(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een klein verlies.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,1 procent naar 2.375,58 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 20.902,30 punten en de Nasdaq noteerde fractioneel hoger op 5.902,81 punten.

Beleggers moesten het doen met een matig gevulde beursagenda. De Chicago Fed index, die de ontwikkeling weergeeft van de economie, steeg van een stand van 0,02 negatief in januari naar 0,34 positief in februari. Het driemaands gemiddelde bereikte met een stand van 0,25 het hoogste niveau sinds december 2014.

Bij de G-20 top in Duitsland afgelopen weekend was volgens beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers een teleurstelling te vinden met het wegvallen van de “gebruikelijke zin dat landen af zullen zien van protectionisme”. “[De Amerikaanse president Donald] Trump kiest met ‘America First’ voor meer protectionisme en hij wil ook dat valutamanipulatie wordt vermeden.”

Volgens strateeg Ilya Spivak van DailyFX “voedt dit de bezorgdheid dat de regering Trump internationale handelsafspraken wil herzien, wat de mondiale groei bedreigt”.

Olie noteerde maandag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent op 48,96 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,1 procent goedkoper werd op 51,69 dollar. 

Voor de negende week op rij steeg het aantal Amerikaanse actieve boorplatformen, ditmaal met 14 naar 631, zo bleek vrijdagavond uit cijfers van de Amerikaanse oliedienstverlener Baker Hughes. De stijgende Amerikaanse olieproductie bedreigt de pogingen van oliekartel OPEC om de productie juist te beperken. 

De euro/dollar noteerde op 1,0738. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0758 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0734 op de borden. 

Dinsdag krijgen beleggers cijfers over de Amerikaanse lopende rekening te verwerken, terwijl uit het Verenigd Koninkrijk inflatiecijfers naar buiten komen. Later in de week zal voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve een speech geven, terwijl op vrijdag de mondiale voorlopige inkoopmanagersindexen verschijnen.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Nektar Therapeutics steeg 42,7 procent, na positieve laatste fase testresultaten van een nieuwe pijnstiller met een gunstig veiligheidsprofiel, dat goed werd verdragen door patiënten. Daar stond een koersverlies van liefst 61,1 procent tegenover voor farmaceut Cerulean Pharma, dat aankondigde banen te gaan schrappen en activiteiten wil verkopen. 

Deutsche Bank zal 687,5 miljoen nieuwe aandelen uitgeven tegen 11,65 euro per aandeel, waarbij bestaande aandeelhouders voor elke twee stukken Deutsche Bank die zij bezitten één nieuwe mogen verwerven. Dit maakte de Duitse bank zondag bekend. De inschrijfperiode zal lopen van 21 maart tot en met 6 april. Daarmee doet de bank de nieuwe aandelen tegen een korting van 35 procent tegen de slotkoers van vrijdag van de hand. Dat Deutsche Bank 8 miljard euro aan vers kapitaal wil ophalen, is al sinds begin maart bekend. Het aandeel Deutsche Bank noteerde op Wall Street 3,3 procent lager.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties