(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een stevige winst, nadat Hillary Clinton weer een grotere kans maakt om de nieuwe president van de Verenigde Staten te worden.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,9 procent naar 2.124,33 punten, de Dow Jones index won 1,7 procent op 18.199,68 punten en de Nasdaq noteerde 2,1 procent hoger op 5.150,04 punten.

De FBI besloot dit weekend dat het geen verder onderzoek zal doen naar het e-mailgedrag van Democraat Hillary Clinton. Afgelopen week resulteerde het onderzoek nog in brede zorgen onder beleggers, mede aangezien Republikein Donald Trump zijn achterstand in de peilingen grotendeels goed maakte. De financiële markten zien Clinton liever winnen dan Trump. 

“De grote vraag is of deze aankondiging een materieel effect gaat hebben op de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen, zoals de reactie op de markten wel duidelijk doet voorkomen”, aldus marktanalist Joshua Mahony van IG. Uit statistieken van FiveThirtyEight blijkt dat Clinton aan kop gaat met 68,5 procent van de stemmen, gevolgd door Trump met 31,5 procent. Het verschil tussen beide kandidaten liep afgelopen week sterk terug, maar nam sinds zaterdag weer iets toe. 

Olie noteerde maandag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 1,9 procent op 44,89 dollar, terwijl een januari-future Brent 1,4 procent duurder werd op 46,23 dollar. Secretaris-generaal Mohammed Barkindo van de OPEC zei voor de camera van Bloomberg dat het oliekartel gecommitteerd is aan het in de Algerijnse hoofdstad Algiers gesloten akkoord om de productie te beperken. Barkindo liet bovendien weten ook achter de uitvoering van de plannen te staan.

Naast de opmerkingen van Barkindo zorgde een aardbeving afgelopen weekend in het Amerikaanse Cushing, Oklahoma, voor zorgen onder beleggers over het aanbod van olie. In Cushing komen diverse pijpleidingen samen vanuit productiegebieden uit onder meer Texas en Louisiana, waarna de olie tijdelijk wordt opgeslagen.

De euro/dollar noteerde op 1,1047. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1058 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1134 op de borden. 

De macro-economische kalender was maandag matig gevuld, met enkel cijfers over het consumentenkrediet. In september steeg het consumentenkrediet met 6,3 procent, na een opwaarts bijgestelde groei van 8,8 procent in augustus.

Naast de uitkomsten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen krijgen beleggers dinsdag cijfers over het vertrouwen onder het midden- en kleinbedrijf te verwerken. Woensdag volgen de groothandelsvoorraden en vrijdag staat het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan geagendeerd. 

Bedrijfsnieuws

Ferrari, in Amerika genoteerd, behaalde in het derde kwartaal van het jaar meer omzet en winst en verhoogde de outlook voor heel dit jaar. De Italiaanse fabrikant van luxe sportauto’s sprak van een recordkwartaal. Ferrari stelde de outlook voor heel het jaar naar boven bij en mikt nu op een aangepast bedrijfsresultaat van ongeveer 850 miljoen euro, waar eerst nog circa 800 miljoen in de prognose stond. Het aandeel Ferrari steeg 7,3 procent. 

Berkshire Hathaway boekte in het derde kwartaal van 2016 beduidend minder winst. Dit maakte het Amerikaanse investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett afgelopen vrijdag na de slotbel in New York bekend. Berkshire boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 7,20 miljard dollar, flink minder dan de 9,43 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Eenmalige posten ter waarde van 4,4 miljard dollar in verband met de fusie van Kraft Foods en Heinz stuwden de winst in het derde kwartaal van vorig jaar flink. Het aandeel Berkshire Hathaway steeg 2,2 procent.

Sysco Corporation boekte in het afgelopen kwartaal een 11,2 procent hogere omzet van 14,0 miljard dollar, voornamelijk veroorzaakt door de overname van Brakes. Exclusief de acquisitie nam de omzet toe met 1,0 procent. De operationele winst steeg op jaarbasis met bijna 15 procent tot 567 miljoen dollar en de winst per aandeel steeg van 0,41 naar 0,58 dollar. Het aandeel Sysco Corporation steeg liefst 10,1 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.