(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hoger slot tegemoet, nadat een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank nog deze maand minder waarschijnlijk lijkt. 

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,5 procent naar 2.160,02 punten, de Dow Jones index won 1,4 procent op 18.330,51 punten en de Nasdaq noteerde 1,6 procent hoger op 5.206,73 punten.

“De Amerikaanse aandelenbeurzen combineerden uitgebreide verliezen in de handel voorbeurs met een terugkeer naar positief terrein aan het begin van de handel”, aldus marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets. 

Vrijdag sloot Wall Street fors lager na uitspraken van voorzitter Eric Rosengren van de Federal Reserve van Boston. De centraal bankier met stemrecht in het beleidsbepalende comité van de Fed noemde een verhoging van de rente door de Amerikaanse centrale bank gelet op de huidige omstandigheden goed te verdedigen. Tot nu toe werd Rosengren juist beschouwd als een voorstander van een ruim monetair beleid. 

Gouverneur Lael Brainard van de Federal Reserve pareerde de uitspraken van Rosengren maandag evenwel door voorzichtigheid te betrachten in het terugbrengen van het verruimende monetaire beleid, aangezien de verbeterde Amerikaanse arbeidsmarkt nog niet het gewenste effect heeft gehad op de inflatie.

De euro/dollar noteerde op 1,1233. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1217 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1223 op de borden. 

Olie noteerde maandag in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent op 46,11 dollar, terwijl een november-future Brent 0,4 procent duurder werd op 48,18 dollar. 

Opnieuw profiteerden de in dollars genoteerde olieprijzen van speculaties over een mogelijk akkoord van olieproducenten om de olieproductie te begrenzen, terwijl ook een zwakkere dollar steun bood. Een akkoord tijdens een vergadering van oliekartel OPEC later deze maand lijkt evenwel geen uitgemaakte zaak, aangezien de OPEC verwacht dat de olieproductie van niet-OPEC landen waarschijnlijk hoger uitkomt in de tweede helft van dit jaar dan eerder voorzien. De vrees om marktaandeel te verliezen zou ertoe kunnen leiden dat een akkoord onder OPEC-leden uitblijft. 

Beleggers moesten het maandag doen met een lege beursagenda. Dinsdag staan cijfers over de overheidsbegroting op de rol, later in de week gevolgd door onder meer de nieuwste inflatieramingen, de producentenprijzen, de bedrijfsvoorraden en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan. 

Bedrijfsnieuws

Praxair beëindigde de fusiegesprekken met de Duitse sectorgenoot Linde. Ondanks de strategische rationale achter de fusie, kon volgens Linde over details geen overeenstemming kon worden bereikt, met name op het gebied van governance aspecten, zo luidde de verklaring. Het aandeel Praxair won 0,9 procent en Linde kelderde in Frankfurt 7,0 procent. 

Tesla Motors kondigde de komst van een software-upgrade van de autopilot aan, die de veiligheid van het semi-autonome besturingssysteem aanzienlijk zou moeten verbeteren. Het aandeel noteerde 1,8 procent hoger. 

Wal-Mart Stores profiteerde met een winst van 2,6 procent van een adviesverhoging door Coven & Co van Marktperform naar Outperform. De analisten stelden het koersdoel opwaarts bij van 76,00 naar 83,00 dollar. 

HP Inc maakte de overname van de printertak van Samsung Electronics voor 1,05 miljard dollar bekend. De overname geeft HP Inc naar eigen zeggen de kans om een sector waarin 55 miljard dollar omgaat, maar waar decennia lang nauwelijks innovaties plaatsvonden, opnieuw uit te vinden. Het aandeel HP Inc noteerde 4,1 procent hoger.

MediaNews keerde zich opnieuw tegen de verkoop van Monster Worldwide aan het Nederlandse Randstad en liet weten zijn aandelen onder het openstaande bod niet aan te melden. Opnieuw sprak MediaNews, dat 11,6 procent van de aandelen Monster houdt, van een inferieur bod door Randstad, dat Monster significant onderwaardeert. Het aandeel Monster Worldwide noteerde 2,2 procent hoger.

Alphabet en Sanofi kondigden de oprichting van een joint venture aan voor de behandeling van suikerziekte. Het aandeel Alphabet steeg 1,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.