Wall Street stevent vrijdag in navolging van de Europese beuren af op een hoger slot vanwege het verrassend positieve banenrapport over juni.

De Dow Jones Industrial Average noteerde pakweg een half uur voor de slotbel 1,4 procent hoger op 18.150,01 punten, de S&P 500 futures stegen 1,6 procent tot 2.130,60 punten en de Nasdaq noteerde 0,3 procent hoger op 4.459,58 punten.

Olieprijzen wonnen licht terrein terug na de sterke daling op donderdag. De future voor levering van een vat West Texas Intermediate olie in augustus sloot 0,6 procent, of 0,27 dollar, hoger op 45,41 dollar. De future voor een vat Brent olie in september steeg 0,1 procent, ofwel 0,06 dollar, tot 46,34 dollar.

De markten reageerden positief op het verrassend goede banenrapport over juni van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Afgelopen maand nam het aantal banen toe met 287.000 banen, na een groei van slechts 11.000 in mei. Vooraf werd er gerekend op een groei van 170.000 stuks. De werkloosheid steeg van 4,7 procent in mei naar 4,9 procent in juni, waar werd gerekend op 4,8 procent.

Het Amerikaanse banenrapport over juni is netjes en is goed nieuwe voor de Federal Reserve. Dit zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.

Marey wees op de groei van het aantal banen in juni van 287.000 stuks, hetgeen hoger was dan zowel de marktverwachting als de taxatie van Rabobank van 201.000 banen.

“Juni was voor de Federal Reserve een goede maand. Deze cijfers geven weer wat meer vertrouwen voor een eventuele renteverhoging door de Federal Reserve later dit jaar. De uurloonontwikkeling op jaarbasis blijft met een stijging van 2,3 procent in juni nog wat achter bij de richtlijn van de Fed van 3 tot 4 procent, maar illustreert in elk geval wel de opwaartse loondruk die de Fed graag ziet”, aldus Marey.

De Fed baseert onder andere op basis van het banenrapport het tijdstip van een mogelijke renteverhoging. Lonen worden gezien als een belangrijke maatstaf voor de analyse van de centrale bank, aangezien de stijging van de lonen kunnen helpen bij het realiseren van de inflatie-doelstelling van 2 procent, waarmee een renteverhoging wordt gerechtvaardigd.

Het Amerikaans consumentenkrediet is in mei in een hoger tempo gestegen. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van de Federal Reserve.

In mei steeg het consumentenkrediet met 6,2 procent. Voor april werd het groeicijfer van 4,5 procent gehandhaafd. 

De cijfers over het consumentenkrediet zijn over het algemeen erg volatiel en worden vaak herzien.

Futures op een vat West Texas Intermediate olie noteerden pakweg een half uur voor opening van de beurs 0,6 procent hoger op 45,19 dollar en de prijs voor een vat Brent olie noteerde 0,8 procent hoger op 46,53 dollar. Een dag eerder daalden de olieprijzen nog sterk.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar 0,1 procent lager op 1,1051, terwijl het Britse pond tegenover de greenback 0,5 procent steeg tot 1,1721.

Stijgers en dalers

Viacom steeg vrijdag tot 5 procent nadat mediatycoon aan journalisten vertelde dat de bezittingen van het media en entertainment concern zwaar ondergewaardeerd worden.

Deze opmerkingen werden door marktvorsers in het licht geplaatst van marktspeculaties dat Viacom uiteindelijk weer met CBS zal worden samengevoegd.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.