(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Amerika koersten vrijdag richting een hoger slot, hoewel de indexen wel wat terugzakten van de niveaus die eerder op de dag werden bereikt. Een half uur voor de slotbel in New York steeg de S&P 500 index 0,2 procent en de Nasdaq 0,1 procent. De Dow Jones index stond 0,3 procent hoger.

Vrijdag was het op macro-economisch vlak rustig en dus had de markt alle aandacht voor de beëdiging van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten. 

In zijn inauguratie-toespraak herhaalde de nieuwe president zijn verkiezingsbelofte om Amerika weer groots te maken, maar ook sterk en welvarend. Trump beloofde ook om IS te vernietigen, een betere bescherming van de landsgrenzen en meer banen. 

Verder zei hij dat elke beslissing over handel, belastingen, immigratie en buitenlands beleid in het belang zal zijn van Amerika, waarbij hij streeft naar “Buy American en Hire American”. Opnieuw kwam Trump niet met concrete details over het te voeren beleid, waardoor de markten vrij afwachtend reageerden.

“Er is veel angst voor het onbekende, denk ik”, volgens marktstrateeg Mark Grant van Hilltop Securities. 

De kersverse Trump regering maakte vrijdag bekend te streven naar een benchmark groei van 4 procent voor de Amerikaanse economie. Economen zijn echter sceptisch. “dat is een bijna onbereikbaar doel binnen een langdurige periode”, zei het Committee for a Responsible Federal Budget in een reactie. De Congressional Budget Office, zeg maar de Amerikaanse Rekenkamer, voorziet in de komende tien jaar een gemiddelde groei van 1,97 procent.

Opvallend was volgens analisten met name de stijging van de Mexicaanse peso, die 1,5 procent opliep tot 0,0462 dollar. Eerder stond de munt nog zwaar onder druk vanwege de uitspraken van Trump om een muur te bouwen tussen de Verenigde Staten en Mexico. 

De euro noteerde een half uur voor het slot in New York op 1,0698. Bij de slotbel in Europa verhandelde het muntpaar op 1,0681 en vrijdagochtend op 1,0675.

De olieprijs zat vrijdag in de lift. Een vat West Texas Intermediate sloot aan de Nymex 1,05 dollar, of 2 procent, hoger op 52,42 dollar. Op weekbasis was sprake van een stijging van 0,1 procent. Het was een redelijk volatiele week voor olie. Enerzijds benadrukten diverse olieproducerende landen opnieuw de afspraken die zijn gemaakt binnen de OPEC om de productie in te perken, maar daar stond tegenover dat er in de markt ook zorgen zijn over de toenemende productie in landen buiten het oliekartel, zoals Amerika. 

Stijgers en dalers

General Electric heeft over het vierde kwartaal van 2016 de winst fors zien dalen met een lichte teruggang in de omzet. De nettowinst toerekenbaar aan aandeelhouders daalde van 6,3 miljard naar 3,5 miljard dollar, goed voor een winst per aandeel uit van 0,39 dollar. Vorig jaar lag kwam de winst per aandeel over het vierde kwartaal uit op 0,64 dollar, toen gestuwd door eenmalige posten ter waarde van 3,8 miljard dollar. De omzet van General Electric liep in het afgelopen kwartaal 2 procent terug van 33,9 miljard naar 33,1 miljard dollar. Voor 2017 ziet het bedrijf een operationele winst per aandeel tussen de 1,60 en 1,70 dollar. De autonome groei komt naar verwachting tussen de 3 procent en 5 procent uit. Het aandeel verloor vrijdag richting het slot 2,7 procent. 

Procter & Gamble heeft in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar een sterk hogere winst op een nagenoeg gelijk gebleven omzet gerealiseerd. Voor het volledige boekjaar mikt het concern bovendien op een hogere autonome omzetgroei van 2 tot 3 procent, waar de onderneming eerder uitging van circa 2 procent. De totale omzet komt naar verwachting op vrijwel hetzelfde niveau uit als het voorgaande boekjaar. De netto-omzet van P&G in het op 31 december geëindigde tweede kwartaal bleef nagenoeg gelijk op 16,9 miljard dollar. Wisselkoersen drukten met 2 procent op de omzet, maar de volumes namen met 1 procent toe. Onder de streep resteerde een 12 procent lagere nettowinst uit voortgezette activiteiten van 2,6 miljard dollar. Het aandeel steeg 2,8 procent.

Schlumberger heeft in het vierde kwartaal van 2016 een beduidend lager verlies geleden dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het nettoverlies bedroeg in het afgelopen kwartaal 204 miljoen dollar, flink minder dan de 1.016 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Toen drukten afschrijvingen van ruim twee miljard dollar stevig op de cijfers. Het aangepaste resultaat per aandeel kwam uit op 0,15 dollar negatief, een fikse verbetering vergeleken met het verlies van 0,81 dollar per aandeel een jaar eerder. De omzet daalde in het afgelopen kwartaal van 7,7 miljard naar 7,1 miljard dollar. Het aandeel daalde 1,0 procent.

Ford Motor Company heeft in het vierde kwartaal een afschrijving moeten doen van 3 miljard dollar, gerelateerd aan een jaarlijkse herweging van zijn pensioenkosten. De aanpassing van de waarde van de pensioenverplichtingen zijn het gevolg van het lage renteklimaat, en dan met name in Europa, aldus Ford. Hierdoor was het pensioenplan van de automaker in 2016 voor 8,9 miljard dollar ondergefinancierd. De afschrijving komt niet als een verrassing, want Ford waarschuwde hier in november in een presentatie aan beleggers en analisten al voor. Het aandeel verloor 0,7 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.