(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten gaan dinsdag vermoedelijk hoger openen, nadat er maandagavond sprake was van een eindsprintje naar het groen. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 1,3 procent in de plus.

Beleggers worden aangemoedigd door het vooruitzicht van een versoepeling van de coronamaatregelen in de Verenigde Staten en Europa. 

“Het geeft beleggers meer vertrouwen”, aldus analist Lee Hardman van MUFG Bank. De markt ziet het volgens hem als een teken dat “we op het slechtste punt in de recessie zitten en dat het vanaf nu beter zal gaan”. 

Toch maande de analist voorzichtig te zijn. “Het gaat de goede kant op, maar we zijn nog steeds niet toe aan een krachtig herstel op korte termijn”, benadrukte Hardman. 

Volgens hem kan het vertrouwen van beleggers vlug weer ontsporen door een plotselinge toename van het aantal besmettingen, waardoor het economische herstel ook weer vertraagt. 

Beleggers krijgen ook een steuntje in de rug door het herstel op de oliemarkt. Op een settlement van 22,98 dollar werd een vat West Texas Intermediate maandag 12,7 procent duurder. De olieprijs steeg naar het hoogste niveau in drie weken. Maandag kwam er ook al 10 procent bij.

De euro/dollar stond daarentegen onder druk, na een uitspraak van het Duitse hof over het opkoopprogramma van de ECB. De Duitse rechters oordeelden positief over het programma, maar gaven ook punten van kritiek.

“De uitspraak gaf Duitse wetgevers en de Bundesdbank ook de instructie dat zij drie maanden vanaf nu niet meer aan bepaalde acties van de ECB mogen deelnemen”, zei analist Rako Berich van Monex Europe. Eerst moet de ECB volgens de analist aantonen dat bepaalde criteria proportioneel zijn, en de centrale bank niet buiten zijn mandaat heeft gehandeld.   

De euro/dollar handelde op 1,0848. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0908 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0898 op de borden. 

Op de macro-economische agenda bleek dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans in maart weer is opgelopen. Het tekort bedroeg in maart 44,4 miljard dollar, tegenover een herziene 39,8 miljard in februari. 
 
Later deze namiddag volgen de twee Amerikaanse inkoopmanagersindices voor de dienstensector. 

Bedrijfsnieuws

Inmiddels is een flink deel van de Amerikaanse bedrijven al met kwartaalcijfers geweest. Voor vandaag kijkt de markt uit naar Dupont en Sysco. Beyond Meat en Disney openen pas nabeurs de boeken. 

Dupont de Nemours heeft in het eerste kwartaal de aangepaste winst per aandeel hoger dan de analistenverwachting zien uitkomen, maar schreef onder de streep toch rode cijfers. Verder gaf het bedrijf ook geen inzicht op de verwachtingen voor het lopende boekjaar. In april trok Dupont vanwege de corona-uitbraak al de outlook voor 2020 in.

Sysco heeft het afgelopen kwartaal een lagere omzet en winst geboekt en het ook minder goed gedaan dan analisten vooraf hadden verwacht.

Slotkoersen

De Amerikaanse beurzen vonden maandag in het laatste uur van de handel de weg omhoog, geholpen door een herstel in de olieprijzen. 

De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,4 procent in het groen op 2.842,74 punten, terwijl de Dow Jones 0,1 procent won op 23.749,76 punten. Techbeurs Nasdaq steeg zelfs met 1,2 procent tot 8.710,71 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.