(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag op weg naar een licht lagere opening. Een half uur voordat de aandelenmarkten van start gaan noteerde de future op de S&P 500 0,1 procent lager. 

“De Amerikaanse futures wijzen op een licht lagere opening maandag, in navolging van gelijksoortige bewegingen in Europa, terwijl handelaren een drukke week tegemoet gaan met veel bedrijven die rapporteren over het tweede kwartaal, en tegelijkertijd enkele belangrijke macro-economische publicaties en een rentebesluit van de Federal Reserve”, zei marktanalist Craig Erlam van OANDA.

Volgens Erlam maken deze week 189 van de 500 bedrijven uit de S&P cijfers bekend, bovenop een reeks aan ondernemingen uit de rest van de wereld. “Nu indices in Amerika op recordniveaus noteren en centrale banken een minder accommoderende houding aannemen, zullen bedrijfsresultaten in toenemende mate belangrijk worden voor de vraag of deze niveaus kunnen standhouden of zelfs worden uitgebreid, helemaal gezien de afwezigheid van stimulerend beleid waarmee president Donald Trump in Amerika vorig jaar november de verkiezingen won.”

In Europa was sprake van een licht negatief sentiment, met een verlies van 0,2 procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index. Ook hier domineerden bedrijfscijfers. 

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend verdeeld. De Japanse Nikkei 225 daalde 0,6 procent tot 19.975,67 punten en de Chinese Shanghai Composite won 0,6 procent op 3.250,60 punten. 

Olie noteerde in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg 0,9 procent tot 46,16 dollar, terwijl een september-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 48,52 dollar. Het nieuws wordt vandaag gedomineerd door de OPEC bijeenkomst in het Russische Sint Petersburg.

De euro/dollar noteerde circa een half uur voor de opening in New York op 1,1654 en dat was vrijwel gelijk aan de koers maandagochtend vroeg. Ten opzichte van een week geleden verhandelt het muntpaar circa 0,02 dollar duurder. Belangrijk voor de greenback wordt het rentebesluit van de Fed, als ook alle politieke tumult rond Trump. 

De macro-economische agenda bevat maandag twee items. Een kwartier na opening maakt Markit de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie bekend. Weer een kwartier later volgen cijfers over de bestaande woningverkopen. 

Bedrijfsnieuws

Onder andere Halliburton, Hasbro en Manpower maakten voorbeurs resultaten bekend. Na het slot vanavond volgt internetgigant Alphabet, het moederbedrijf van Google. 

ManpowerGroup heeft in het tweede kwartaal van dit jaar zowel de omzet als de winstgevendheid licht zien oplopen. Het Amerikaanse uitzendbedrijf verwacht voor het derde kwartaal een winst per aandeel die ligt tussen de 1,90 en 1,98 dollar met een verwacht positief wisselkoerseffect van 0,02 dollar per aandeel. De topman wees er op dat de arbeidsmarkt in Europa blijft verbeteren, net als op sommige andere plekken op de wereld. “Dit is een goede basis voor een aanhoudende winstgroei zoals we die verwachten in de tweede helft van 2017.” Het aandeel ManpowerGroup noteerde in de voorbeurshandel onveranderd.

Hasbro boekte meer winst en omzet in het tweede kwartaal. De winst per aandeel steeg van 0,41 naar 0,53 dollar. CEO Brian Goldner was te spreken over de resultaten in opnieuw een sterk kwartaal terwijl CFO Deborah Thomas aangaf dat de onderneming goed gepositioneerd is voor de tweede jaarhelft. De omzet groeide van 879 miljoen naar 973 miljoen dollar. De koers van het aandeel Hasbro daalde in de handel voorbeurs evenwel met 4,5 procent, volgens analisten van UBS omdat beleggers toch iets sterkere cijfers hadden verwacht en omdat er weinig rek meer zit in het aandeel.

Halliburton boekte een hogere omzet, van circa 5 miljard dollar, hetgeen boven de marktconsensus was. Verder verbeterde de operationele marge van 6 naar 13 procent in het tweede kwartaal. Het operationele resultaat bedroeg 146 miljoen dollar positief tegen een verlies van 3,88 miljard dollar een jaar geleden. De nettowinst uit voortgezette activiteiten en aan aandeelhouders toewijsbaar bedroeg 28 miljoen dollar tegen een verlies van 3,21 miljard dollar een jaar geleden. De koers van Halliburton steeg 2,8 procent. 

Nektar Therapeutics steeg in de voorbeurshandel zo’n vijf procent nadat bekend werd dat men een 150 miljoen bedragende deal heeft gesloten met farmareus Eli Lilly voor de verdere ontwikkeling van een immuuntherapie. 

Slotstanden

De S&P 500 index verloor vrijdag fractioneel op een slot van 2.472,54 punten, de Dow Jones index leverde 0,2 procent in op een slotstand van 21.580,07 punten en voor de Nasdaq resteerde op een slot van 6.387,75 punten een heel licht verlies.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.