daalde een uur voor het sluiten van de handel op Wall Street 0,1 procent tot 2,783 punten, de Dow Jones-index zakte 0,2 procent. Technologiebeurs Nasdaq, die eerder op de dag een intradayrecord neerzette op 7.748,96 punten, steeg 0,2 procent.

De monetaire beleidscommissie van de Federal Reserve stemde in meerderheid voor een verhoging van de federal funds-rente met een kwart procentpunt tot 1,75-2,00 procent. Het was de tweede renteverhoging dit jaar. Het aantal van de vijftien beleidsmakers dat dit jaar in totaal vier renteverhogingen denkt nodig te hebben, in plaats van drie steeg van zeven naar acht. In maart was dit nog een ruime minderheid van drie beleidsmakers.

“De Federal Reserve heeft vastgehouden aan het pad van geleidelijke verkrapping met zijn renteverhoging in juni. Dit weerspiegelt zowel stijgende inflatie en de wens om het monetaire beleid te normaliseren”, stelde beleggingsspecialist Jason Pride van Glenmede Wealth Management. “De Fed begint nu te bespreken wanneer de verkrapping moet stoppen, in een poging om het midden te vinden tussen te veel en te weinig.”

De beperkte terugval op de aandelenbeurzen werd nog iets kleiner nadat Fed-voorzitter Jerome Powell een gematigde toon aansloeg, door te zeggen dat hij “nog niet de overwinning wilde uitroepen” op het gebied van de inflatie. De geldontwaarding komt de laatste steeds dichter bij de doelstelling van 2 procent op jaarbasis, nadat dit doel jarenlang niet kon worden bereikt.

Donderdag zal de Europese Centrale Bank naar verwachting bekendmaken hoe lang er nog obligaties zullen worden opgekocht, terwijl ook de Bank of Japan vrijdag een rentebesluit bekendmaakt.

Op het economische front liet een maatstaf van inflatie van de groothandelsprijzen een sterke stijging van 0,5 procent zien in mei, onder invloed van de stijgende olieprijs. Dit zorgt voor opwaartse druk op de inflatie van de consumentenprijzen, in een markt die gestaag groeit en geschoolde arbeid werd steeds schaarser word.

De euro stond op 1,1787 dollar, vrijwel ongewijzigd ten opzichte van de koers voorafgaand aan het rentebesluit.

De olieprijs sloot licht hoger op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.