De Amerikaanse aandelenmarkten bleven vrijdag dicht bij huis. Wall Street nam een adempauze, hoewel voor de Dow Jones index opnieuw een recordstand restte.
De Dow Jones index won 0,1 procent op 18.516,55 punten, de S&P 500 daalde 0,1 procent op 2.161,74 punten en de Nasdaq leverde ook 0,1 procent in op 5.029,59 punten.
Ondanks de adempauze van vrijdag is het onderliggende sentiment goed, volgens marktvorser Jason Browne van FundX Investment Group.
“De markt laat op zijn minst veerkracht zien”, aldus Browne.
Op weekbasis wisten de Amerikaanse beursindexen opnieuw winst te boeken.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in Amerika in juni op maandbasis met 0,2 procent zijn gestegen. De kerninflatie kwam op hetzelfde niveau uit.
Verder werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten in juni zijn gestegen met 0,6 procent op maandbasis. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 2,7 procent.
De industriële productie steeg in juni ook met 0,6 procent, waar een maand eerder nog sprake was van een daling van 0,3 procent.
Het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet is in juli gedaald, bleek vrijdag uit voorlopige cijfers. De vertrouwensindex daalde van 93,5 eind vorige maand naar 89,5.
“De markt is er van overtuigd dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is en de economische publicaties onderstrepen dat tot nu toe”, zei marktstrateeg Andrew Sheets van Morgan Stanley.
De olieprijs is vrijdag licht hoger gesloten, waarmee een volatiele week voor de prijzen positief werd afgesloten. Meevallende economische groeicijfers uit China en consumentendata uit Amerika droegen bij aan het sentiment. De augustusfuture voor een vat ruwe olie steeg aan de Nymex met 0,6 procent of 0,27 dollar tot 45,95 dollar. Brent hield het bij een fractionele stijging tot net boven de 49,00 dollar. Op weekbasis steeg de prijs voor een vat ruwe olie met 1,2 procent.
Goud sloot vrijdag bijna 5 dollar lager op 1.327 dollar per troy ounce en verloor voor het eerst in zes weken op weekbasis aan waarde. In de afgelopen week verloor de goudprijs 2,3 procent, na in de zes weken ervoor bijna 12 procent te zijn gestegen.
Beleggers kregen voor elke euro vrijdagavond 1,1068 dollar.
Stijgers en dalers
Herbalife International steeg vrijdag bijna 10 procent na het besluit van de Federal Trade Commission dat het concept van het bedrijf geen piramidespel is. Wel moet Herbalife een boete van 200 miljoen dollar betaald worden.
Citigroup en Wells Fargo openden vandaag de boeken. Beide banken boekten in het afgelopen kwartaal minder winst, maar in het geval van Citigroup werd wel boven de marktverwachting gepresteerd.
De nettowinst kwam afgelopen kwartaal uit op 4,0 miljard dollar, terwijl er vorig jaar in dezelfde periode een winst van 4,8 miljard dollar werd behaald. De omzet bedroeg in het tweede kwartaal 17,5 miljard dollar tegen 19,5 miljard dollar een jaar eerder.
Wells Fargo wist ondanks een fractionele winstdaling, van 5,7 miljard naar 5,6 miljard dollar, wel een 4 procent hogere omzet te boeken van 22,2 miljard dollar. De bank heeft echter last van het lage renteklimaat, waardoor de er minder werd verdiend aan het verstrekken van hypotheken.
Citigroup eindigde 0,3 procent lager, terwijl Wells Fargo 2,6 procent in moest leveren.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.