(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is woensdag hoger gesloten. De S&P 500 won 0,9 procent op 2.919,40 punten, de Dow Jones index steeg 0,7 procent tot 26.346,01 punten en de Nasdaq eindigde 1,0 procent in het groen op 7.903,74 punten.

Er was vooral aandacht voor de aanstaande handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. In aanloop naar de gesprekken in Washington heerst optimisme over een gedeeltelijke handelsdeal, iets waar beide landen voor open staan. Zo zou Beijing meer Amerikaanse agrarische producten willen importeren, mits Washington afziet van verdere importsancties, die gepland staan voor oktober en december.

“Er is de hoop dat de uitkomst ditmaal anders zal zijn”, volgens marktstrateeg Kim Forrest van Bokeh Capital Management. “Beide partijen weten dat er iets moet gebeuren.”

De onderliggende relatie is evenwel breekbaar, nadat de Amerikaanse regering dinsdag nog inreisbeperkingen aankondigde voor Chinese regeringsleiders en hoge functionarissen in de Communistische partij, die betrokken zouden zijn bij de onderdrukking van Oejgoeren en andere moslimminderheden in de Chinese provincie Xinjang. Eerder deze week werden ook al 28 Chinese bedrijven op een zwarte lijst geplaatst om die reden. Volgens Reuters wil de Chinese regering nu ook ook inreisbeperkingen voor Amerikanen instellen.

“We roepen de VS dringend op om direct te stoppen met het doen van onverantwoordelijke uitspraken over de kwestie Xinjiang”, zei het Chinese ministerie van handel in een reactie. Beijing wil dat de VS stopt met zijn inmenging in de Chinese binnenlandse politiek.

Beleidsmakers van de Federal Reserve waren vorige maand in toenemende mate bezorgd over de impact van de mondiale groeivertraging en de onzekerheid rond het Amerikaans-Chinese handelsconflict op de economie in de VS, toen ze besloten de belangrijkste rente te verlagen naar een bandbreedte van 1,75 tot 2,00 procent. Dit bleek woensdagavond uit de notulen van de vergadering op 17 en 18 september. 

De notulen boden geen nieuw inzicht in toekomstige renteverlagingen. Ruim 80 procent van de markt rekent inmiddels wel op wederom een renteverlaging met 25 basispunten bij het rentebesluit later deze maand.

Opvallend was dat een aantal Fed-officials in de notulen van de septembervergadering wees op de hoge marktverwachtingen die niet in lijn lijken met de rente-outlook van de centrale bank. Zij achtten het dan ook nodig dat de Fed meer duidelijkheid schept over wanneer het stopt met het verlagen van de rente. 

Fed-voorzitter Jerome Powell zei woensdag tijdens een Fed-event dat de voornaamste taak van de centrale bank is om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Dinsdag herhaalde Powell dat de Fed van plan is zijn balans te laten groeien “om een passend niveau van reserves te handhaven.” Dit zou niet hetzelfde zijn als de grootschalige opkoopprogramma’s van de centrale bank na de financiële crisis, aldus Powell.

“Hoe de Fed het wil noemen is niet zo belangrijk. Waar nu over wordt besproken, is precies hoe QE er ooit uitzag. Het opkopen van effecten en het vergroten van de liquiditeit is monetaire verruiming”, volgens marktstrateeg Yousef Abbasi.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in augustus met 0,2 procent zijn gestegen, waar een toename met 0,4 procent was voorzien. Het aantal openstaande vacatures in de VS daalde in dezelfde maand licht.

Na een verdere stijging van de Amerikaanse olievoorraden, werd een vat olie woensdag 0,1 procent goedkoper. De euro/dollar noteerde woensdagavond op 1,0974. 
 
Bedrijfsnieuws

American Airlines steeg 3,1 procent. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat zijn Boeing 737 MAX toestellen tot zeker januari aan de grond blijven. Dat had in het derde kwartaal een impact van 140 miljoen dollar. Voor het derde kwartaal voorspelt het luchtvaartconcern een omzetgroei van 1,5 tot 2,5 procent.

Fitbit sloot 0,3 procent in de plus nadat bekend werd dat de maker van fitness wearables zijn leveringsketen uit China haalt om Amerikaanse importtarieven te ontlopen.

AT&T verkoopt zijn activiteiten in overzeese gebieden Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden voor bijna 2 miljard dollar aan Liberty Latin America. De opbrengst zal AT&T deels gebruiken om zijn schulden verder af te bouwen. Verder verwacht het concern in het vierde kwartaal een aandelenterugkoopprogramma te starten. Het aandeel steeg 0,2 procent.

Johnson & Johnson daalde 2,0 procent. Het farmacieconcern moet van een jury in Philadelphia 8 miljard dollar betalen aan een man uit Maryland die beweert dat het antipsychose-middel Risperdal borstgroei veroorzaakt heeft in zijn kindertijd en dat de farmaciereus onvoldoende heeft gewaarschuwd voor dat risico. Er zijn meer dan 13.000 juridische zaken met dezelfde claim. De fabrikant zou op de hoogte zijn geweest van het risico. 

Levi Strauss heeft in het afgelopen kwartaal iets minder winst geboekt dan een jaar eerder, maar overtrof de winstverwachting wel, en behaalde een hogere omzet. Beleggers waren niet overtuigd, met name vanwege zwakte in thuismarkt VS. Het aandeel verloor woensdag 7,4 procent aan waarde, nadat het dinsdag in de reguliere handel al met ruim 4 procent was gedaald.

Aandelen van James River Group verloren woensdag 22,6 procent aan waarde nadat de verzekeraar bekendmaakte alle polissen stop te zetten die zijn verstrekt aan Raiser, de tak van commerciële voertuigen van Uber. Het aandeel Uber xxx

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties