(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten herstelden maandag van verliezen in de voorgaande sessie en waren een half uur voor het slot op weg naar een hoger slot.

De Dow Jones-index noteerde 0,5 procent hoger op 18.506,45 punten, de S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2.181,52 punten en de Nasdaq won 0,3 procent tot 5.237,84 punten.

De markten waren nog voornamelijk in de ban van de speech die voorzitter Janet Yellen afgelopen week vrijdag in Jackson Hole gaf. Yellen zei dat de Amerikaanse economen tekenen van verbetering toonde en dat de argumenten voor een renteverhoging zijn versterkt. Dit werd vrijdag later op de dag nog eens onderstreept door vice-voorzitter Stanley Fischer van het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

“De werkloosheid ligt onder de 5 procent. Er is geen reden waarom de Fed niet de rente zou moeten verhogen. Ze zijn zo dicht bij hun collectieve doelstellingen dat de huidige lage rentetarieven geen zin hebben”, zei aandelenstrateeg Jonathan Golub van RBC Capital Markets.

Golub voegde toe dat het niet zo veel uitmaakte of dit nu in september of december zou gebeuren.

Yellen zei vrijdag ook de macro-economische indicatoren goed in de gaten te zullen houden. In dat verband zijn de ogen deze week met name gericht op het maandelijkse arbeidsrapport dat vrijdagmiddag verschijnt.

Maandag was de economische agenda schaars gevuld. Er werd bekend dat de Amerikanen meer hebben uitgegeven in juli. Ook de inkomens namen toe. De persoonlijke uitgaven stegen 0,3 procent en de persoonlijke inkomens met 0,4 procent.

De olieprijs sloot lager. De oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,4 procent, gelijk aan 0,66 dollar, lager op 47,64 dollar.

Een half uur voor het slot op Wall Street noteerde de euro tegenover de dollar op 1,1187. 

Stijgers en dalers

De Europese Unie zal volgens The Wall Street Journal dinsdag besluiten dat de belastingdeal die Apple met Ierland heeft gesloten gelijk staat aan staatssteun en daarmee illegaal is. Dit zou kunnen betekenen dat Apple een bedrag moet terug betalen. Ook werd bekend dat Apple op 7 september een evenement houdt, waar de techreus waarschijnlijk zijn nieuwste iPhone gaat onthullen. Apple noteerde 0,2 procent lager.

Mylan maakte bekend een goedkopere variant voor zijn EpiPen te gaan maken. Het farmaceutische bedrijf was flink onder vuur komen te liggen omdat het de prijzen voor dit levensreddende medicijn sterk had verhoogd. De koers steeg 0,6 procent.

Herbalife steeg 4,6 procent, nadat er bekend werd dat de grootste aandeelhouder, Carl Icahn, nog eens 2 miljoen aandelen heeft gekocht.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.