(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen donderdag richting een licht lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden circa een halfuur voor opening van de handel op Wall Street bijna 0,2 procent in het rood, terwijl de futures op de Dow Jones index en de Nasdaq beide 0,1 procent verloren.

Vandaag trapten de Amerikaanse banken Citigroup en JPMorgan Chase het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen echt af en de financiële markten verteren de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve.

“Handelaren zijn optimistisch na de notulen, omdat deze bevestigden dat de Fed gecommiteerd is aan de huidige invulling van het monetaire beleid”, schreef hoofdmarktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets donderdagochtend in een rapport. “Zolang de economische vooruitzichten niet verslechteren, heeft de Fed er vertrouwen in dat een nieuwe renteverhoging aan het eind van het jaar waarschijnlijk is. Dat geeft investeerders vertrouwen. De reden is dat de Fed niet bezorgd is over structurele schade van alle orkanen en classificeerde deze als tijdelijk”, zo merkte de marktvorser op. De notulen van de Federal Reserve bevatten de boodschappen die de markt had verwacht, concludeerde hij.

Niettemin is er niet overal eenduidigheid bij de leden van de Fed, aldus Aslam. Hij wees erop dat met name Charles Evan van de Chicago Fed en Neil Khaskari van de Minneapolis Fed vinden dat de inflatie te laag is. Later vandaag zullen Lael Brainard en Jerome Powell van de Federal Reserve publieke speeches geven.

Op macro-economisch vlak bleek uit cijfers van het ministerie van Arbeid dat het aantal eerste aanvragen voor een uitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 7 oktober is gedaald. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen liepen met 15.000 stuks terug tot 243.000. Dat was ruim onder de verwachting van 252.000. Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 30 september kwam uit op 1.889.000 miljoen stuks, een daling van 32.000 stuks.

De producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in september harder gestegen dan in augustus. De producentenprijzen stegen met 0,4 procent in september. In augustus stegen de prijzen met 0,2 procent en in juli was sprake van een daling met 0,1 procent. De voedingsprijzen bleven in september ongewijzigd. De energieprijzen stegen daarentegen met 3,4 procent. Op jaarbasis stegen de prijzen in september met 2,6 procent.

In Europa was sprake van een licht negatief sentiment, met een verlies van bijna 0,2 procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index. De Aziatische beurzen sloten donderdag wisselend, met een plus van 0,4 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,2 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent tot 50,57 dollar, terwijl een december-future Brent 1,1 procent goedkoper werd op 56,36 dollar. De wereldwijde olievoorraden zijn in september gestegen, doordat met name in Amerika de productie bleef groeien, bleek donderdag uit resultaten van het Internationale Energieagentschap. De IEA zei dat de mondiale olievoorraden in september met 90.000 vaten zijn gestegen ten opzichte van augustus, tot 97,5 miljoen vaten. Dit was 620.000 vaten meer dan in dezelfde maand van 2016. 

Later vandaag zal de Energy Information Administration de Amerikaanse olievoorraden van vorige week rapporteren. 

De euro/dollar noteerde op 1,1845. Woensdagavond bij het sluiten van Wall Street was dit 1,1867 en het muntpaar noteerde donderdag bij de opening van de Europese beurzen op 1,1876.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase heeft in het derde kwartaal meer omzet en winst geboekt dan een jaar eerder, dankzij leningengroei bij de consumentenbank, terwijl de winst en omzet van de zakenbank afnamen. Topman Jamie Dimon sprak donderdag van “solide cijfers in een concurrerend klimaat met gestage groei van de kernactiviteiten over de breedte van het platform”. De nettowinst steeg met 7 procent, van 6,29 miljard tot 6,73 miljard dollar. De winst was wel lager dan de 7,0 miljard dollar van het derde kwartaal. De omzet steeg met 3 procent van 25,5 miljard naar 26,2 miljard dollar. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs nagenoeg vlak.

Citigroup noteerde 0,2 procent hoger na de publicatie van kwartaalcijfers. De zakenbank heeft in het derde kwartaal meer omzet en winst geboekt dan verwacht, ondanks een fors lagere omzet uit vastrentende en grondstoffenhandel, terwijl er meer opzij werd gezet voor slechte leningen. De nettowinst steeg van 3,8 miljard dollar een jaar eerder tot 4,1 miljard dollar. De winst per aandeel steeg van 1,24 dollar tot 1,42 dollar per aandeel. Dat is boven de bandbreedte van 1,24 dollar tot 1,32 dollar per aandeel, waar analisten vooraf gemiddeld op rekenden. De omzet steeg met 2 procent op jaarbasis, naar 18,2 miljard dollar.  Analisten rekenden op 17,9 miljard dollar, wat een stijging op jaarbasis zou zijn geweest van minder dan een procent. De omzet groeide vooral bij institutionele klanten en de consumentenbank wereldwijd, terwijl de bank voor grote zakelijke klanten zijn omzet zag halveren, deels omdat er onderdelen werden verkocht en afgebouwd.

Global Marine noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,6 procent hoger. Het Amerikaanse bedrijf koopt enkele niet-kern activiteiten van de Nederlandse sectorgenoot Fugro, waaronder het leggen van kabels en het uitgraven van sleuven, voor een bedrag van circa 73 miljoen dollar. Fugro krijgt een belang van 24 procent in de gecombineerde activiteiten van Global Marine. Global Marine gaat bovendien een lening aan bij Fugro van 7,5 miljoen dollar.

Amazon.com zei dit seizoen meer dan 120.000 tijdelijke banen te creëren in Amerika in voorbereiding op de feestdagen. Het aandeel Amazon steeg in de voorhandel 0,1 procent. 

Philips noteerde op Wall Street in de handel voorbeurs ruim 0,4 procent lager. Het Amerikaanse advocatenkantoor Goldberg Law onderzoekt claims van aandeelhouders, nadat het bedrijf woensdag bekendmaakte dat twee fabrieken op last van de Food and Drug Administration onder verscherpt toezicht zijn komen te staan. Door het verscherpte toezicht wordt de productie van defibrillatoren in de twee fabrieken tijdelijk stilgelegd. Philips verwacht een impact op het bedrijfsresultaat (EBITA) van 20 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2017 en van nog eens circa 60 miljoen euro in 2018. Er zullen geen gevolgen zijn voor het aangepaste EBITA resultaat in 2017 en 2018. 

Royal Dutch Shell noteerde op Wall Street in de voorbeursrhandel 0,5 procent lager. Het concern maakte donderdag bekend NewMotion hebben overgenomen. Dat bedrijf exploiteert in  Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk meer dan 30.000 oplaadpunten voor elektrische auto’s. Bovendien biedt de onderneming toegang tot een netwerk van meer dan 50.000 publieke oplaadpunten in 25 Europese landen. 

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen hebben woensdag opnieuw records neergezet, nadat notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve wezen op voorzichtigheid over een volgende renteverhoging, die de markt alom in december verwacht. 

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 2.555,24 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 22.872,89 punten en de Nasdaq sloot 0,25 procent hoger op 6,603,55 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties