(ABM FN-Dow Jones) Wall Street noteert woensdag flink hoger in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. Wijzigingen worden niet verwacht.

“Ze hebben tot dusver alles gedaan wat ze denken te moeten doen”, zei markteconoom Jonas Goltermann van Capital Economics. “De uitdaging is om duidelijk te maken dat ze meer zullen doen als dat nodig is, maar dat betekent niet dat ze nu meer moeten doen”, voegde hij toe.

De S&P 500 wint 3,0 procent, de Dow Jones index stijgt 2,7 procent en de Nasdaq gaat 3,5 procent omhoog.

Vanmiddag konden beleggers al aan de slag met een voorlopig bbp-cijfer uit de Verenigde Staten. In het eerste kwartaal kromp de Amerikaanse economie met 4,8 procent. De markt rekende op een minder sterke krimp en  verwacht dat het tweede kwartaal nog zwakker wordt omdat de impact van de genomen maatregelen vanwege de corona-uitbraak dan pas echt zichtbaar zijn.

“Let wel: de lockdown ging in de Verenigde Staten twee weken voor het einde van het eerste kwartaal in, dus kun je nagaan hoe diep daarmee de sporen in de economie van de Verenigde Staten nu al zijn”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank. “Wij verwachten in het tweede kwartaal weliswaar weer meer economische activiteit, maar met de extrapolatie van de laatste twee weken in maart zien wij de economie in het tweede kwartaal op kwartaalbasis met 31 procent terugvallen”, aldus de marktanalist van Rabobank woensdag.

Verder bleek op macro-economisch vlak dat de consumentenbestedingen in het eerste kwartaal met 7,6 procent zijn gekrompen in de VS. De aanstaande woningverkopen daalden in maart met bijna 21 procent op maandbasis en met ruim 16 procent op jaarbasis.

De olieprijs weet woensdag flink te herstellen. Een vat WTI met levering juni steeg liefst 28 procent tot 15,80 dollar. De Amerikaanse olievoorraden stegen in de week eindigend op 24 april met 9,0 miljoen vaten. Daarmee was de stijging minder sterk dan verwacht. De benzinevoorraden slonken onverwacht met 3,7 miljoen vaten.

De euro/dollar noteerde richting het rentebesluit van de Fed 0,4 procent hoger op 1,0859.

Bedrijfsnieuws

Gilead Sciences stijgt 6,4 procent. De farmaceut kwam woensdag met de eerste onderzoeksresultaten van een klinische studie met zijn virusremmer remdesivir als behandeling tegen het coronavirus. Volgens Gilead werden de primaire eindpunten bereikt, waarbij specifiek de toedieningsperiode werd onderzocht: vijf of tien dagen. Dat leverde bij ernstig zieke Covid-19 patiënten geen verschil op. Marktanalist David Madden van CMC Markets wees erop dat het sentiment rond het middel wat op en neer gaat. Resultaten in een ziekenhuis in Chicago waren een paar weken geleden positief maar een studie in China stelde onlangs teleur.

Alphabet gaat woensdag 9,1 procent hoger, hoewel het Amerikaanse internetconcern dinsdagavond teleurstelde met de resultaten over het afgelopen kwartaal. Door de coronacrisis boekte het moederbedrijf van Google minder winst dan analisten hadden verwacht. De omzet steeg daarentegen wel iets harder dan voorzien. Verder werd bekend dat Google zijn Meet videoconferentiedienst gratis maakt voor elke gebruiker. Dit is slecht nieuws voor concurrent Zoom, waarop het aandeel van laatstgenoemde woensdag 6,6 procent verliest.

Het aandeel Lyft stijgt woensdag 4,6 procent, nadat de taxidienst forse bezuinigingen aankondigde, met 982 medewerkers die worden ontslagen en nog eens 228 medewerkers die op onbetaald verlof worden gestuurd. Het bedrijf uit San Francisco schat dat het ongeveer 28 miljoen tot 36 miljoen dollar aan reorganisatiekosten en gerelateerde kosten zal boeken, hoofdzakelijk in het tweede kwartaal.

Boeing heeft het afgelopen kwartaal een stevig verlies geleden, vanwege de effecten van het coronavirus en het vliegverbod voor zijn 737 MAX-toestel. De negatieve kasstroom viel echter mee, waardoor het aandeel toch 11,7 procent stijgt.

Advanced Micro Devices heeft zijn omzetverwachting voor dit jaar verlaagd. De resultaten in het eerste kwartaal waren echter conform verwachting. Het aandeel verliest 3,1 procent.

Mastercard boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 1,7 miljard dollar op een omzet van 4 miljard dollar. De aangepaste winst was 1,83 dollar per aandeel, wat hoger was dan de 1,72 dollar waar analisten gemiddeld op rekenden volgens FactSet. Het aandeel stijgt 6,8 procent.

Autofabrikant Ford heeft in het eerste kwartaal een groter dan verwacht verlies geboekt, door dalende omzetten tijdens de coronacrisis, en liet beleggers schrikken met het geprognosticeerde verlies voor het tweede kwartaal. Het aandeel wint toch 0,5 procent aan waarde.

De winst van koffieketen Starbucks is in het afgelopen kwartaal gehalveerd, terwijl de omzet iets beter was dan verwacht. Het aandeel daalt 2,2 procent. 

General Electric heeft in het eerste kwartaal net iets minder winst behaald dan verwacht. De aangepaste winst per aandeel, waar diverse bijzondere posten niet in zijn meegeteld, bedroeg 0,05 dollar. Analistehadden vooraf een aangepaste winst voorspeld van 0,08 dollar per aandeel. Het aandeel GE gaat 0,4 procent lager.

Garmin boekte in het eerste kwartaal meer omzet en winst, maar trok ook zijn outlook voor dit jaar in vanwege de corona-uitbraak. De Amerikaanse navigatiespecialist wint toch 2,1 procent.

Yum Brands heeft in het eerste kwartaal niet helemaal aan de verwachtingen voldaan. De uitbater van fastfoodketens als KFC, Pizza Hut en Taco Bell zag de aangepaste winst van 0,64 dollar per aandeel onder de verwachting van 0,67 dollar uitkomen. De omzet was beter dan verwacht. Het aandeel verliest 0,8 procent.

Hasbro daalt 3,2 procent, nadat zowel de aangepaste winst als de omzet afgelopen kwartaal achterbleven bij de verwachtingen.

Facebook, Tesla, Qualcomm en Microsoft komen woensdag nabeurs met cijfers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.