(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wezen vrijdag op een hogere opening. Een half uur voor de openingsbel noteerden de futures voor de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq gemiddeld 0,3 procent in de plus. 

Alles stond in het teken van het Amerikaanse banenrapport. En dat was toch ondermaats. Er kwamen in augustus 151.000 banen bij waar er rond de 185.000 waren verwacht. De werkloosheid zou dalen naar 4,8 procent maar bleef staan op 4,9 procent. Het uurloon steeg op maandbasis met 0,1 procent en op jaarbasis met 2,4 procent.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets zei in een eerste reactie dat de voortekenen op een zwakker cijfer er donderdag al waren met de tegenvallende inkoopmanagersindex van ISM. “Als we dat combineren met vooral de zwakke loongroei die we vandaag zagen [in het banenrapport] dan is de hoop van beleggers dat een renteverhoging met het banenrapport echt zou worden bevestigd, onterecht gebleken”. 

Aslam sprak van een banencijfer dat niet heel robuust was. Daarom wacht de Fed mogelijk tot het eind van het jaar. 

“De Federal Reserve heeft met dit rapport toch meer bevestiging nodig om echt te gaan voor een volgende renteverhoging. Met dit rapport in handen wordt vrij zeker geen renteverhoging in september verwacht”, meende ook econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO.

Het valutapaar euro/dollar reageerde sterk op het banenrapport en steeg van rond de 1,1170 naar boven de 1,12. Rond de klok van drie uur kregen beleggers voor elke euro 1,1215 dollar.

Uit cijfers over de Amerikaanse handel bleek vanmiddag dat het tekort op de handelsbalans in juli is afgenomen tot 39,5 miljard dollar. De export steeg met 1,9 procent en de import daalde met 0,8 procent. Later op de middag staan de Amerikaanse fabrieksorders nog op de rol. 

Olie wist vrijdag weer op te krabbelen na een tweedaagse dip hoewel de olie-futures nog steeds op koers liggen voor de slechtste week sinds januari. Rond de klok van drie uur noteerde de oktober-future voor een vat ruwe olie 1,3 procent hoger op 43,72 dollar en werd een vat Brent met levering november 1,7 procent duurder op 46,29 dollar. 

Bedrijfsnieuws

Yum Brands maakte vanmiddag bekend dat het een deel van zijn Chinese activiteiten heeft verkocht voorafgaand aan de geplande spinoff van Yum China Holdings. In de elektronische handel voorbeurs in Amerika werd nog niet in het aandeel Yum Brands gehandeld.

Smith & Wesson kwam donderdagavond met kwartaalcijfers. De omzet van de Amerikaanse wapenmaker steeg in de verslagperiode met 40 procent en de nettowinst verdubbelde. Daarnaast werd de outlook opwaarts bijgesteld. De omzetverwachting van 900 miljoen tot 920 miljoen dollar lag bovendien boven de marktverwachting. Het aandeel daalde vrijdagmiddag wel 1,3 procent.

Slotstanden

De S&P500 index sloot donderdag vrijwel vlak op 2.170,71 punten. De Dow Jones Industrial Average won 0,1 procent tot 18.418 punten. De Nasdaq Composite index sloot 0,3 procent hoger op 5.227,21 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.