(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag met stevige verliezen gesloten. De S&P 500 daalde 4,3 procent op een slot van 2.305 punten. De Dow Jones index verloor 4,6 procent tot 19.174 punten en de Nasdaq leverde 3,8 procent in tot 6.880 punten.

Vrijdag gingen de Amerikaanse indexen nog hoger van start, maar ze zakten behoorlijk weg toen de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, aankondigde dat werkenden vanaf nu zoveel mogelijk thuis moeten werken vanwege het coronavirus. In Californië en Illinois mogen inwoners alleen nog de straat op om boodschappen te doen en moeten ze voor de rest thuis blijven. De regering Trump kondigde aan dat het met buurland Mexico heeft afgesproken om niet-essentiële reizen tussen de twee landen voorlopig te verbieden.

De drie grote indexen beleefden de slechtse week sinds 2008 en analisten van Goldman Sachs berekenen dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal mogelijk met liefst 24 procent kan krimpen als gevolg van de coronauitbraak.

Desondanks is het sentiment wel wat gekalmeerd, volgens marktstrateeg Seema Shah van Principal Global Investors. “Alle maatregelen die centrale banken de afgelopen week hebben genomen, werken door in het [financiële] systeem en verbeteren de liquiditeit.”

Amerikaanse macro-economische publicaties waren vrijdag schaars. De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in februari harder dan verwacht gestegen. De verkoop van bestaande woningen nam ten opzichte van januari met 6,5 procent toe naar een geannualiseerd aantal van 5,77 miljoen stuks. Economen rekenden vooraf gemiddeld op 5,5 miljoen woningen.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0645. De olieprijs is vrijdag weer stevig gedaald. Op een settlement van 22,53 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,69 dollar of 10,6 procent minder waard. Op weekbasis verloor de olieprijs zo’n 29 procent. Nooit eerder daalde de olieprijs zoveel op weekbasis.

Bedrijfsnieuws

Tiffany & Co rapporteerde over het afgelopen kwartaal een nettowinst van 1,66 dollar per aandeel op een omzet van 1,36 miljard dollar. Aangepast lag de winst per aandeel op 1,80 dollar. Analisten rekenden op een aangepaste nettowinst van 1,76 dollar per aandeel en een omzet van 1,36 miljard dollar. Het aandeel sloot 0,4 procent in de min.

JC Penney sloot 10,3 procent lager, omdat de Amerikaanse retailer de outlook voor het huidige boekjaar heeft ingetrokken en zijn geplande analistendag uitstelt vanwege het coronavirus. De warenhuisketen ging voor het huidige boekjaar in eerste instantie nog uit van een stijging van de aangepaste EBITDA met 5 tot 10 procent. De retailer voorzag al wel op vergelijkbare basis een omzetdaling van 3,5 tot 4,5 procent.

General Mills verloor 1,6 procent. Het concern meldde dat de distributie goed werkt, ondanks de sterke toename van de vraag als gevolg van het coronavirus. General Mills voegde eraan toe er vanuit te gaan dat dat zo zal blijven.

Snap won 6,6 procent, na een adviesverhoging van Wells Fargo. Hoewel het social mediabedrijf niet immuun is voor het coronavirus, verwachten de analisten dat Snap in vergelijking met sectorgenoten minder gehavend uit de crisis zal komen.

Zoom Video Communications profiteert vrijdag van het feit dat steeds meer Amerikanen thuis moeten werken en de software van het bedrijf gebruiken voor teleconferenties. Het aandeel steeg 5,5 procent.

AT&T verloor 8,7 procent, nadat het telecombedrijf aankondigde het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 4 miljard dollar te annuleren.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties