(ABM FN-Dow Jones) Wall Street leek maandag enigszins voortvarend van start te gaan, maar ruim een half uur voor het sluiten van de markt, noteerdenDow Jones, S&P 500 en Nasdaq index weer rond de slotstanden van afgelopen vrijdag.

Veel richtinggevend nieuws was er ook niet. In Amerika stond louter het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers op de agenda. Deze vertrouwensindex bleek gedaald van 67 in juli naar 64 in augustus. Ondanks deze daling is het gros van de huizenbouwers nog altijd positief gestemd.

Woensdagavond publiceert de Federal Reserve het rentebesluit. Econoom Maarten Leen van ING wees op het Amerikaanse inflatiecijfer van afgelopen week. Na enkele maanden van dalende inflatiecijfers bleek deze weer te zijn opgelopen, van 1,7 procent in juli naar 1,9 procent in augustus. Aan de daling van de kerninflatie kwam een einde. “Waarschijnlijk een hele geruststelling” voor de Fed, denkt Leen.

Op een renteverhoging door de Fed hoeven we volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank evenwel niet te rekenen. De inflatie is daar volgens de analist nog te laag voor, zo zei hij voor de camera van ABM Financial News.

Wel denkt Marey dat de Fed aankondigingen zal doen over het afbouwen van de balans van de centrale bank. “Een historisch moment”, aldus de analist, die verwacht dat de centrale bank zal kiezen voor “een natuurlijk verloop”, dat wil zeggen het niet herinvesteren van obligaties die aflopen. Omdat de Fed hier als aardig transparant over was, is de verwachting van Marey “dat de markten hier niet heel sterk op gaan reageren”

Een euro/dollar kostte richting het sluiten van Wall Street 1,1954. Vrijdagavond bij het slot was dit 1,1951.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange vrijwel vlak op 49,91 dollar, slechts 0,02 dollar meer dan afgelopen vrijdag. Vorige week boekte de olieprijs nog een stijging van circa vijf procent.

Analisten van BNP Paribas stelden maandag dat orkaan Harvey vermoedelijk geen grote impact heeft op de Amerikaanse schalie-olie-producenten, waardoor de sector de productiebeperking van oliekartel OPEC onder druk zal bijven zitten, zowel dit jaar als volgend jaar.

“Zover wij weten, overwegen de betrokken OPEC-leden geen diepere productiebeperkingen”, aldus de Franse bank, die denkt dat een vat West Texas Intermediate dit jaar gemiddeld 49 dollar zal kosten. Voor 2018 voorzien de analisten een daling naar 45 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

Ook op het vlak van bedrijfsnieuws was het rustig. Voorzitter John Chambers zal later dit jaar niet opnieuw beschikbaar zijn voor herverkiezing, nadat hij meer dan twintig jaar aan het roer stond bij Cisco. “Het is tijd voor Cisco voor een nieuwe generatie leiderschap”, aldus de scheidend topman. Cisco won 0,2 procent.

Verder werd Rima Qureshi, voorheen CEO van Ericsson Noord-Amerika, benoemd tot strategische eindverantwoordelijke van Verizon Communications. Het aandeel steeg 0,1 procent.

Northrop Grumman wil Orbital ATK kopen. De transactie heeft een waarde van 7,5 miljard dollar. Northrop betaalt 134,50 dollar per aandeel Orbital, wat een premie vertegenwoordigt van 22 procent ten opzichte van de slotkoers vrijdag. De koers van Orbital ATK steeg na dit nieuws met meer dan 20 procent en Northrop steeg 3,1 procent.

Nabriva Therapeutics steeg zelfs met 36 procent, na bekendmaking van positieve resultaten uit een onderzoek naar een medicijn tegen een bacteriële longontsteking.

Het Israëlische biotechbedrijf Pluristem Therapeutics, genoteerd aan de Nasdaq, ontving goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration voor een medicijn tegen kritische ischemie van het been, een vergevorderd stadium van perifeer vaatlijden, kortweg CLI. De koers van Pluristem steeg ongeveer zes procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.