(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten koersten vrijdag af op een hoger slot, waarbij de Dow Jones index binnen 1 punt kwam van de 20.000 punten. Een half uur voor de slotbel noteerde de index daar wat verder van verwijderd, op 19.977 punten. De S&P 500 stond 0,4 procent hoger en techbeurs Nasdaq steeg 0,7 procent. 

Sinds de uitverkiezing van Donald Trump als nieuwe president van Amerika, ging de Dow Jones index al door de grens van 19.000 punten en probeerde de index ook die volgende psychologische grens van 20.000 punten te slechten. Dat lukte eind 2016 niet meer vanwege de lage volumes rond de feestdagen. Maar de rally die in november werd ingezet lijkt in het nieuwe jaar wel stand te houden.

Vrijdag ging de meeste aandacht uit naar het Amerikaanse banenrapport over december. De toename van 156.000 banen was weliswaar onder verwachting maar daar stond de sterkste loongroei in meer dan zeven jaar tegenover. Volgens vermogensbeheerder Luke Bartholomew van Aberdeen Asset Management was het dan ook een solide banenrapport en onderstreepten de cijfers de opvatting van de Federal Reserve dat er in Amerika bijna sprake is van een zogenoemde volledige werkgelegenheid. 

“Met stijgende lonen en een lage werkloosheid zal elke vorm van stimulering [door Trump] ertoe leiden dat de Fed de rente dit jaar mogelijk meer dan drie keer moet verhogen”, zei marktanalist Craig Erlam van Oanda in een reactie. 

Ook diverse bestuursleden van de Fed lieten vrijdag opnieuw doorschemeren dat de federal funds rate dit jaar mogelijk vaker omhoog gaat dan de markt momenteel verwacht. Dit is echter vooral afhankelijk van het beleid dat Trump gaat voeren. 

Andere macro-economische publicaties uit Amerika lieten een daling zien van de fabrieksorders in november en een stijging van het handelstekort. 

De olieprijs is vrijdag gestegen. De februari-future voor een vat West Texas Intermediate sloot aan de Nymex 0,23 dollar, of 0,4 procent, hoger op 53,99 dollar. Op weekbasis wist de olieprijs te stijgen en daarmee was het de vierde week op rij dat de olieprijs steeg. Daarmee lijkt de markt steeds meer te geloven in het akkoord dat de OPEC eind vorig jaar sloot om de productie in te perken, zowel door leden binnen als buiten het kartel. 

De euro noteerde een half uur voor de slotbel in New York op 1,0535. Bij het sluiten van de Europese beurzen stond er een koers van 1,0556 op de borden en vrijdagochtend vroeg noteerde het muntpaar op 1,0538. 

Stijgers en dalers

Apple maakte vrijdag bekend dat de financiële compensatie voor CEO Tim Cook en andere bestuurders in boekjaar 2016 lager uit is gevallen omdat de Amerikaanse techreus niet voldeed aan de eigen winst- en omzetdoelstellingen. In boekjaar 2016, dat in september afliep, behaalde Apple een omzet van 215,6 miljard dollar en dat was 3,7 procent onder de doelstelling van 223,6 miljard dollar. De operationele winst van 60 miljard dollar kwam fractioneel onder de vooraf gestelde 60,3 miljard dollar uit. Apple kampte afgelopen jaar met een tegenvallende verkoop van iPhones.

Als gevolg daarvan werden de topbestuurders van Apple, waaronder Cook, niet volledig financieel gecompenseerd, wat in de jaren ervoor juist wel gebeurde. Cook ontving in totaal 8,75 miljoen dollar aan salaris en bonussen, tegenover 10,3 miljoen dollar in boekjaar 2015. Dat was een daling van 15 procent. Het aandeel Apple steeg richting de slotbel 1,2 procent.

Ford verkocht in 2016 in China 14 procent meer auto’s dan een jaar eerder. De verkopen kwamen uit op 1,27 miljoen voertuigen, waarbij de vraag naar de Lincoln met liefst 180 procent steeg. Het aandeel noteerde vrijwel vlak.

Kledingfabrikant Gap maakte donderdag na de slotbel omzetcijfers bekend. De netto-omzet voor november en december waren met 1 procent gestegen. Beleggers waren tevreden en het aandeel won vrijdag 0,6 procent.

Voor sectorgenoot J.C. Penney was het geen fijne handelsdag. Het aandeel verloor 2,5 procent nadat de retailer met teleurstellende cijfers kwam over het afgelopen feestdagenseizoen. De vergelijkbare winkelomzet, die een belangrijke graadmeter is voor de markt, daalde met 0,8 procent op jaarbasis in de samengenomen maanden november en december. 

Eerder deze week werd al bekend dat andere retailers, zoals Macy’s en Kohl’s ook al geen sterke verkoopperiode achter de rug hebben. Warenhuisketen Neiman Marcus, dat plannen had om in Amerika naar de beurs te gaan, maakte vrijdag bekend hier voorlopig van af te zien. 

Boeing kondigde aan dat in 2016 668 orders werden ontvangen, omgerekend goed voor een bedrag van 94,1 miljard dollar. Het aandeel steeg 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.