(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag na een flink aantal macro-economische cijfers een hoger slot tegemoet. 

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,4 procent naar 2.262,73 punten, de Dow Jones index won eveneens 0,4 procent op 19.863,55 punten en ook de Nasdaq noteerde 0,4 procent hoger op 5.456,52 punten.

Beleggers konden donderdag het rentebesluit van de Federal Reserve verder op zich in laten werken. Conform verwachting en met een unanieme besluitvorming verhoogde de Amerikaanse centrale bank woensdagavond de bandbreedte van zijn belangrijkste rentestand met 25 basispunten van 0,25 tot 0,50 procent naar 0,50 tot 0,75 procent. Vorig jaar december verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente voor het laatst.

De tegenvaller zat in de ‘dot plot’, de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank. Hieruit kwam naar voren dat de Fed voor 2017 uit lijkt te gaan van drie renteverhogingen, met een gemiddelde rente van 1,40 procent eind volgend jaar. Rentefutures hielden voorafgaand aan het rentebesluit rekening met slechts twee renteverhogingen in 2017.

“Het lijkt erop dat de Fed een agressiever verkrappingsbeleid nodig achtte, met het oog op het aanstaande stimuleringsplan van Trump en tekenen van zowel opwaartse prijsdruk en hogere inflatieverwachtingen, deels als gevolg van de recente OPEC-beslissing de olieproductie aan banden te leggen”, zei beleggingsstrateeg Lee Ferridge van State Street. “Of deze drie verhogingen er ook daadwerkelijk zullen komen hangt echter af van de economische impact die de plannen van Trump zullen hebben.”

Donderdag stond een reeks macro-economische cijfers geagendeerd. De consumentenprijzen stegen in november op maandbasis met 0,2 procent, tegen een stijging met 0,4 procent een maand eerder. Dit kwam overeen met de verwachtingen. Op jaarbasis bedroeg de inflatie in november 1,7 procent.

Uit voorlopige cijfers van Markit Economics bleek verder dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in december iets sterker steeg dan in de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex steeg van 54,1 in november naar 54,2 in december, het hoogste niveau in 21 maanden. 

De marktomstandigheden voor de industrie in de Amerikaanse deelstaat New York verbeterden flink in december. De Empire State index voor de huidige marktomstandigheden steeg van 1,5 in november naar 9,0 deze maand. In de regio rond Philadelphia trok de bedrijvigheid in de industrie in december eveneens aan. De zogenoemde Philly Fed index steeg van 7,6 punten in november naar 21,5 deze maand. Vooraf was rekening gehouden met een stijging van de index naar een stand van 10,0. 

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers zat verder flink in de lift. De NAHB-huizenindex steeg van 63 in november naar 70 in december, het hoogste niveau sinds juli 2005. Indien de index boven de 50 noteert, dan beschouwen huizenbouwers de verkoopomstandigheden als positief.

Olie noteerde donderdag verdeeld. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent op 50,97 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,4 procent duurder werd op 54,09 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0410, het laagste niveau sinds januari 2013. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0433 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0524 op de borden. 

Vrijdag wacht beleggers een relatief rustige handelsdag, met als enige agendapunt cijfers over de woningbouw en bouwvergunningen. Elders in de wereld komt de Bank of Russia met het rentebesluit en passeren in Europa onder meer inflatiecijfers uit de eurozone. 

Bedrijfsnieuws

Yahoo is in 2013 gehackt, waarbij de gegevens van meer dan 1 miljard gebruikers zijn gestolen. De ontdekking van de hack kan de overname van Yahoo door Verizon voor 4,8 miljard dollar in gevaar brengen. Afgelopen oktober liet Verizon al weten dat het vanwege een hack uit 2014 overweegt om de transactievoorwaarden te herzien. Beleggers reageerden geschrokken, het aandeel gaf 5,8 procent prijs.

Nucor kwam met een flinke winstwaarschuwing. De staalfabrikant rekent voor de laatste drie maanden van dit jaar op een winst per verwaterd aandeel van 0,30 tot 0,35 dollar, terwijl het bedrijf bij publicatie van de cijfers over het derde kwartaal nog uitging van een winst van 0,84 dollar per verwaterd aandeel. Voor de activiteiten gericht op grondstoffen voorziet Nucor een verlies in het vierde kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal, vanwege lagere prijzen. De winstgevendheid van de staalfabrieken zal in de laatste verslagperiode van het jaar op hetzelfde niveau uitkomen als in het derde kwartaal. Het aandeel Nucor daalde 0,5 procent.

Eli Lilly verlaagde de outlook voor 2016 vanwege een verwachte afschrijving als gevolg van de negatieve uitkomst van een onderzoeksstudie naar een mogelijke behandeling tegen de ziekte van Alzheimer. Eli Lilly verwacht dit jaar een winst per aandeel tussen de 2,57 tot 2,67 dollar. Eerder ging de farmaceut nog uit van een bandbreedte van 2,66 tot 2,76 dollar. Verder kwam het concern uit Indianapolis donderdag met een outlook voor 2017, die beleggers positief stemde. Eli Lilly gaat uit van een winst per aandeel in een bandbreedte van 3,51 tot 3,61 dollar en een omzet tussen de 21,8 miljard en 22,3 miljard dollar. Het aandeel Eli Lilly won 5,7 procent.

Delta Air Lines ziet een positief momentum voor de omzet per eenheid richting het nieuwe jaar. Het omzetcijfer, dat geldt als graadmeter voor de markt, zal aan het eind van dit jaar met drie procent dalen en dat is een minder sterke afname dan de drie tot vijf procent die eerder was voorzien. De outlook voor het vierde kwartaal werd donderdag ook opwaarts bijgesteld. Waar eerder een operationele marge van tussen de 9,5 en 10,5 procent werd voorzien, gaat Delta nu uit van een bandbreedte van tussen de 10,5 en 11,0 procent. Het aandeel Delta Air Lines steeg 1,8 procent.

Het Britse televisienetwerk Sky en mediaconcern 21st Century Fox bereikten een akkoord over een overname. 21st Century Fox betaalt 10,75 Britse pond per aandeel voor de aandelen Sky die het nog niet in bezit heeft. Het concern had reeds een belang van 39,1 procent. Mocht de overname niet doorgaan, dan ontvangt Sky een break-up fee van 200 miljoen dollar. Het aandeel 21st Century Fox verloor 0,6 procent.

Mondelez International steeg 4,5 procent. Woensdagavond laat liep het aandeel al op nadat er berichten de markt in kwamen dat Kraft Heinz zou overwegen om de snackmaker over te nemen, iets wat Kraft Heinz evenwel ontkende.

CVS Health kondigde donderdag bij een analistendag een verhoging van het dividend in 2017 aan met 18 procent tot 2,00 dollar per aandeel. Daarnaast werd de outlook voor dit en volgend jaar bevestigd. Het aandeel noteerde 0,9 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.