(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen woensdag af op een hoger slot, waarbij de Amerikaanse beurzen gedurende het verloop van de handelsdag een groot deel van de eerdere verliezen goedmaakte, na de eerste schok over de verrassende overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,3 procent naar 2.168,39 punten, de Dow Jones index won 1,7 procent op 18.642,05 punten en de Nasdaq noteerde 1,2 procent hoger op 5.252,30  punten.

Markanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een “Trumpectomy”. “Het zal een tijdje duren alvorens de financiële markten de huidige schok omtrent de overwinning van Trump hebben verwerkt, terwijl Trump zich voorbereidt om de huidige president Barack Obama op te volgen als 45ste president van de Verenigde Staten”, aldus marktanalist Hewson.

“Een Trump overwinning, wat nu?”, schreef UBS in een eerste reactie op de onverwachte overwinning. “Het korte termijn effect [van de verkiezingsuitslag] op het Fed beleid hangt af van de vraag of de impact op de markt beperkt blijft”, aldus de analisten. “Het verkiezingsresultaat zal waarschijnlijk een rol spelen bij de volgende Fed-vergadering eind dit jaar als de markt volatiel blijft. Dat gezegd hebbende, is het te vroeg om te kunnen zeggen wat de effecten op de langere termijn zullen zijn.”

“Wij denken niet dat deze verkiezing een blijvende impact heeft op de markten. Het zal enige tijd duren om te laten bezinken wat de effecten van het Trump-presidentschap zullen zijn en daar zal de markt overeenkomstig naar handelen”, aldus Paul Eitelman van Russell Investments. “Maar er zijn echter sectoren die kunnen profiteren van Trump’s presidentschap, zoals de energiesector”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in september zijn gestegen. De groothandelsvoorraden stegen op maandbasis met 0,1 procent. Op jaarbasis daalden de voorraden juist met 0,1 procent.  

Daarnaast bleek uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 4 november zijn gestegen met 2,4 miljoen vaten tot circa 485,0 miljoen vaten.

De december-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,29 dollar hoger op 45,27 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0940. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1252 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1016 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Viacom opende voorbeurs de boeken over het afgelopen vierde kwartaal van het lopende gebroken boekjaar. Zowel de winst als omzet bleek te zijn gedaald. Vertrekkend interim-topman Tom Dooley van Viacom sprak van een goed einde van het boekjaar gedurende de transformatie waar het bedrijf zich momenteel in bevindt. Het aandeel won 2,0 procent.

GoPro zei dinsdag zijn Karma drone terug te halen uit de handel, nadat enkele exemplaren tijdens een vlucht stroom verloren. GoPro gaat compensatie bieden voor de 2.500 drones die tot nu toe verkocht werden. Het aandeel daalde 5,2 procent.

American Airlines kende in oktober een daling van het passagiersvervoer. Afgelopen maand daalde het passagiersverkeer bij American Airlines, gerekend naar omzet per mijl, met 2,6 procent op jaarbasis naar 18,4 miljard dollar. Het aandeel noteerde 2,5 procent hoger.

Guggenheim Solar verloor 5,3 procent en First Solar daalde 4,0 procent, vanwege de vrees dat Trump zal gaan snijden in subsidies voor groene energie.

De financials stegen, vanwege de verwachting dat Trump de regulering voor banken zal verminderen. Navient Corp. won 18,8 procent, JP Morgan Chase steeg 5,7 procent en Wells Fargo dikte 6,3 procent aan.

Ook de energiesector profiteerde van Trump’s overwinning, tevens vanwege de verwachting dat de toekomstige president weinig voorheeft met groene energie. Chevron won 0,8 procent en Mobil steeg 1,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.