(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn gedurende de dag verder gestegen, na berichtgeving dat Deutsche Bank mogelijk een veel lagere boete krijgt van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Een half uur voor de slotbel noteerde de Dow Jones index 1,1 procent hoger, steeg de S&P 500 eveneens 1,1 procent en won de Nasdaq index 1,0 procent.

De financiële markten werden gedomineerd door de problemen rondom Deutsche Bank. De bank kwam in een neerwaartse spiraal terecht nadat de Amerikaanse Justitie een voorlopige boete van 14 miljard dollar oplegde. Donderdagavond zakte de koers in de Verenigde Staten verder nadat diverse media meldden dat een tiental hedgefondsen dat derivatentransacties afhandelt via de Duitse bank, overtollige contanten daar hebben weggehaald en het uitstaande tegenpartijrisico hebben verminderd.

“De aandelen Deutsche Bank vonden vrijdag gedurende de middag echter de weg omhoog, na berichten dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de Duitse bank dit weekend een boete zal geven van 5,4 miljard dollar, fors minder dan het aanvankelijke bedrag van 14 miljard dollar,” aldus marktanalist Lawler. Dit verkleint de kans dat de Duitse bank steun nodig heeft van de Duitse overheid, zo voegde de analist daaraan toe, hoewel een herkapitalisatie vermoedelijk wel moet plaatsvinden. De in Amerika genoteerde aandelen van Deutsche Bank koersten een half uur voor de slotbel maar liefst 14,4 procent hoger. 

Een uur voordat de beurzen in New York opengingen werd bekend dat de persoonlijke uitgaven van Amerikanen in augustus stabiel zijn gebleven. De persoonlijke inkomens namen toe met 0,2 procent. Verder bleek de inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid meet in de regio rond Chicago in september gestegen van 51,5 in augustus naar 54,2 deze maand. Hiermee werd volgens het Institute for Supply Management de daling van de voorgaande maand grotendeels teniet gedaan.

Ook het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie steeg in september. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 89,8 in augustus naar 91,2 in september. Een voorlopige meting wees voor deze maand op een onveranderd indexniveau van 89,8.

De novemberfuture voor een vat olie sloot vrijdag op grondstoffenbeurs Nymex 0,41 dollar, ofwel 0,9 procent, hoger op 48,24 dollar per vat. Rond het middaguur noteerden de olieprijzen nog fors in het rood, maar vonden uiteindelijk net als de aandelenmarkten toch de weg omhoog. 

De euro/dollar werd 0,2 procent hoger verhandeld op 1,1236. 

Bedrijfsnieuws

Costco Wholesale rapporteerde donderdag nabeurs een onverwachte winststijging, geholpen door lagere vergoedingen voor credit cards. De nettowinst steeg op jaarbasis van 767 miljoen naar 779 miljoen dollar, wat per aandeel een winst van 1,77 dollar betekende. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op 1,73 dollar per aandeel, volgens data van FactSet. De omzet steeg conform de verwachtingen met 2 procent tot 35,7 miljard dollar. De koers steeg een half uur voor de slotbel met 3,8 procent.

McCormick, een specialist in specerijen, verhoogde zijn winstverwachtingen voor het volledige jaar en rapporteerde een hogere omzet en beter dan verwachte kwartaalwinsten. De toegenomen omzet werd geholpen door recente overnames. Het aandeel steeg bijna drie procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.