(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een fors hoger slot. De toonaangevende S&P 500 index koerste circa een half uur voor het sluiten van de beurzen 0,9 procent in het groen, terwijl de Dow Jones index zelfs 1,0 procent hoger koerste. De Nasdaq index won 0,7 procent.

“De Amerikaanse aandelenmarkten zijn de week sterk begonnen, terwijl het cijferseizoen van start gaat”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Volgens Madden houden beleggers zich nu “voor zolang het duurt” bezig met economisch nieuws en updates van Amerikaanse bedrijven en wordt er minder aandacht besteed aan het politieke landschap. Zaterdagochtend voerde Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nog militaire luchtaanvallen uit op Syrië als vergelding voor de vermeende gifgasaanval. De vergeldingsactie leidde evenwel niet tot een escalatie met het Syrische regime of geallieerde landen als Rusland.

Marktanalist Michael O’Rourke van Jones Trading zei een beetje verontrust te zijn over het feit dat de verwachtingen van beleggers zo hoog zijn in aanloop naar het cijferseizoen. Strateeg Michael Wilson van Morgan Stanley verwacht juist dat bedrijven aan de hoge verwachtingen zullen voldoen en dat dit de markt verder omhoog kan helpen tot een “cyclische top” later dit jaar.

Volgens FactSet gaan analisten er vanuit dat bedrijven uit de S&P 500 hun winsten gemiddeld met 17,3 procent hebben opgeschroefd in het eerste kwartaal, terwijl er een gemiddelde omzetgroei van tien procent wordt verwacht. Dit zou betekenen dat de bedrijfswinsten en -omzetten in het snelste tempo groeide sinds het eerste kwartaal van 2011.

Op macro-economisch vlak bleken de bedrijfsvoorraden gestegen en namen de detailhandelsverkopen toe, terwijl het vertrouwen onder huizenbouwers juist wat daalde.

En ook de bedrijvigheid rond New York stond er minder goed voor, zo bleek uit de Empire State index. “De tweets en dreigementen van [Donald] Trump wegen op het vertrouwen in de VS”, concludeerde KBC Asset Management. Maar daar stond volgens KBC wel tegenover dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in maart stabiliseerden op “een stevige 4 procent jaargroei”.

Verder stelde voorzitter Neel Kashkari van de Federal Reserve in Minneapolis maandag in een interview met The Wall Street Journal dat hij verwacht dat de inflatie snel het gewenste niveau van twee procent zal bereiken. Dit zal het volgens Kashkari gemakkelijker maken voor de Federal Reserve om de rentes verder te verhogen.

De mei-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,7 procent, ofwel 1,17 dollar, tot een settlement van 66,22 dollar. De olieprijzen profiteerden juist niet van de afgenomen geopolitieke spanningen, omdat hierdoor ook het risico op productie-onderbrekingen afnam. Deze onderbrekingen worden positief gezien voor de olieprijzen, omdat het aanbod dan afneemt.

De euro/dollar noteerde op 1,2378. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2332 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2340 op de borden. De Amerikaanse president Donald Trump zette maandagmiddag de valutamarkten in beweging met een tweet. Trump zei dat Rusland en China het “spel van devaluatie” spelen, terwijl de Verenigde Staten juist de rente verhoogt. “Niet acceptabel”, aldus de president op Twitter.

Bedrijfsnieuws

Bank of America publiceerde voorbeurs kwartaalcijfers, die boven verwachting waren. De winst van de bank trok met 30 procent flink aan, dankzij hogere rente en leningengroei, terwijl de bank ook minder belasting hoefde af te dragen. Het aandeel koerste circa een half uur voor de slotzoemer 1,5 procent hoger. JPMorgan Chase & Co, Citigroup en Wells Fargo kwamen op vrijdag al met cijfers, maar deze konden op weinig enthousiasme van beleggers rekenen. Op dinsdag opent Goldman Sachs de boeken, terwijl Morgan Stanley op woensdag inzicht geeft in de cijfers.

Merck & Co bleek een belangrijke aanjager voor de winsten van de Dow Jones en won 2,6 procent na positieve resultaten met het kankermedicijn Keytruda.

Navistar International schreef 8,9 procent aan beurswaarde bij, nadat een divisie van Volkswagen liet weten een groter belang te overwegen in de truckfabrikant. Dit zou betekenen dat Volkswagen een bod moet doen op heel Navistar. De commerciële truckdivisie van de Duitse autobouwer heeft al een belang in Navistar van bijna zeventien procent. Navistar werd afgelopen week gewaardeerd op krap 3,7 miljard dollar.

De Britse advertentiereus WPP, die eveneens een notering heeft in Amerika, koerste lager, nadat CEO Martin Sorrell opstapte.

Netflix publiceert nabeurs kwartaalcijfers en koerste in afwachting daarvan 1,4 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.