(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerste donderdag af op een hoger slot. Een half uur voor de sloltbel in New York noteerde de S&P 500 index 0,6 procent hoger. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en de Nasdaq won 0,8 procent.

De Amerikaanse beurzen wisten donderdag te herstellen van de verkoopgolf een dag eerder die werd veroorzaakt door de politieke problemen rondom de Amerikaanse president Donald Trump. Dat herstel had evenwel weinig met Trump zelf te maken, maar meer met technisch herstel, volgens analist David Madden van CMC Markets.

“Je kunt je afvragen of de koopgolf van vandaag gebaseerd is op de hoop dat dit nieuwste politieke fiasco rond Trump zal overwaaien, of dat het simpelweg wat short covering is. Ik denk dat het laatste aannemelijker is”, aldus de marktvorser. 

Hij wees er verder op dat beleggers tevreden waren met een aantal macro-economische data, die de markt eraan herinneren dat de Amerikaanse economie er goed bij ligt. Zo bleken de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering gedaald. De leading indicators duidden op een sneller groeitempo voor de Amerikaanse economie, na een traditiegetrouw zwak eerste kwartaal. De Philly Fed toonde verder een opvallend flinke stijging van de activiteit aan de Amerikaanse oostkust. 

“Toch kun je de donkere wolken die zich samenpakken boven Washington niet negeren”, aldus Madden. 

De dollar wist enigszins te herstellen na de dip van de afgelopen dagen. De euro/dollar koers noteerde een half uur voor het slot op 1,1103. Donderdagochtend werd het paar verhandeld op 1,1140.

De olieprijs is donderdag in de loop van de dag opgelopen. De juni-future op een vat West Texas Intermediate sloot uiteindelijk 0,28 dollar, of 0,6 procent, hoger op 49,35 dollar. De markt reageerde aanvankelijk teleurgesteld op de Amerikaanse olievoorradenrapport van woensdag want de gerapporteerde daling bleek minder sterk dan verwacht. Maar een afname in de productie, de eerste in 13 weken, werd als positief gezien, aldus analist Tamas Varga van vermogensbeheerder PVM.

Bedrijfsnieuws

Wal-Mart Stores behaalde in het eerste kwartaal meer omzet. De identieke omzet in vergelijkbare winkels, een belangrijke graadmeter voor de markt, steeg met 1,4 procent. Het was het elfde kwartaal op rij dat de omzet steeg, onder meer dankzij een toename van het aantal fysieke bezoekers en een hogere omzet online. Volgens analist Charlie O’Shea van Moody’s was het een solide eerste kwartaal met stabiele marges. Het aandeel Wal-Mart noteerde 3,2 procent hoger.

Alibaba behaalde in het vierde kwartaal een hogere omzet en winst maar over heel het gebroken boekjaar daalde de winst flink. Het Chinese e-commerce concern kondigde verder aan om in de komende twee jaar voor in totaal voor 6,0 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen, vooral om verwatering te voorkomen als gevolg van beloningen aan personeel in de vorm van aandelen. Het aandeel Alibaba steeg 0,6 procent.

Cisco Systems stond behoorlijk onder druk nadat het techconcern woensdagavond met kwartaalcijfers kwam die een snellere omzetdaling toonden. Ook maakte het bedrijf bekend nog eens 1.100 banen te schrappen, bovenop al eerder aangekondigde gedwongen ontslagen. Het aandeel daalde ruim 8,0 procent.

Aandelen van Braziliaanse bedrijven met een notering in New York stonden onder druk vanwege de nieuwe politieke problemen in het Zuid-Amerikaanse land. Aandelen Vale daalden 6 procent.

General Motors maakte bekend zijn internationale activiteiten te gaan herstructureren om zo sterkere financiële resultaten en hogere rendementen te realiseren. De autoproducent neemt daardoor in het tweede kwartaal een eenmalige last van 500 miljoen dollar. Het aandeel General Motors steeg 0,2 procent.

Het aandeel Halliburton steeg 0,6 procent nadat bekend werd dat Jeff Miller de nieuwe CEO wordt bij de dienstverlener aan de energiesector.

Het aandeel van Pandora won 4,5 procent door mediaberichten dat SiriusXM een overnamebod op de internetradiozender zou willen uitbrengen. Volgens een kenner zou dit bod uit kunnen komen tussen de 12 en 13 dollar per aandeel. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.