(ABM FN-Dow Jones) Wall Street ligt op koers om woensdag hoger te sluiten, geholpen door hogere olieprijzen en goede macrocijfers.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5 procent naar 2.161,47 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 18.281,46 punten en de Nasdaq noteerde 0,7 procent hoger op 5.324,60 punten.

Een sterke stijging van de inkoopmanagersindex voor de dienstensector door het Institute for Supply Management ondersteunde het sentiment. Hierdoor is de verwachting toegenomen dat de Federal Reserve dit jaar nog de rente gaat verhogen, zei handelaar Mike Antonelli van R.W. Baird & Co.

De macro-economische agenda was goed gevuld. Voor opening van de markten werd bekend het aantal banen in de private sector in september was toegenomen met 154.000 stuks. Verwacht was een groei van 173.000 banen.

Het handelstekort van de Verenigde Staten liep in augustus op. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. Het tekort vergrootte van 39,55 miljard dollar in juli naar 40,73 miljard dollar in augustus.

Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken stegen in augustus voor de tweede maand op rij. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid. De fabrieksorders stegen op maandbasis met 0,2 procent. In juli was sprake van een stijging van 1,4 procent.

Net als in Europa werden ook in Amerika inkoopmanagersindexen bekend gemaakt. Markit Economics zei dat de activiteit in de Amerikaanse dienstensector in september harder is gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg naar 52,3 in september. Een kwartier later maakte ISM bekend dat zijn inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de VS flink was gestegen van 51,4 in augustus naar 57,1 vorige maand.

Olie sloot flink hoger. De november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag 1,14 dollar hoger op de New York Mercantile Exchange, gelijk aan 2,3 procent, op 49,83 dollar.

Volgens cijfers van het Energy Information Administration daalden de olievoorraden in de week eindigend op 30 september met ongeveer 3 miljoen vaten. Analisten ondervraagd door The Wall Street Journal hadden juist gerekend op een stijging van de voorraden.

De euro/dollar noteerde een half uur voor opening op 1,1213. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1218 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1205 op de borden.

Op macro-economisch vlak wordt de hele week met name uitgekeken naar het maandelijkse arbeidsrapport dat vrijdagmiddag verschijnt. 

Bedrijfsnieuws

Twitter steeg sterk, vanwege aanhoudende geluiden over een aanstaande overname. De koers won dik 5 procent.

Ook over Netflix doen overnamegeruchten de ronde. Disney zou interesse hebben in de Amerikaanse videodienstverlener. Netflix steeg ruim 4 procent.

Monsanto heeft over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2015/2016 het nettoverlies op jaarbasis stevig zien afnemen. De onderneming bevindt zich momenteel in een proces om te worden overgenomen door het Duitse chemiebedrijf Bayer. Het aandeel Monsanto won anderhalf procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.