(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten stonden dinsdag licht hoger in een moeizame poging hun herstelbeweging uit te breiden naar drie dagen, maar vertoonden nog altijd tekenen van turbulentie, in afwachting van belangrijk inflatiecijfer dat een nieuwe verkoopgolf zou kunnen inleiden.

Krap een half uur voor het sluiten van Wall Street stond de toonaangevende S&P500-index 0,3 procent hoger, op 2.664 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,2 procent steeg en de Nasdaq een half procent hoger noteerde.

In de voorgaande twee dagen stegen de grote indices meer dan 1 procent, maar ze blijven ruim 7 procent lager dan de recordniveaus die vorige maand werden neergezet, na de forse terugval van vorige week.

De volatiliteit van de afgelopen weken vormen een schril contrast met het voorgaande jaar, waarin bewegingen met meer dan 1 procent voor de hoofdindices zeldzaam waren. In anderhalve maand tijd zijn er dit jaar al meer van dat soort dagen geweest, dan in heel 2017.

Beleggers kijken uit naar het inflatiecijfer voor de consumentenprijzen in januari, dat woensdag bekend wordt gemaakt. Als die inflatie hoger dan verwacht blijkt, dan zou een nieuwe verkoopgolf kunnen volgen, omdat dit de vrees zou aanwakkeren voor snellere renteverhogingen door de Federal Reserve.

Economen rekenen op een inflatiecijfer van 0,4 procent, en een kerninflatie, zonder prijzen voor voeding en energie, van 0,2 procent.

“Als de inflatie blijft aantrekken, zal de aandelenmarkt het moeilijk blijven houden”, zei fondsbeheerder Nick Clay van BNY Mellon. “De Fed moet dan wel de rente verhogen, wat niet alleen de aandelenmarkten maar ook de reële economie zal raken.”

Volgens Clay was de correctie van 10 procent van vorige week slechts de omkering van de stijgingen op de aandelenmarkten in januari. De Amerikaanse aandelenmarkt blijft volgens hem een van de duurste ter wereld. “Ik denk dat de volatiliteit hoog zal blijven en dat we makkelijk nog 15 procent omlaag kunnen. Pas dan zullen de waarderingen wat redelijker beginnen te worden.”

Stof tot nadenken voor beleggers was ook de federale begroting van 4,4 biljoen dollar die is voorgesteld door de Amerikaanse president Donald Trump. Dit zou het Amerikaanse begrotingstekort verdubbelen, terwijl er fors zou worden gesneden in sociale voorzieningen.

De kersverse voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell zei dat de centrale bank alert zal blijven op risico’s voor de financiële stabiliteit, in zijn eerste publieke poging om de markten te kalmeren.

De dollar stond onder druk ten opzichte van de Japanse yen en de euro. De euro steeg met 0,6 procent ten opzichte van de dollar tot 1,2361 dollar.

De olieprijs was stabiel, na een rapport van de International Energy Agency dat gemengde gevoelens achterliet, waarschuwend voor stijgende productie door niet OPEC-landen, bij een toenemende mondiale vraag naar de fossiele brandstof.

Stijgers en dalers

Aandelen van AmerisourceBergen stegen 9 procent, omdat Walgreens Boots Alliance de medicijnendistributeur zou hebben benaderd voor een overname, volgens bronnen geciteerd in de Wall Street Journal.

Under Armour kon 15 procent bijschrijven. De fabrikant van sportkleding boekte sterker dan verwachte omzetcijfers.

Ook Blue Apron Holdings werd meer waard, na meevallende omzetcijfers en een kleiner dan verwacht verlies. Het aandeel won 3 procent.

De resultaten van frisdrankmaker PepsiCo werden lauw ontvangen. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Amazon werd 2,2 procent meer waard. De digitale grootgrutter gaat honderden medewerkers ontslaan.

General Motors leverde 1,3 procent in. De autofabrikant meldde dat het een autofabriek in Zuid-Korea sluit, waarvoor een last van 850 miljoen dollar wordt genomen. Tweeduizend mensen verliezen hun baan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.