(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een hoger slot, waarmee nieuwe recordstanden lonken.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,6 procent naar 2.195,82 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 18.935,56 punten en de Nasdaq noteerde 0,8 procent hoger op 5.363,21 punten. Voor alle indexen zou dit een recordstand betekenen. 

“Hogere olieprijzen en een getemperde dollar-sterkte zorgen voor opluchting in de markt, tezamen met een terugkeer naar winstgroei”, aldus Karyn Cavanaugh van Voya Financial. De marktstrateeg sprak van een ommekeer, waarbij “goed nieuws weer goed nieuws is”. 

Olie noteerde maandag flink in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 4,3 procent op 48,36 dollar, terwijl een januari-future Brent 4,7 procent duurder werd op 49,05 dollar. 

Uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin aan de zijlijn van de jaarlijkse bijeenkomst van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) in Peru zorgde voor opluchting onder beleggers. “Of een overeenkomst [over het beperken van de olieproductie] wordt bereikt kan ik niet met 100 procent zekerheid zeggen, maar er is een grote waarschijnlijkheid dat dit zal gebeuren”, zo citeerde de Amerikaanse zakenzender CNBC Poetin. Dit weekend zei de Iraanse minister van Olie ook al dat hij aan het einde van deze maand rekent op een akkoord in Wenen over een productieverlaging door oliekartel OPEC.

Beleggers moesten het verder doen met een matig gevulde beursagenda. De Chicago Federal Reserve meldde een aantrekkende Chicago Fed National Activity Index. De index verbeterde van een stand van 0,23 negatief in september naar 0,08 negatief in oktober. 

In Japan kwam verder de export in oktober op jaarbasis 10,3 procent lager uit, waar economen rekenden op een krimp met slechts 9,4 procent. In september daalde de export nog met 6,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0617. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0629 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0590 op de borden. 

Dinsdag wacht beleggers opnieuw een rustige handelsdag, met als belangrijkste agendapunt de bestaande woningverkopen in oktober. Woensdag wacht de voorlopige inkoopmanagersindex van de industrie, de orders voor duurzame goederen en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan. De Federal Reserve komt nog met de notulen van het meest recente rentebesluit. 

Donderdag houdt Wall Street de deuren gesloten in verband met de viering van Thanksgiving. Vrijdag sluiten de Amerikaanse aandelenmarkten vervroegd de deuren vanwege Black Friday. 

Bedrijfsnieuws

Tyson Foods maakte met een verlies van 14,3 procent een flinke smak. De omzet daalde op jaarbasis van 10,5 miljard naar 9,2 miljard dollar, wat desondanks gesteund door synergievoordelen resulteerde in een stijging van de nettowinst van 258 miljoen naar 391 miljoen dollar. De vleesverwerker en fabrikant van voorverpakt voedsel liet verder weten dat voorzitter Tom Hayes op 31 december CEO Donnie Smith zal opvolgen, om vervolgens beide functies te combineren. 

Facebook kondigde een aandeleninkoopprogramma aan met een waarde van 6 miljard dollar. Het inkoopprogramma start in het eerste kwartaal van 2017 en kent geen einddatum. De aankopen hangen onder meer af van de prijs en de marktomstandigheden. Het aandeel Facebook steeg 4,0 procent.

Citigroup zal voor nog eens 1,75 miljard dollar aan extra aandelen inkopen, bovenop het lopende programma ter waarde van 8,6 miljard dollar. Inclusief het dividend keert Citi dit jaar meer dan 12 miljard dollar uit aan aandeelhouders. Het aandeel Citigroup steeg 0,1 procent.

Symantec Corporation kondigde de overname aan van beveiliger LifeLock voor 2,3 miljard dollar in contanten. Symantec steeg 3,6 procent en LifeLock dikte 15,0 procent aan. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.