(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag overwegend lager gesloten. De S&P 500 verloor 0,2 procent op 3.691,96 punten en de Dow Jones index leverde 0,5 procent in op 30.069,79 punten. Techbeurs Nasdaq steeg evenwel met 0,5 procent tot 12.519,94 punten.

“De Nasdaq 100 zet opnieuw een record neer maandag, terwijl de S&P 500 juist wat afkomt van het toppunt van vrijdag”, zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. 

Volgens Madden namen de spanningen tussen China en de Verenigde Staten weer wat toe, nadat de Amerikaanse overheid sancties aankondigde tegen diverse ambtenaren in Beijing vanwege ondemocratisch handelen in relatie tot de verkiezingen in Hongkong.

Verder doen gesprekken over een steunpakket ter waarde van 908 miljard dollar nog steeds de ronde, aldus Madden. Een concept wettekst zou deze week moeten verschijnen.  

“Dat brengt schot in de zaak”, aldus marktstrateeg Altaf Kassam van State Street Global Advisors.

De afgelopen weken focusten de markten zich op positief nieuws rond coronavaccins, terwijl het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten hard toenam. In de eerste dagen van december kwamen er gemiddeld circa 200.000 nieuwe gevallen per dag bij en ook het aantal sterfgevallen loopt harder op.

Zondagavond gingen in Californië nieuwe lockdownmaatregelen in, nadat het aantal opgenomen coronapatiënten in de VS een record bereikte.

Volgens marktstrateeg James McCormick van NatWest Markets zal een vaccin op de huidige derde golf in de VS weinig invloed hebben. “Het groeiplaatje voor de Amerikaanse economie ziet er op korte termijn niet zo rooskleurig uit.”

Volgens IG zijn aandelen flink gestegen sinds oktober en is veel goed nieuws al ingeprijsd. “De maand december gaat evenwel vaak gepaard met seizoensgebonden rugwind en kapitaal dat de markt instroomt, waardoor aandelenmarkten niet flink onderuit zullen gaan in de laatste dagen van het jaar, maar de beurzen blijven wel gevoelig voor een terugval op korte termijn”, aldus analist Chris Beauchamp van IG.

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig in de VS. De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,2110. 

De olieprijs is maandag lager gesloten, nadat recent nog een hoogste niveau in negen maanden werd bereikt. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 1,1 procent goedkoper op 45,76 dollar. “De glans van de OPEC-rally is er wat af, nu het erop lijkt dat Kerstmis in afgeslankte vorm gevierd moet worden”, aldus analist Stephen Innes van Axi, onder meer wijzend op nieuwe lockdowns in Californië.

Bedrijfsnieuws

Beleggers zullen deze week de ontwikkelingen rond de coronavaccins van Pfizer en BioNTech, en Moderna in de gaten houden. Donderdag start toezichthouder FDA met de beoordeling van het Pfizer/BioNTech vaccin en volgende week met dat van Moderna. Maandag werd al bekend dat Canada een order voor het vaccin van Moderna heeft verhoogd met 20 miljoen doses. 

De aandelen van Pfizer en Moderna sloten maandag twee tot krap vijf procent in het groen. BioNTech steeg bijna vijf procent.

Het Duitse Bayer gaat kandidaatmedicijnen tegen longkanker en andere solide tumoren ontwikkelen, op basis van de T-cel immunotherapie van Atara Biotherapeutics. Atara sloot ruim zeven procent hoger.

Tesla steeg vorige week al boven de 600 dollar en het aandeel steeg maandag verder met 7,1 procent tot bijna 642 dollar. 

Bij Exxonmobil dreigt een proxy gevecht nu een nieuwe activistische belegger in de energiereus wil dat het bedrijf zich sneller transformeert. Investeringsfirma Engine No. 1 wil dat Exxon Mobil meer investeert in schone energie en tegelijkertijd elders in de kosten snijdt om het dividend te waarborgen. Exxon Mobil daalde ongeveer twee procent.

Aandelen Eastman Kodak stegen liefst zestig procent. Een toezichthouder van de Amerikaanse overheid heeft geoordeeld dat er geen fouten zijn gemaakt in het proces rond de toekenning van een overheidslening van 765 miljoen dollar. De U.S. Securities and Exchange Commission onderzoekt nog wel de omstandigheden rond de aankondiging van de lening en de daarop volgende flinke volatiliteit van het aandeel afgelopen zomer.

Google heeft ruzie met online conglomeraat InterActive Corp, volgens The Wall Street Journal. Google beschuldigt IAC ervan gebruikers van zijn browserextensies te misleiden en wil de extensies mogelijk verbannen uit Google Chrome. Maandag sloot Google-moeder Alphabet circa een half procent.

De Chinese maker van elektrische voertuigen XPeng daalde circa drie procent. XPeng kondigde een emissie van 40 miljoen aandelen aan.

Airbnb wil de uitgifteprijs van zijn aanstaande beursgang verhogen naar 56 tot 60 dollar per aandeel. Dit meldde de Wall Street Journal maandag op basis van ingewijden. De IPO-prijs ligt momenteel op 44 tot 50 dollar per aandeel. De nieuwe bandbreedte geeft de online verhuurder van privéwoningen een waardering van 42 miljard dollar, aldus de zakenkrant. De definitieve uitgifteprijs wordt woensdag bekendgemaakt en donderdag is de eerste handelsdag in het aandeel Airbnb.

Ook maaltijdbezorger DoorDash maakt deze week zijn beursdebuut in New York. Bronnen meldden aan de Wall Street Journal dat ook hier de uitgifteprijs wordt verhoogd, van 75 tot 85 dollar, naar 90 tot 95 dollar per aandeel. Dit zou DoorDash een waardering geven van ten minste 36 miljard dollar. De definitieve IPO-prijs wordt dinsdag vastgesteld en de handel in aandelen DoorDash start woensdag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.