(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen liggen dinsdag op koers om overwegend hoger te sluiten. Een half uur voor de slotbel noteerde de S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.476,92 punten, terwijl de Dow Jones index 0,4 procent steeg tot 21.604,49 punten en de Nasdaq 0,2 procent lager noteerde op 5.931,93 punten. 

De handel stond in het teken van de bedrijfscijfers. Deze week maakt ruwweg 40 procent van alle ondernemingen met een notering in de S&P 500 resultaten bekend. De Dow Jones index werd geholpen door sterke trading updates van Caterpillar en McDonalds. 

Vandaag is ook de tweedaagse bijeenkomst begonnen van de Federal Reserve. Woensdagavond volgt het rentebesluit. Door ABM Financial News geraadpleegde economen verwachten weinig actie. “Deze maand is een beslissing over een rentestijging irrelevant, maar in september wordt er serieus over het rentebeleid gedebatteerd”, stelde KBC Bolero in een vooruitblik.

Wel houden marktvolgers er rekening mee dat de Fed een concreet tijdstip bekend maakt voor wanneer wordt begonnen met het afbouwen van de balans van 4,5 biljoen dollar. 

The Conference Board meldde dinsdag dat Amerikaanse consumenten meer vertrouwen hebben gekregen in de economie in juli. Ook wat betreft de huidige omstandigheden en de economische verwachtingen nam het sentiment toe. Uit een andere publicatie bleek dat huizenprijzen in mei zijn gestegen; even hard als in de voorgaande periode. 

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg 3,3 procent tot 47,88 dollar, terwijl een september-future Brent 3,2 procent duurder werd op 50,17 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1651. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1646 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1641 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Kwartaalcijfers van McDonald’s waren beter dan verwacht en dan met name de identieke omzetgroei. Die kwam met 3,9 procent uit boven de marktverwachting van 2,9 procent en bovendien wees dit op de sterkste groei in vijf jaar, zei de fastfoodketen. Operationeel verbeterden de resultaten ook, terwijl de omzet licht afnam maar wel rond de marktverwachting bleek. De koers steeg 5,2 procent. 

Caterpillar won 5,8 procent. De fabrikant van bulldozers en andere grote bouwmachines  wordt gezien als een van de graadmeters voor de markt en kwam vanmiddag met sterke kwartaalcijfers, waarbij bovendien opnieuw de outlook voor heel het boekjaar werd verhoogd. Caterpillar denkt dit jaar onder meer een omzet van 42 miljard tot 44 miljard dollar te genereren, waar eerder werd uitgegaan van 38 miljard tot 41 miljard dollar.

DuPont boekte in het tweede kwartaal een hogere omzet en ook de operationele winst verbeterde. De winst per aandeel kwam in de verslagperiode lager uit dan een jaar eerder, maar was over het eerste halfjaar wel beter dan de eigen afgegeven verwachting. Verder ligt de fusie met Dow Chemical op koers om in augustus afgerond te worden. Het aandeel noteerde 1,1 procent hoger.

Eli Lilly boekte in het tweede kwartaal hogere resultaten, maar paste de outlook voor heel het jaar aan, waarbij de verwachte aangepaste winst en omzet omhoog gingen, maar de guidance voor de geschoonde nettowinst juist omlaag. Het biofarmaceutische bedrijf zei verder dat het ongeveer anderhalf jaar duurt om opnieuw een goedkeuring in te dienen voor hun in ontwikkeling zijnde reumamedicijn. De concurrent van Galapagos kreeg in april van de Amerikaanse FDA te horen dat baricitinib momenteel niet voldoet aan de eisen voor goedkeuring. Het aandeel verloor 3,7 procent. 

General Motors daalde 0,4 procent. In het tweede kwartaal daalden de winst en omzet en leverde de automaker uit Detroit in eigen land minder voertuigen af. Opsteker was China, waar wel een record aantal voertuigen van de band rolde.

Kimberly-Clark stelde de winstverwachting voor dit jaar naar beneden bij, nadat in het tweede kwartaal minder winst en omzet werd behaald. De leverancier van producten voor persoonlijke verzorging als Kleenex gaat voor dit jaar uit van een vlakke tot licht hogere autonome omzet, waar de eerdere aanname een groei van 1 tot 2 procent was. Ook verwacht het concern dat de winst per aandeel aan de onderkant uitkomt van de afgegeven bandbreedte van 6,20 tot 6,35 dollar uit. Het aandeel steeg 0,6 procent. 

3M behaalde in het afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst en verhoogde de outlook licht. De omzet kwam evenwel iets onder de marktverwachting uit, waardoor het aandeel in de 5,5 procent daalde.

United Technologies boekte in het tweede kwartaal hogere resultaten en kwam met een positievere outlook. De bandbreedte voor de aangepaste winst per aandeel werd aan de onderkant bijgesteld van 6,30 naar 6,45 dollar en bleef aan de bovenkant van de range staan op 6,60 dollar. Ook de omzetverwachting ging wat omhoog. Het aandeel daalde 2,1 procent.

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, kwam maandag nabeurs met kwartaalcijfers en die waren beter dan verwacht, maar de kosten liepen ook op. Verder wezen marktkenners erop dat het feit dat Alphabet weinig concreet is over de ontwikkelingen per segment het aandeel ook niet helpt. Het aandeel daalde 3,8 procent.

Boekenwinkelketen Barnes & Noble steeg 15,8 procent, nadat een activistische aandeelhouder het bedrijf opriep om zichzelf in de etalage te zetten. Sandell Asset Management zei een belang te hebben opgebouwd in Barnes & Noble en denkt dat een overnamebod van ruim 12 dollar mogelijk is.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.