(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een hoger slot, na een speech van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve in het Amerikaanse Congres.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,3 procent naar 2.334,67 punten, de Dow Jones index won eveneens 0,3 procent op 20.476,89 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent hoger op 5.774,90 punten. Daarmee werden de recordstanden van afgelopen week verder aangescherpt. 

Beleggers reageerden positief op de speech van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve. In een getuigenis zei Yellen tegenover de Senaat dat, indien de inflatie en de werkgelegenheid zich blijven ontwikkelen als voorzien, dat meer renteverhogingen in aantocht zijn. “In dit geval zou een verdere aanpassing van de federal funds rate vermoedelijk gerechtvaardigd zijn”, aldus Yellen. 

Eerder op de dag werd al bekend dat de Amerikaanse producentenprijzen in januari flink zijn gestegen. De producentenprijzenindex steeg op maandbasis met 0,6 procent. Economen rekenden op een stijging van 0,3 procent. In december stegen de producentenprijzen nog met 0,3 procent.

Sommige analisten zijn bezorgd dat een agressievere houding van de Fed de huidige rally op de aandelenmarkten in gevaar kan brengen, al zijn andere marktvorsers juist van mening dat een verdere groei van de Amerikaanse economie de beurzen in de kaart blijft spelen. Bovendien wordt verwacht dat de belastingverlagingen, soepelere regelgeving en de fiscale stimuleringsmaatregelen die Donald Trump wil doorvoeren een positief effect zullen hebben op de financiële markten.

Op macro-economisch vlak krijgen Amerikaanse beleggers woensdag inzicht in de wekelijkse olievoorraden en de bedrijfsvoorraden over december. Verder staan de detailhandelsverkopen en cijfers over de industriële productie en inflatie over januari op de rol. Onder meer Groupon, PepsiCo en Cisco Systems openen daarnaast de boeken. 

Olie sloot in het groen. De maart-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,27 dollar hoger, of 0,5 procent, op 53,20 dollar. OPEC maakte maandag bekend dat landen die zijn aangesloten bij het kartel in januari de output in totaal met 890.000 vaten per dag hebben verlaagd ten opzichte van december.

Als de verschillende olieproducerende landen op dit tempo de productie blijven terugschroeven in de komende zes maanden, dan kan er volgens analist Tim Evans van Citi Futures tegen de tweede helft van het jaar al een tekort zijn, ook omdat de vraag blijft toenemen. 

De euro/dollar noteerde op 1,0575. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0613 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0598 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

PSA Group, het moederbedrijf van het Franse Peugeot, is in gesprek met het Amerikaanse General Motors over een strategische samenwerking in Europa, waarbij een overname van Opel door PSA tot de mogelijkheden behoort. General Motors noteerde circa een half uur voor het sluiten van Wall Street 4,6 procent hoger.

Aetna en Humana zien af van een miljardenfusie. Dit maakten de Amerikaanse zorgverzekeraars dinsdag voorbeurs bekend. Het voornemen van Aetna en Humana om een combinatie te vormen werd in januari al door een rechter geblokkeerd. Als gevolg van het besluit om af te zien van een fusie, betaalt Aetna 1 miljard dollar aan Humana bij wijze van break-up fee. 

T-Mobile US boekte in het vierde kwartaal van 2016 een hoger aangepast bedrijfsresultaat, gesteund door een stijging van de omzet. In het huidige boekjaar verwacht T-Mobile 2,4 miljoen tot 3,4 miljoen nieuwe klanten met een postpaid-abonnement bij te kunnen schrijven. Het concern mikt op een aangepaste EBITDA van 10,4 miljard tot 10,8 miljard dollar. Het aandeel T-Mobile noteerde dinsdag 0,7 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.