(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een kleine winst, gesteund door hogere olieprijzen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5 procent naar 2.164,74 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 18.340,63 punten en de Nasdaq noteerde 0,8 procent hoger op 5.334,24 punten.

Beleggers beleefden een kalme handelsdag zonder macro-economisch nieuws en gepaard met lage handelsvolumes, aangezien het gros van de handelaren genoot van een vrije dag in verband met viering van Columbus Day. In Canada werd Thanksgiving gevierd.

De Russische president Vladimir Poetin zorgde voor een opleving van de olieprijzen. “Rusland staat klaar om mee te doen aan gemeenschappelijke pogingen om de productie van olie te beperken en roept andere landen op om hetzelfde te doen”, zei de president tijdens een energieconferentie in de Turkse stad Istanboel. Verschillende olieproducenten zoals Saoedi-Arabië en Rusland gaan daar met elkaar in gesprek in de hoop tot een voorlopige overeenkomst te komen om de mondiale olievoorraden te verlagen. Ook de Saoedische minister Khalid al-Falih van Energie liet zich positief uit over een productiebeperking en rekent op een akkoord tussen de grote producenten in november dit jaar. 

Een november-future West Texas Intermediate steeg 2,8 procent op 51,19 dollar, terwijl een december-future Brent 2,0 procent hoger bewoog op 52,96 dollar. 

Zondagavond stond er opnieuw een debat op de agenda in de race om de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 8 november, maar volgens Nomura viel er geen duidelijke winnaar aan te wijzen tussen de kandidaten Hillary Clinton en Donald Trump.

Uit de meest recente statistieken van FiveThirtyEight blijkt dat Democraat Clinton momenteel aan kop gaat met 83,6 procent van de stemmen, gevolgd door Republikein Trump met slechts 16,4 procent. Al sinds eind september, toen Clinton kon rekenen op 54,8 procent van de stemmen, loopt het verschil tussen de kemphanen op in het voordeel van de Democraten. 

De euro/dollar noteerde op 1,1134. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1155 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1199 op de borden. 

Dinsdag voorbeurs opent Alcoa de boeken over het afgelopen kwartaal, wat traditiegetrouw de aftrap van het Amerikaanse cijferseizoen markeert. Het is de laatste keer dat Alcoa de boeken opent als één bedrijf, aangezien de onderneming zich op gaat splitsen. Later in de week openen onder meer Delta Air Lines, Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo de boeken.

De macro-economische kalender bevat op dinsdag een vertrouwenscijfer over het midden- en kleinbedrijf in september, op donderdag gevolgd door de Amerikaanse importprijzen en het overheidstekort. Vrijdag besluiten onder meer cijfers over de detailhandelsverkopen, de producentenprijzen, de bedrijfsvoorraden en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan de handelsweek. 

Bedrijfsnieuws

Mylan steeg liefst 8,3 procent. Het concern schikte met de Amerikaanse autoriteiten voor 465 miljoen dollar inzake het anti-allergiemedicijn EpiPen. Mylan zou teveel geld hebben gevraagd voor dit middel. Mylan verlaagde vanwege de schikking de aangepaste winstverwachting voor 2016 naar 4,70 tot 4,90 dollar per aandeel, van een eerder geraamde 4,85 tot 5,15 dollar per aandeel. 

Tegenover de winst van Mylan stond een verlies van 11,9 procent voor Twitter. Afgelopen week was het aandeel nog flink in trek dankzij overnamegeruchten, waarbij grote spelers als Walt Disney, Alphabet en Apple als mogelijke kopers werden genoemd. Al snel ontkenden de partijen evenwel interesse te hebben in de berichtendienst. Afgelopen weekend trok ook de laatste kandidaat Salesforce.com zich terug, wat door aandeelhouders van de onderneming een positief onthaal kreeg gelet op de koerswinst van 6,3 procent. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties