(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Amerika koersten dinsdag af op een hoger slot. Een half uur voor de slotbel in New York noteerde de S&P 500 index 0,7 procent hoger en won de Dow Jones index 0,6 procent. De Nasdaq steeg 0,9 procent.

Wall Street lag dinsdag op koers voor zijn beste dag in 2017. Maandag stonden de Amerikaanse markten nog onder druk vanwege de onzekerheid rondom het beleid dat president Donald Trump gaat voeren, maar dinsdag leek hij de markten weer omhoog te krijgen, mogelijk vanwege een aantal acties die duiden op investeringen in de economie.

Zo ondernam Trump stappen om twee belangrijke oliepijplijn projecten, Keystone XL en Dakota Access, weer op de rails te krijgen, nadat die door de Obama regering nog werden afgewezen. Ook deed Trump een oproep tot minder bureaucratie bij het verkrijgen van milieuvergunningen.

Volgens vermogensbeheerder Tim Anderson van TJM Investments duidt dit erop dat Trump “snel overgaat tot actie die pro-groei is” en dit kan de marktrally nieuw elan geven. 

“De markten zijn nog steeds in de ban van Trump”, aldus investeringstrateeg Michael Arone, van State Street Global Advisors.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopmanagersindices en woningcijfers. De inkoopmanagersindex van Markit toonde een sterkere stijging van de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in januari. Het indexniveau, dat steeg van 54,3 in december naar 55,1 deze maand, was bovendien het hoogste in bijna twee jaar. 

De bestaande woningverkopen daalden in december met 2,8 procent op maandbasis, met name vanwege de forse afname in het aantal beschikbare woningen. Die voorraad lag eind vorig jaar op het laagste niveau in 17 jaar. 

De olieprijs is dinsdag gestegen. De maart-future op een vat West Texas Intermediate sloot aan de Nymex 0,43 dollar, of 0,8 procent, hoger op 53,18 dollar. Beleggers richtten zich vooral op de eerste tekenen dat de leden van oliekartel OPEC zich inderdaad aan de afgesproken productie-inperking houden.

De euro noteerde een half uur voor het slot in New York op 1,0727. Bij de slotbel in Europa verhandelde het muntpaar op 1,0751 en dat was vrijwel gelijk aan de koers dinsdagochtend vroeg. Tussentijds liep de euro dinsdag wel op tot rond de 1,0775.

Stijgers en dalers

Amerikaanse autoproducenten zaten dinsdag in de lift. Fiat Chrysler won 5,9 procent, General Motors steeg 1,0 procent en Ford koerste 2,4 procent hoger. President Trump liet dinsdag weten dat hij af wil van de bureaucratie rondom milieuvergunningen, iets dat gunstig kan zijn voor automakers, die ook blij lijken te zijn dat Amerika zich terug trekt uit de TPP-handelsverdrag. CEO van Ford, Mark Fields zei daarover dat dit een moedig besluit was. 

Verder verschenen dinsdag een reeks aan kwartaalcijfers, Johnson & Johnson had in het vierde kwartaal last van negatieve valuta-effecten maar wist toch hogere resultaten te boeken, met name dankzij de groei bij de farmatak. De outlook viel de markt echter tegen, want met de omzetverwachting van tussen de 74,1 miljard en 74,8 miljard dollar, ligt ruim onder de 75,1 miljard dollar die analisten voorzien. De winst per aandeel van tussen de 6,93 en 7,08 dollar is ook minder dan de 7,11 dollar die de markt voorspelt. Het aandeel verloor richting het slot 1,8 procent.

DuPont wist in het vierde kwartaal weer zwarte cijfers te schrijven, met een nettowinst van 265 miljoen dollar, tegenover een verlies van 253 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet daalde licht, met 2 procent, tot 5,2 miljard dollar. De geplande fusie met Dow Chemical wordt in de eerste jaarhelft afgerond, zei het concern verder. Vanwege de fusie zal het resultaat in het huidige kwartaal waarschijnlijk 18 procent lager uitkomen. Beleggers waren tevreden want het aandeel ging 4,5 procent omhoog.

Alibaba wist de verwachtingen van de markt in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar flink te overtreffen, waarop het aandeel dinsdag 3,3 procent steeg. De omzet van het e-commercebedrijf steeg in het afgelopen kwartaal met 54 procent op jaarbasis tot 53,2 miljard renminbi, omgerekend ongeveer 7,7 miljard dollar. Voor het volledige boekjaar mikt Alibaba nu op een omzetgroei van 53 procent. Aanvankelijk mikte de internetgigant nog op een omzetgroei van 48 procent. De positieve outlook werd door beleggers dus beloond, maar volgens marktkenners zijn er nog wel tegenwinden te verwachten voor Alibaba, dat door de Securities and Exchange Commission wordt onderzocht vanwege zijn boekhoudpraktijken.      

Het aandeel Verizon stond onder druk na het verschijnen van tegenvallende kwartaalcijfers, en verloor 4,3 procent. In het vierde daalden de omzet en de nettowinst en had het telecombedrijf last van een prijzenoorlog, waardoor het aantal abonnees veel minder hard toenam.

Kimberly-Clark heeft in het vierde kwartaal een stabiele ontwikkeling van de omzet laten zien, wat resulteerde in een flink hogere winst. Voor 2017 voorziet de onderneming een stabiele omzetontwikkeling. De autonome omzetgroei zal gesteund door hogere volumes uitkomen op 2 procent, maar negatieve wisselkoersen drukken de omzet naar verwachting eveneens met 2 procent. Het aandeel noteerde 4,3 procent hoger.

3M heeft in het afgelopen kwartaal een vrijwel vlakke omzet behaald terwijl de winst steeg. De maker van Post-it notitieblokjes en het plakband merk Scotch voorziet voor dit jaar een winst per aandeel die ligt tussen de 8,45 en de 8,80 dollar en een autonome omzetgroei, uitgedrukt in eigen valuta van 1 tot 3 procent. Verder zei het concern dat men geen plannen heeft om de strategie in Mexico aan te passen vanwege de opvattingen die president Trump heeft over de activiteiten van Amerikaanse bedrijven in het buitenland. Het aandeel daalde 1,1 procent.

Lockheed Martin heeft in het vierde kwartaal en in heel 2016 op jaarbasis een hogere winst op een gestegen omzet gerealiseerd en verwacht deze ontwikkeling in het lopende boekjaar voort te zetten. Verder zei de bouwer van vliegtuigen en ruimtevaart- en defensiesystemen dat de volgende reeks aan F-35 gevechtsvliegtuigen per stuk minder gaan kosten dan 100 miljoen dollar, hetgeen in lijn is met bestaande plannen van het Amerikaanse Pentagon. President Trump had voorafgaand aan zijn beëdiging meerdere malen kritiek op de kosten van de straaljagers, waarop het aandeel onder druk kwam te staan. Dinsdag daalde Lockheed Martin 1,7 procent.

Apple, dat op 31 januari met cijfers komt, kreeg dinsdag een adviesverlaging van Overwogen naar Gelijkgewogen bij Barclays vanwege de verwachting dat de verkoop van iPhones zal tegenvallen. Het aandeel noteerde vlak.

Microsoft maakte bekend dat Kevin Scott wordt benoemd tot chief technology officer, een nieuwe functie binnen het bedrijf. Het aandeel steeg 1,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.