(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een hoger slot, na overwegend goed ontvangen bedrijfscijfers.

De toonaangevende S&P 500 index steeg ruim een half uur voor het einde van de handel 0,7 procent, de Dow Jones index won een half procent en de Nasdaq noteerde krap een procent hoger.

Volgens marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets profiteerden de Amerikaanse beurzen van onder meer positief ontvangen kwartaalcijfers van Netflix op maandag nabeurs en Goldman Sachs dinsdag. Ook lieten de inflatiecijfers een hoger prijspeil zien, hetgeen overigens nog een reden is voor de Federal Reserve om de rente te verhogen, zo merkte Lawler op.

De consumentenprijzen stegen in september op maandbasis met 0,3 procent tegen een stijging met 0,2 procent een maand eerder. Vooraf werd al gerekend op een inflatie van 0,3 procent in september.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers in oktober daalde. De NAHB-huizenindex daalde van 65 in september, destijds het hoogste niveau in bijna tien jaar, naar 63 deze maand.

Vooruitblik

Woensdag kijken beleggers uit naar het Beige Book van de Fed. De verslaglegging van de economische ontwikkelingen in de verschillende districten in Amerika geldt als een leidraad bij de aankomende vergadering van de centrale bank.

Olie sloot dinsdag in het hoger. De november-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,35 dollar hoger, of 0,7 procent, op 50,29 dollar. Volgens Lawler hadden de olieprijzen moeite richting te vinden, in het licht van een sterkere dollar en in aanloop naar de wekelijkse olievoorraden op woensdag. Steun vond de olieprijs in cijfers van het Internationaal Energieagentschap op maandag. Daarin werd de verwachting uitgesproken dat de olieproductie van zeven grote Amerikaanse schaliegasbedrijven met 30.000 vaten per dag zal afnemen in november vergeleken met oktober.

Ook uitspraken van secretaris-generaal Mohammed Barkindo van de OPEC op dinsdag stemden tot tevredenheid. De topman verwacht dat Rusland nog steeds achter de plannen van het kartel staat om de olieproductie terug te dringen.

De euro/dollar noteerde op 1,0981. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1009 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1004 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Netflix steeg maandag in de elektronische handel nabeurs in New York circa 20 procent na goed ontvangen derde kwartaalcijfers. Analisten van Nomura waren vooral goed te spreken over de aanwas van nieuwe gebruikers, die veel hoger lag dan voorzien. Ook de voor het vierde kwartaal afgegeven verwachtingen konden op goedkeuring van de Japanse zakenbank rekenen, dat dan ook het koersdoel voor Netflix verhoogde naar 130 dollar. Dinsdag lijkt het aandeel op weg om 19 procent hoger te sluiten.

BlackRock opende dinsdag de boeken over het derde kwartaal. In de periode steeg het beheerd vermogen met 14 procent op jaarbasis. De omzet daalde met 3 procent en het operationeel inkomen nam met 1 procent. Het aandeel koerste een half uur voor de slotbel ruim een half procent hoger.

Goldman Sachs zag de winst veel sterker herstellen dan verwacht. De nettowinst van Goldman Sachs steeg van 1,33 miljard dollar een jaar eerder naar 2,09 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. Per aandeel steeg de winst van 2,90 naar 4,88 dollar. Analisten rekenden vooraf op een winst van 3,79 dollar per aandeel. Beleggers beloonden de sterke cijfers met een koerswinst van meer dan twee procent.

Johnson & Johnson boekte in het derde kwartaal meer winst en omzet dankzij de lancering van nieuwe producten en de kracht van de kernactiviteiten van de farmaceut. Verder werd de omzet-outlook voor dit jaar van gemiddeld zo’n 72 miljard dollar herhaald, en verwacht Johnson & Johnson een hogere winst. Die outlook werd aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte aangepast van 6,63 tot 6,73 naar 6,68 tot 6,73 dollar per aandeel. Het aandeel daalde desondanks bijna drie procent.

UnitedHealth behaalde in het derde kwartaal meer omzet en winst. Verder werd de outlook voor heel het jaar verhoogd. De Amerikaanse verzekeraar voorziet een aangepaste winst per aandeel van ongeveer 8,00 dollar, waar de verwachting eerder nog werd ingeschat in een bandbreedte van 7,80 tot 7,95 dollar per aandeel. Het aandeel steeg dinsdagavond maar liefst meer dan zeven procent

Harley-Davidson boekte in het afgelopen kwartaal minder omzet en winst. De verkoop van het aantal motorvoertuigen daalde in de periode met 4,5 procent. Beleggers reageerden evenwel positief op de cijfers. Het aandeel spoot bijna negen procent omhoog.

Philip Morris International behaalde een vlakke nettowinst op een hogere omzet. De Amerikaanse sigarettenfabrikant handhaafde daarnaast de outlook voor heel dit jaar, maar verhoogde het kwartaaldividend met 2 procent. Het aandeel schreef een procent bij.

Na het slot van Wall Street openen Intel en Yahoo de boeken. Beide fondsen lijken hoger te zullen sluiten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.