(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een hoger slot, waarmee de recordstanden van afgelopen week verder worden aangescherpt.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5 procent naar 2.327,86 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op 20.409,18 punten en de Nasdaq noteerde 0,5 procent hoger op 5.762,82 punten. Daarmee werden de recordstanden van afgelopen week verder aangescherpt. 

“Ook al bestaat er sociale onrust en groeiende geopolitieke spanningen, de markt weigert dit te erkennen en daarom blijft er een zeer sterke onderliggende vraag in de markt”, meende CEO Adam Sarhan van 50 Park Investments.

Beleggers moesten het doen met een lege macro-economische agenda. Wel passeerden groeicijfers uit Japan. Op jaarbasis groeide het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal met 1,0 procent. De prognose van economen lag op een groei van 1,4 procent. Op kwartaalbasis nam de Japanse economie met 0,2 procent in omvang toe, iets minder dan de door economen geraamde 0,3 procent groei.

Olie noteerde maandag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 1,8 procent op 52,87 dollar, terwijl een april-future Brent 2,0 procent goedkoper werd op 55,56 dollar. 

De OPEC verwacht dit jaar een iets sterkere toename van de vraag naar olie en maakte bovendien bekend dat de landen die zijn aangesloten bij het kartel in januari de output in totaal met 890.000 vaten per dag hebben verlaagd ten opzichte van december. In november sloot de OPEC een deal met een aantal landen buiten het kartel om de productie terug te schroeven om zo de oliemarkt weer in balans te brengen. De vraag naar olie zal dit jaar toenemen met 1,19 miljoen vaten per dag, wat een opwaartse bijstelling is met 35.000 vaten per dag ten opzichte van het maandrapport uit januari. 

Marktanalist Craig Erlam van OANDA sprak van een “heel positief signaal” van het oliekartel, maar volgens analist Enrico Chiorando van Love Energy weegt het enorme bewijs van een renaissance voor Amerikaans schalie-olie steeds zwaarder op de markt. “Terwijl de OPEC zijn best doet om de prijs, groei en het potentieel voor verdere groei te stuwen, bedreigt de Amerikaanse schalie-olie een significante prijsstijging en kan een eventueel falen van de OPEC [in de toezeggingen om de productie te verlagen] de olieprijs zelfs verder omlaag slepen.” 

De euro/dollar noteerde op 1,0600. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0611 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0638 op de borden. 

Dinsdag kijken beleggers uit naar cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen en een toespraak van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve voor de Senaat. Uit Europa volgen data over de economische groei in de eurozone, Duitsland, Nederland en Italië, de Britse inflatie en het vertrouwen onder ondernemers in Duitsland. 

Bedrijfsnieuws

Restaurant Brands International rapporteerde over het vierde kwartaal een vlakke omzet, terwijl het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg. Het concern presteerde daarmee beter dan verwacht. De moedermaatschappij van Burger King en Tim Horton noteerde 5,1 procent hoger.

DuPont en het afgesplitste Chemours troffen een schikking van in totaal ruim 670 miljoen dollar in verband met persoonlijk letsel van personen die in contact stonden met giftige chemicaliën bij een fabriek in West Virginia. Beide partijen nemen de helft van de schikking voor hun rekening. Het aandeel DuPont steeg 0,2 procent en Chemours dikte zelfs 14,5 procent aan. 

Verizon Communications gaf 0,9 procent prijs, nadat de grootste mobiele aanbieder van het land de verkoop van onbeperkte data-abonnementen start. Het is voor het eerst sinds 2011 dat het concern een dergelijke dienst aanbiedt, volgens marktvolgers een teken dat het telecomconcern door de hevige concurrentie wordt gedwongen de strategie te wijzigen.

Apple noteerde met een winst van 1,0 procent op een recordstand, nadat Goldman Sachs het koersdoel voor het technologiebedrijf verhoogde van 133,00 naar 150,00 dollar. De Amerikaanse zakenbank voorziet dat de nieuwe iPhone van Apple “belangrijke nieuwe functies” zal krijgen, wat zal resulteren in een sterke cyclus voor het aandeel. 

Teva Pharmaceutical Industries presteerde in het afgelopen kwartaal iets beter dan verwacht met een omzet van 6,49 miljard dollar en een winst per aandeel van 1,38 dollar. De farmaceut handhaafde de outlook. Het aandeel noteerde in New York 5,0 procent hoger.

Allergan kondigde de overname aan van Zeltiq Aesthetics. Het concern uit New Jersey betaalt circa 2,5 miljard dollar voor het Californische Zeltiq, dat zijn omzet haalt uit de verkoop van de CoolSCulpting machine, waarmee een zogenoemde body-sculpting procedure wordt uitgevoerd. Het aandeel Zeltiq Aesthetics steeg 13,4 procent. Allergan noteerde 0,2 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.